Ο στραβισμός αποτελεί οφθαλμοπάθεια που απαντάται συχνότερα σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, στους οποίους ωστόσο αποτελεί είτε συνέχεια ενός παιδικού στραβισμού που δεν αντιμετωπίστηκε είτε απόρροια μιας νευρολογικής/εγκεφαλικής πάθησης είτε τραυματισμού.

Καθώς τα παιδιά με στραβισμό δεν βλέπουν και από τα δύο μάτια αφού ο εγκέφαλός τους απορρίπτει την εικόνα που έρχεται από το μάτι που στραβίζει, το τελευταίο τείνει να καταστεί αμβλυωπικό ή «τεμπέλικο», με κίνδυνο την ελάττωση έως πλήρη απώλεια όρασης από αυτό για την υπόλοιπη ζωή αν δεν διαγνωστεί και θεραπευτεί εγκαίρως.

Τα συμβόλαια υγείας προβλέπουν καλύψεις για τις Οφθαλμολογικές Χειρουργικές Επεμβάσεις καθώς και τα έξοδα που θα προκύψουν αναφορικά με εξετάσεις ή φάρμακα που θα απαιτηθούν και τις ιατρικές αμοιβές σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα της ασφαλιστικής εταιρείας, με βασική ωστόσο προϋπόθεση η οφθαλμοπάθεια να μην προϋπήρχε της σύναψης συμβολαίου ενώ συνήθως υπάρχουν χρονικές αναμονές.

Τι ισχύει λοιπόν για την περίπτωση του στραβισμού;

Ο συγγενής στραβισμός, ο εκ γενετής δηλαδή ή με εμφάνιση στους πρώτους έξι μήνες ζωής του παιδιού, συνιστά την πλέον συνηθισμένη μορφή της πάθησης. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν η κληρονομικότητα, ο πρόωρος τοκετός και το κάπνισμα ή η κατανάλωση οινοπνεύματος είτε ναρκωτικών ουσιών από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ειδικοί εξηγούν πως η αντιμετώπιση είναι σχεδόν πάντα χειρουργική και πρέπει να έχει επιτευχθεί η ευθύαση των ματιών πριν την ηλικία των δύο ετών -συνήθως κατά τον πρώτο χρόνο ζωής- ενώ συχνά θα απαιτηθεί επαναχειρουργείο έγκαιρα, πριν την ηλικία των δύο ετών. Έτσι είναι εφικτή η επίτευξη όρασης και από τα δύο μάτια σχεδόν 100% ενώ αντιμετώπιση μετά τα δύο έτη μειώνει την αποτελεσματικότητα στο 44% ή και χαμηλότερα.

Ο επίκτητος στραβισμός εμφανίζεται μετά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής, μεταξύ 2 -7 ετών συνήθως, και στις περισσότερες περιπτώσεις ελέγχεται μερικώς ή εντελώς με γυαλιά, ενίοτε ωστόσο απαιτείται χειρουργική διόρθωση όπως στον αποκλίνοντα σταβισμό, οπότε το χειρουργείο αποτελεί μονόδρομο.

Όπως ενημερώνουν οι έμπειροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, οι γονείς θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τα παραπάνω για τους δύο τρόπους που μπορούν να εξασφαλίσουν την κάλυψη του παιδιού:

  • κάποια συμβόλαια αποζημιώνουν τη χειρουργική επέμβαση μετά τον ένα μήνα ασφάλισης, για στραβισμό όμως που δεν οφείλεται σε διαθλαστικό πρόβλημα, τη συνηθέστερη αιτία παιδικών στραβισμών. Σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να έχει προκληθεί από άλλα παθολογικά αίτια του ματιού ή και από νευροοφθαλμικές παθήσεις.
  • άλλες ασφαλιστικές εταιρείας αναφέρουν ρητώς ότι καλύπτουν τη χειρουργική αντιμετώπιση στραβισμού ασχέτως αιτιολογίας, έπειτα όμως από αναμονή δύο συνεχόμενων ασφαλιστικών περιόδων και σε εφόσον ανανεώνεται η ασφαλιστική σύμβαση. Σε περίπτωση που οι γονείς θέλουν να προσωρήσουν σε αυτόνομο συμβόλαιο υγείας του παιδιού, πρέπει να γνωρίζουν ότι δύναται να ασφαλιστεί το βρέφος μετά τις 30 ημέρες ζωής.

Σε κάθε περίπτωση και καθώς η διάρκεια της επέμβασης είναι συνήθως μια ώρα για τον έναν οθφαλμό χωρίς απαίτηση νοσηλείας, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών για τις ημερήσιες νοσηλείες (ενημερωθείτε εδώ) αλλά να ελέγξουν και αν καλύπτονται για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες όπως αλοιφές και κολλύρια που θα χρειαστούν μετά το εξιτήριο.

 

Διαβάστε επίσης

Θέλετε να διορθώσετε τη μυωπία σας με λέιζερ; Τι καλύπτει η ασφαλιστική

Όραση: Έτσι την προστατεύουμε σε κάθε ηλικία – Ενημερωθείτε

Τεμπέλικο μάτι και στραβισμός: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την όραση του παιδιού