Οι ασφαλιστικές εταιρίες αναγκάζονται να εξαιρέσουν «καλύψεις» από ένα πρόγραμμα υγείας. Παράγοντες του κλάδου τονίζουν «ότι μια εταιρία που βάζει εξαιρέσεις είναι άξια εμπιστοσύνης καθώς έτσι μου δίνει να καταλάβω ότι γνωρίζει πολύ καλά τι κινδύνους θέλει να αναλάβει».

Ωστόσο κάποιες εξαιρέσεις στις παροχές «πονάνε» περισσότερο τους ασφαλισμένους γιατί αφορούν πολυπληθείς κατηγορίες. Αυτές οι κατηγορίες είναι οι μέλλουσες μητέρες που δεν έχουν εδώ και πολλά χρόνια πλήρη ή έστω κατά 80% κάλυψη των εξόδων του τοκετού και οι ασφαλισμένοι που πληρώνουν αδρά για οδοντιατρικές εργασίες.

Η κάλυψη των εξόδων τοκετού που ήταν προνόμιο των παλιών συμβολαίων έχει δώσει τη θέση της στην καταβολή επιδόματος τοκετού. Τις προηγούμενες δεκαετίες πολλές γυναίκες έκαναν ιδιωτική ασφάλιση υγείας μόνο και μόνο για να καλύψουν το κόστος του τοκετού και στη συνέχεια διέκοπταν το συμβόλαιο. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί πλέον να είναι αυτό το βασικό κίνητρο για να συνάψετε συμβόλαιο υγείας.

Οι περισσότερες εταιρίες χορηγούν επίδομα ύψους 300-400 ευρώ με την προϋπόθεση να έχουν περάσει 18-24 μήνες από τη σύναψη του ασφαλιστήριου συμβολαίου. Όλα τα προγράμματα έχουν περίοδο αναμονής. Δηλαδή θα πρέπει να έχετε κάνει ιδιωτική ασφάλιση υγείας τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από την εγκυμοσύνη για να σας καλύψει κάποια έξοδα η ασφάλεια.

Οι περισσότερες εταιρίες καλύπτουν επίσης το κόστος των επιπλοκών κύησης, που δυστυχώς μπορεί να προκύψουν, και τον προγεννητικό έλεγχο. Ορισμένα προγράμματα υγείας μάλιστα παρέχουν ως «δώρο» την κάλυψη του νεογέννητου για ένα έτος.

Οι τσουχτερές τιμές των οδοντιατρικών εργασιών είναι το δεύτερο «αγκάθι» που προκαλεί άγχος στους ασφαλισμένους. Μόνο δύο-τρεις εταιρίες και ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές παρέχουν καλύψεις σε συμβεβλημένα οδοντιατρικά κέντρα. Το πακέτο παροχών περιλαμβάνει κυρίως εκπτώσεις για τις βασικές ιατρικές πράξεις και την προσθετική οδοντιατρική.

Τέλος, οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν καλύπτουν επίσης το κόστος των εναλλακτικών μορφών θεραπείας, όπως ο βελονισμός, ομοιοπαθητική, ρέικι, αρωματοθεραπεία, παρότι οι θιασώτες αυτών των θεραπειών ολοένα και αυξάνονται.