Σε «πονοκέφαλο» για τους επιστήμονες και τις κυβερνήσεις κρατών απ΄όλα τα μήκη του πλανήτη εξελίσσεται η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ονόμασε ”Omicron”, το παλαιότερο στέλεχος της οποίας εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα.

Επ’ αφορμή των περιορισμών που επιβάλλουν διάφορες χώρες στις πτήσεις από χώρες της Αφρικής, ας ανατρέψουμε στους λόγους για τους οποίους μια ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να ρίξει «πόρτα» στο αίτημα για ταξιδιωτική ασφάλιση από ενδιαφερόμενους για ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς και όχι μόνο. Διάφορες χώρες της αφρικανικής ηπείρου άλλωστε πληρούν τις… ακατάλληλες προϋποθέσεις για μια ταξιδιωτική κάλυψη από αυτόνομο ασφαλιστικό συμβόλαιο ή συμπληρωματική παροχή. Μάλιστα, σε πρόγραμμα ταξιδιωτικής ασφάλισης στην αγορά συναντάται η εξαίρεση από καλύψεις για «μη οργανωμένα χερσαία ταξίδια στην ενδοΑσία ή την ενδο-Αφρική (εκτός από τρένο)».

Υπενθυμίζεται ότι για την Ελλάδα ανακοινώθηκαν ειδικά μέτρα για τις πτήσεις από εννέα χώρες της Αφρικής: Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια, Μαλάουι (μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ)

Οι παράγοντες που «φρενάρουν» την ασφάλιση

Η ασφαλιστική εταιρεία, ευλόγως, θα αποφύγει να αναλάβει μια περίπτωση που συνεπάγεται υψηλό επιχειρηματικό κίνδυνο. Η πανδημία COVID-19 και οι συνεχείς μεταλλάξεις του κορωνοϊού δυσκολεύουν την κατάσταση, δεδομένου πως επιδημίες, πανδημίες και μολυσματικές μεταδοτικές ασθένειες αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για την απόκτηση ταξιδιωτικής ασφάλισης. Ωστόσο, κάποια συμβόλιαα προσφέρουν «παραθυράκι» για δαπάνες που θα προκύψουν από μια λοίμωξη και μπορούν να καλυφθούν από παροχές για ιατρική βοήθεια, νοσήλια ή ιατροφαρμακευτικά έξοδα

Συνοπτικά, οι εταιρείες δεν θα προχωρήσουν σε μια ταξιδιωτική ασφάλιση αν:

1. Υπάρχει υγειονομική κρίση

Στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας και πέρα από τις περιπτωσεις λοιμωδών νοσημάτων, μια εταιρεία θα αρνηθεί ενδεχομένως να σας ασφαλίσει αν επιθυμείτε να ταξιδέψετε σε χώρα όπου έχουν συντελεστεί φυσικές καταστροφές, υπάρχει κίνδυνος από ραδιενέργεια ή πυρηνική ενέργεια κ.α.

2. Συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή εργασίας

Κάποιες εταιρίες δεν θα αναλάβουν την ασφάλιση για επαγγελματικά ταξίδια με σκοπό χειρωνακτική εργασία, ενώ στους λόγους υγείας που θα σας φέρουν ενδεχομένως αντιμέτωπους με «τοίχο» συγκαταλέγονται ταξίδια ενάντια στις υποδείξεις του θεράποντος ιατρού, ταξίδια για λόγους θεραπείας ή αν γίνονται εν γνώσει της σοβαρής κατάστασης υγείας σας, περιπτώσεις ψυχικής αστάθειας (παραφροσύνη, νοητική ασθένεια κ.α.α), είστε σε λίστα αναμονής νοσοκομείου για θεραπεία, αναμένετε τοκετό (εντός 4 μηνών συνήθως).

3. Συντρέχουν πολιτικοί λόγοι

Την άρνηση σύμβασης μπορεί να επιφέρει το ασταθές πολιτικό καθεστώς της χώρας προορισμού ή και συστάσεις από τις κυβερνήσεις της χώρας άφιξης ή/και αναχώρησης. Επιπλέον, εμπόδιο θα σταθεί και οποιαδήποτε κατάσταση σχετίζεται με «πολιτικό κίνδυνο» όπως επίταξη, επανάσταση, ανταρσία, εξέγερση, πολιτική ταραχή που ισοδυναμεί με σφετερισμό εξουσίας είτε πολεμική εξέγερση με σκοπό την ανατροπή, αντικατάσταση ή αλλαγή του υφιστάμενου κυβερνήτη ή συνταγματικής κυβέρνησης.

4. Υφίσταται εμπόλεμη κατάσταση

Η εταιρεία δεν θα προχωρήσει σε σύναψη ταξιδιωτικού συμβολαίου εφόσον στη χώρα προορισμού διεξάγονται εξωτερικός ή εμφύλιος πόλεμος, εισβολή, ενέργειες από εξωτερικούς εχθρούς, εχθροπραξίες, τρομοκρατικές ενέργειες κ.α. Επιπλέον δεν θα αποζημιώσει για περιστατικά που σχετίζονται με συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις, στρατιωτική θητεία σε ένοπλες δυνάμεις ή συμμετοχή σε εγκληματική ενέργεια.

5. Ταξιδεύετε με… ριψοκίνδυνες διαθέσεις

Το ρίσκο για την εταιρεία είναι μεγάλο αν ταξιδεύετε για να ανεβάσετε την αδρεναλίνη σας με αγώνες και σπορ ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά, σε εναέρια ή επικίνδυνα ή extreme sports, αναρριχήσεις, εξερευνήσεις και καταδύσεις, κυνήγι, πτήσεις ή εκπαίδευση ως πιλότος ή μέλος πληρώματος σε αεροσκάφος ή θαλάσσιο σκάφος.

Δεδομένης της νέας κατάστασης που έφερε η παραλλαγή Omicron αλλά και την προσπάθεια και επιθυμία των ασφαλιστικών εταιριών να καλύπτουν κάθε ανάγκη, θα πρέπει να συζητήσετε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο για την πολιτική που ακολουθεί κάθε εταιρεία σχετικά με ακυρώσεις και καλύψεις ταξιδίων.

 

Διαβάστε επίσης

Ταξίδι στο εξωτερικό: Ποιο ασφαλιστικό συμβόλαιο συμφέρει να επιλέξετε

Επείγουσα μεταφορά ασθενούς στις διακοπές; Η ασφάλιση υγείας το φροντίζει

Ταξιδιωτική Ασφάλιση: Όλα τα μυστικά για όσους ταξιδεύουν