Ο πίνακας επεμβάσεων ή αμοιβών ιατρών όπως μπορεί να απαντηθεί στα σημερινά ασφαλιστήρια υγείας, αποτελεί «ταβάνι» που θέτει κάθε εταιρεία για τις αμοιβές ειδικοτήτων όπως χειρουργοί και αναισθησιολόγοι, ώστε να γνωρίζει ο ασφαλισμένος το πλαίσιο κάλυψης αλλά και να έχει τα νώτα της καλυμμένα η εταιρεία σε περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης. Όπως αναφέρουν στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, δεν είναι σπάνιο ο ιατρός που γνωρίζει την ύπαρξη ασφαλιστηρίου υγείας να υπερκοστολογήσει τις υπηρεσίες του.

Οι ανώτατες αμοιβές ορίζονται επί τη σοβαρότητα της κάθε επέμβασης και αποτελούν από τα σημαντικότερα στοιχεία ενός συμβολαίου υγείας στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή. Μάλιστα, οι υποψήφιοι προς ασφάλιση πρέπει να έχουν υπ’ όψιν ότι όσο υψηλότερος ο πίνακας τόσο καλύτερα για εκείνους σε περιπτώσεις ιδιαιτέρως δαπανηρές όπως η ανάγκη χειρουργείου σε κάποιο νοσοκομείο του εξωτερικού, όπως συνήθως οι αμοιβές είναι μεγαλύτερες συγκριτικά με το εγχώριο καθεστώς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός πως στη χώρα μας το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών νοσοκομείων είναι συμβεβλημένα με ασφαλιστικές εταιρείες -δηλαδή οι εργαζόμενοι σε αυτά ιατροί έχουν διαμορφώσει τις αμοιβές τους βάσει των σχετικών πλαφόν- περιορίζει τη σημασία του πίνακα ιατρικών αμοιβών.

Σε κάθε περίπτωση, οι ασφαλιστικές εταιρείες διακρίνουν τις επεμβάσεις και τα ποσά που τους αντιστοιχούν σύμφωνα με το βαθμό σοβαρότητας σε:

  • Πολύ μικρές (π.χ. βιοψία προστάτη-όρχεος, αφαίρεση σπίλου, ράμματα κ.α.) με την αμοιβή χειρουργού ενδεικτικά περί τα 100€ και αναισθησιολόγου στα 60€
  • Μικρές (π.χ. αφαίρεση μικρού λιπώματος ή πολύποδα τραχήλου, περιτομή, συρραφή κερατοειδούς κ.α.) με αμοιβές γύρω στα 680€ για χειρουργό και στα 300€ για αναισθησιολόγο.
  • Μεσαίες (π.χ. στεφανιογραφία, σκωληκοειδεκτομή, αφαίρεση όγκου στον μαστό, αφαίρεση μικρών καλοήθων όγκων, αμυγδαλεκτομή κ.α.) στα 1.000€ για τον χειρουργό και 200€ για αναισθησιολόγο.
  • Μεγάλες (π.χ. εγχείριση κιρσών, αφαίρεση κύστης νεφρού, μεταμόσχευση κερατοειδούς, λήψη μοσχεύματος, θυρεοειδεκτομή, νεφρεκτομή, χειρουργική αρθροσκοπική επέμβαση κ.α.) με αμοιβή περί τα 2.000€ για χειρουργό και 400€ για αναισθησιολόγο.
  • Βαριές (π.χ. αγγειοπλαστική, ριζική υστερεκτομή, σπονδυλοδεσία, ριζική προστατεκτομή λόγω καρκίνου κ.α.) με όριο κοντά στα 4.000€ για χειρουργό και στα 800€ για αναισθησιολόγο.
  • Εξαιρετικά βαριές (π.χ. επινεφριδεκτοµή, οισοφαγεκτοµή, αφαίρεση όγκων µεσοθωρακείου µε στερνοτοµή, αφαίρεση ακουστικού νευρινώµατος κ.α.) στα 5.000€ για χειρουργό και 1.000€ για αναισθησιολόγο.
  • Ειδικές (π.χ. μεταμόσχευση μυελού των οστών, χειρουργική αντιµετώπιση όγκων σπονδυλικής στήλης και κακοηθών όγκων µακρών οστών και λεκάνης κ.α.) με αμοιβή άνω των 6.000€ για χειρουργό και άνω των 1.300€ για αναισθησιολόγο.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν επιπλέον ότι

  • η διάκριση των επεμβάσεων μπορεί να διαφέρει ανά εταιρεία
  • στην περίπτωση επέμβασης στο εξωτερικό (ΗΠΑ-Καναδάς) μπορεί να ορίζονται υψηλότερες αμοιβές
  • σε ταυτόχρονες επεμβάσεις από τον ίδιο χειρουργό θα αποζημιωθεί η βαρύτερη
  • η ετήσια αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων αυξάνει τα όρια αυτά για να παραμένει σύγχρονο το ασφαλιστήριο.

Διαβάστε επίσης

Ασφαλιστήρια Υγείας: Ποια έξοδα νοσηλείας καλύπτουν

Θέλετε να αλλάξετε το συμβόλαιό σας: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε