Το αίσθημα του «ανήκειν», οι αυξημένες κοινωνικές δεξιότητες και η ομαδικότητα αποτελούν χαρακτηριστικά πολλών ατόμων που έχουν αποφασίσει να εντάξουν στη ζωή τους ομαδικές δραστηριότητες από σπορ έως ταξίδια, είτε ακόμη να συμμετέχουν σε διάφορους συλλόγους. Προς αυτό, οι αθλητικές ή καλλιτεχνικές ομάδες, οι κατασκηνώσεις, τα φροντιστήρια κ.ο.κ. έχουν λάβει εξέχουσα θέση στην ατζέντα κάθε γονιού που ενδιαφέρεται για την επιμόρφωση, ευεξία και περαιτέρω κοινωνικοποίηση του παιδιού πέρα από το σχολικό περιβάλλον. Είναι επιπλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η συμμετοχή παιδιών και εφήβων σε ομαδικά αθλήματα σχετίζεται με σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αυτοελέγχου, ενσυναίσθησης και κοινωνικών ικανοτήτων.

Αυτό που συνδέει κάθε ομαδική δραστηριότητα είναι η ανάγκη προστασίας των συμμετεχόντων. Χάρη στην ιδιωτική ασφάλιση, αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα από τα προγράμματα ομαδικού προσωπικού ατυχήματος.

Στις παροχές περιλαμβάνεται πλήθος καλύψεων επιπλέον αυτών της κοινωνικής ασφάλισης όπου υπάρχουν και αφορούν περιπτώσεις ατυχήματος κυρίως σχετικά με ιατροφαρφακευτικές δαπάνες, νοσοκομειακό επίδομα, μόνιμη ολική ή μερική ανικανότητα, επείγουσα μεταφορά, απώλεια ζωής κ.α., ενώ υπάρχουν συμβόλαια που προβλέπουν αντίστοιχες δαπάνες και για τις περιπτώσεις ασθενειών.

Σημειώνεται ότι κάθε ασφαλιστική εταιρεία θα προσδιορίζει τι αποτελεί ομάδα -συνήθως 10 άτομα και πάνω– ενώ τα εν λόγω ασφαλιστικά πακέτα δεν απευθύνονται μόνο σε ομάδες ανηλίκων (αθλητικές, κατασκηνώσεις, ημερήσιας απασχόλησης κ.α.) και μαθητών σχολείων/φροντιστηρίων για την πρόληψη των ατυχημάτων ως προς την αναμενόμενη οικονομική επιβάρυνση για τους συλλόγους και τους γονείς, αλλά και σε ενήλικα μέλη συλλόγων (κυνηγετικών, ορειβατικών, χιονοδρομικών κ.α.), αθλητικών σωματείων, ακαδημιών και ερασιτεχνικών ομάδων, υπαλλήλων εταιρειών κ.α. αλλά και ταξιδιωτικών ομάδων για τις οποίες συνήθως προβλέπεται και κάλυψη εξόδων επείγουσας μεταφοράς, αποζημίωση σε περίπτωση απώλειας αποσκευών και κάλυψη δαπανών σε περίπτωση καθυστέρησης πτήσης.

Το ασφαλισμένο κεφάλαιο είναι αρκετά υψηλό και μπορεί να κυμανθεί ενδεικτικά από 6.000€ έως 10.000€ για την απώλεια ζωής ή μόνιμης ολικής ανικανότητας από ατύχημα, από 80€ έως 100€ για ημερήσιο επίδομα νοσηλείας, για νοσοκομειακή περίθαλψη από 2.000€ έως 3.000€ κ.α.

Συνάπτοντας μια τέτοια ασφάλιση οι ομάδες και σύλλογοι επιτυγχάνουν:

  • αναβάθμιση παροχών προς τα μέλη
  • προσέλκυση νέων μελών και διατήρηση των παλαιών μέσα από την ενίσχυση του brand τους
  • μείωση δαπανών που επωμίζονται οι ίδιες για πιθανά ατυχήματα
  • ενίσχυση της συλλογικής προσπάθειας των μελών
  • πρόσθετα προνόμια για τα μέλη όπως δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε συμβεβλημένα εργαστήρια κλπ
  • την ανακούφιση των γονέων από το άγχος για τα παιδιά.

Όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, τα παραπάνω μπορούν να εξασφαλιστούν έναντι προνομιακών τιμών. Επί παραδείγματι, μία ακαδημία καλαθοσφαίρισης εφήβων με 35 μέλη κάτω των 15 ετών μπορεί να αποκτήσει μια τέτοια ασφάλιση με τα ετήσια ασφάλιστρα για κάθε αθλητή στα 30 περίπου ευρώ, εξασφαλίζοντας όριο κάλυψης στα 1.500€ για νοσηλεία κατόπιν ατυχήματος, 150€ για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και κάλυψη φυσικοθεραπειών για την αποκατάσταση έπειτα από κάταγμα είτε επέμβαση.

Τέλος, αναφορικά με τις σχολικές μονάδες, υπενθυμίζεται ότι οι γονείς και κηδεμόνες μαθητών που φοιτούν σε δημόσιο σχολείο μπορούν να συνάψουν ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο εάν ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων έχει νομική υπόσταση.

Διαβάστε επίσης:

Σχολικά προγράμματα ομαδικής ασφάλισης: Πόσο κοστίζουν και τι καλύπτουν

Γονείς: Όλα τα SOS για την ασφάλιση των παιδιών

Πρόσκαιρη Ασφάλιση Ζωής: Τι είναι και ποιους συμφέρει να την επιλέξουν