Πολλαπλασιάζονται, έστω δειλά, οι ασφαλιστικές εταιρείες που παρέχουν καλύψεις για συμπληρωματικές και εναλλακτικές/ μη συμβατικές ιατρικές θεραπευτικές μεθόδους, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτησή τους από τον πληθυσμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για τη χώρα μας, οι ασθενείς που έχουν δοκιμάσει εναλλακτικές θεραπείες υπερβαίνουν τα δύο εκατομμύρια και 1.000 περίπου φαρμακεία διαθέτουν ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Αντίστοιχα στην Ευρώπη, ο βελονισμός παρουσιάζει αυξητική τάση και, σύμφωνα με τα στοιχεία της Συμμαχίας Ασθενών, Ιατρών κα Θεραπευτών Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής (EUROCAM), περί τους 80.000 αριθμούν οι επαγγελματίες που τον εφαρμόζουν.
To 2019, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ανέφερε στην Ανασκόπηση της Παραδοσιακής και Συμπληρωματικής Ιατρικής ανά τον Κόσμο πως πρόκειται για «σημαντικό και συχνά υποτιμημένο πόρο υγείας με πολλές εφαρμογές, ειδικά στην πρόληψη και διαχείριση χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής». Τον Μάιο του 2021, ο οργανισμός εξέδωσε οδηγό σχετικά με την εφαρμογή του βελονισμού, ώστε να «παρέχει πολιτικές και τεχνικές καθοδήγησης στα κράτη-μέλη και να προωθήσει την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση της παραδοσιακής και συμπληρωματικής ιατρικής» (διαθέσιμος εδώ).
Τα ευεργετικά αποτελέσματα του βελονισμού, σύμφωνα με τη δυτική επιστήμη και τις νευροφυσιολογικές θεωρίες, αποδίδονται στην απελευθέρωση ενδογενών οπιοειδών (β-ενδορφίνες, εγκεφαλίνη, δυνορφίνη) και την αναστολή της διαβίβασης του πόνου ( γ-αμινοβουτυρικό οξύ, ουσία P, νωτιαίος μηχανισμός) στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Πέραν του βελονισμού, και άλλες πρακτικές όπως η ομοιοπαθητική, η χειροπρακτική και το ρέικι ή το σιάτσου, έχουν υιοθετηθεί για την ανακούφιση των ασθενών από έντονα συμπτώματα και κυρίως τον πόνο. Στο Ιατρείο Πόνου του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ιπποκράτειο» μάλιστα, το σιάτσου εφαρμόζεται ως συμπληρωματική αγωγή υγείας από τον Ιανουάριο του 2017 ήδη για άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, ινομυαλγία, νευροπαθητικό πόνο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, πολλαπλή σκλήρυνση, κεφαλαλγίες, καρκίν, μετεγχειρητικό πόνο και Νόσο του Παρκινσον. Επιπροσθέτως, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα καλύπτονται όπως και τα συμβατικά και από δημόσιο ταμείο και ειδικότερα το ταμείο των Δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) καθώς «η ομοιοπαθητική ιατρική αναγνωρίζεται επίσημα ως εναλλακτική μορφή ιατρικής που ασκείται από εκπαιδευμένους ιατρούς με τη χορήγηση ειδικών ομοιοπαθητικών φαρμακευτικών προϊόντων».
Τι καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες;
Οι ενδιαφερόμενοι για ένα συμβόλαιο υγείας που θα τους καλύψει για τέτοιες υπηρεσίες, πρέπει να αναμένουν ότι θα καλυφθούν για βελονισμό ή ομοιοπαθητική κατά βάση, όπως διευκρινίζουν οι εταιρείες για τις εναλλακτικές θεραπείες που αποζημιώνουν:
- είτε με ειδικές τιμές σε ειδικευμένα, συγκεκριμένα και συμβεβλημένα με την Εταιρία Διαγνωστικά Κέντρα, γιατρούς και θεραπευτές
- είτε καλύπτοντας ποσοστό από την ιατρική αμοιβή (80% ενδεικτικά), ορίζοντας ανώτατο όριο ανά επίσκεψη όπως 40€.
Ωστόσο, οι περισσότερες εταιρείες περιλαμβάνουν τον βελονισμό στις εξαιρέσεις, διευκρινίζοντας πως δεν θεωρείται νοσοκομείο «οποιοδήποτε νοσοκομειακό ίδρυμα ή χώρος όπου εξασκείται μη αναγνωρισμένη ιατρική πρακτική όπως βελονισμός, γιόγκα, ομοιοπαθητικές θεραπείες κ.λπ. ακόμη και αν χαρακτηρίζονται σαν νοσοκομεία ή κλινικές από Δημόσια ή Ιδιωτικά όργανα», όπως και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, ορίζοντας ρητώς πως «παρασκευάσματα φυτικά, ομοιοπαθητικά κ.λπ. δε θεωρούνται Φάρμακα και δεν καλύπτονται»
Διαβάστε επίσης
Τι δεν καλύπτουν τα προγράμματα υγείας
Ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Νοσηλεία: Πότε κινδυνεύετε να πληρώσετε από την τσέπη σας
Τέσσερα SOS ερωτήματα πριν υπογράψετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο