Οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στο πλαίσιο σύναψης ενός συμβολαίου ποικίλουν ανάλογα με τον εκάστοτε υποψήφιο και την εταιρία. Το πιο σύνηθες είναι να ζητηθεί από την ασφαλιστική εταιρεία το ιατρικό ιστορικό του υποψήφιου προς ασφάλιση και τα αποτελέσματα κάποιων εξετάσεων που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν.

Ωστόσο, όπως λένε οι ασφαλιστές, αρκετοί υποψήφιοι δεν είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμοι προκειμένου να βρουν τις απαραίτητες εξετάσεις. Επικαλούνται το επιχείρημα ότι δεν έχουν χρόνο, ότι έχουν χάσει τις εξετάσεις, ότι δεν αντέχουν μια ακόμα ταλαιπωρία κλπ. Μάλιστα ζητούν -για να γλιτώσουν τη διαδικασία -να τις βρει η ασφαλιστική εταιρία, κάτι αδύνατο εξαιτίας των προσωπικών δεδομένων.

Πρόσφατα υποψήφια ασφαλισμένη κόντεψε «να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο» όταν η ασφαλίστρια τής ζήτησε να βρει γυναικολογική εξέταση του 2014 που απέκλειε την κακοήθεια. Οι φάκελοι των εξετάσεων και οι ακτινογραφίες στο σπίτι της, όπως και σε πολλά άλλα σπίτια, είχαν πεταχτεί στο ξεκαθάρισμα του πρώτου lockdown.

«Και πού θα το βρω τώρα;» αναρωτιόταν. Όπως της απάντησε η ασφαλίστρια αλλά και ο γυναικολόγος, όλα τα νοσοκομεία, ιδίως τα ιδιωτικά, τηρούν πλήρες αρχείο εξετάσεων. Πήγε λοιπόν και πήρε την εξέταση του 2014 αφού ήταν απαραίτητη για τη σύναψη του συμβολαίου.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να υποβάλετε αίτηση στο νοσοκομείο (μπορεί να γίνεται και ψηφιακά) και να σας χορηγήσουν τις εξετάσεις το πολύ σε δύο εργάσιμες. Προσοχή: δεν μπορεί να τις πάρει κάποιος άλλος για σας λόγω προσωπικών δεδομένων εκτός αν έχει την γραπτή εξουσιοδότησή σας (αυτό πλέον γίνεται ηλεκτρονικά).

Οι ασφαλιστές για να πείσουν τους υποψήφιους ότι η καθυστέρηση ενεργοποίησης του συμβολαίου τους δεν είναι προς όφελός τους αναφέρουν ορισμένα παραδείγματα, η αλήθεια είναι δυσάρεστα, αλλά αυτός είναι και ο σκοπός της ασφάλισης, να καλύψει τον κίνδυνο όταν συμβεί το δυσάρεστο γεγονός.

Αναφέρουν το παράδειγμα ενός ασθενούς που πήγε σε ιδιωτικό νοσοκομείο είτε γιατί έτσι επέλεξε εξ αρχής είτε γιατί δεν μπόρεσε να εξυπηρετηθεί σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο εγκαίρως. Ο λογαριασμός που έκανε στο νοσοκομείο είναι πενταψήφιος, πάνω από 10.000€. Το ποσό είναι μεγάλο και ο ασθενής πρέπει να πληρώσει μέρος ή το σύνολο των οικονομιών που έχει συσσωρεύσει.

«Δε θα ήταν προτιμότερο», συνεχίζουν οι ασφαλιστές απευθυνόμενοι στον υποψήφιο που δε θέλει να ταλαιπωρηθεί, «να είχατε βρει τα αποτελέσματα των εξετάσεων που σας ζητάμε (π.χ. έναν αιματολογικό έλεγχο, μία μαγνητική τομογραφία, έναν υπέρηχο κτλ) προκειμένου να είχατε προχωρήσει στην σύναψη του συμβολαίου υγείας; Αν είχατε συμβόλαιο, η εταιρία θα πλήρωνε για σας και εσείς θα δαπανούσατε μόνο 1.000 ευρώ, το ύψος της απαλλαγής που προβλέπει το συμβόλαιο. Τι είναι πιο εύκολο;».

 

Διαβάστε επίσης

Ασφαλιστικά πακέτα μόνο για άνδρες: Τι καλύπτουν

Ευρώπη: Προγράμματα Iδιωτικής Σύνταξης για όλους – Ενημερωθείτε

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Τρία πράγματα που πρέπει να ξέρετε