Την λύση του ιδιωτικού νοσοκομείου αναγκάζονται να αναζητήσουν πολλοί ασθενείς, είτε γιατί η αναμονή για ένα χειρουργείο στα δημόσια νοσοκομεία είναι τεράστια είτε γιατί πολύ απλά ο γιατρός που τους παρακολουθεί εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο πράγμα που επιθυμούν να μάθουν είναι τι ποσό επί της συνολικής δαπάνης σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο θα καλύψει ο ΕΟΠΥΥ. «Πολλοί πελάτες μας ρωτούν τι καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση νοσηλείας σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Ορίστε ένα σύντομο παράδειγμα: Σε νοσηλεία για επέμβαση ισχίου, όπου τα ΚΕΝ (σ.σ. κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια) προβλέπουν αποζημίωση σε δημόσιο νοσοκομείο 6.792 ευρώ, σε ιδιωτικό νοσοκομείο θα καλύψει 70%*6.792 ευρώ=4.754,4 ευρώ», εξηγεί ο ασφαλιστικός πράκτορας και συντονιστής, πρόεδρος του Συλλόγου ασφαλιστών και του τμήματος υπηρεσιών στο επιμελητήριο Τρικάλων, κ. Απόστολος Κόκκοβας, για να προσθέσει: «Ένα ρεαλιστικό κοστολόγιο για διενέργεια αυτής της επέμβασης ιδιωτικά είναι περίπου 15.000 ευρώ. Επομένως, τη διαφορά 15.000 ευρώ-4.754,4 ευρώ=10.245,6 ευρώ θα την επιβαρυνθεί ο ασθενής». Ενώ, δηλαδή, κάποιος θα περίμενε ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώσει το 70% της συνολικής δαπάνης (σ.σ. εν προκειμένω τα 15.000 ευρώ, ήτοι 10.500 ευρώ), εντούτοις τα ΚΕΝ έχουν κατατάξει την επίμαχη επέμβαση σε χαμηλότερη κατάταξη και, επομένως, ο όποιος υπολογισμός από τον ασθενή θα πρέπει να γίνει με βάση αυτά.
Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου ο ασθενής να μην επιβαρύνει την τσέπη του, θα μπορούσε κάλλιστα να μοιράσει το κόστος με την ασφαλιστική του εταιρία. Εάν, δηλαδή, διέθετε ασφαλιστήριο συμβόλαιο, τότε στα έξοδα θα συμμετείχαν, τόσο ο δημόσιος φορέας, όσο και ο ίδιος, αλλά και η εταιρία ή ακόμη το ομαδικό πρόγραμμά του.

Συγκεκριμένα για τα ομαδικά ασφαλιστήρια υγείας, αυτά καλύπτουν τα έξοδα, εντός και εκτός νοσοκομείου, με κάποιο ποσοστό κάλυψης που είθισται να «αγγίζει» το 80%. Το υπόλοιπο 20% καλύπτεται ολόκληρο η σε ένα ποσοστό από τον ΕΟΠΥΥ και από τον ασθενή. Έστω, για παράδειγμα, ότι το κόστος μίας νοσηλείας διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ. Η εταιρεία θα ξεκινήσει να αποζημιώνει μετά τα 8.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι τα πρώτα 2.000 ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν από τον ασθενή και το δημόσιο Ταμείο. Την ίδια στιγμή, τα ομαδικά καλύπτουν μέχρι ενός ποσού για κάθε χρόνο ασφάλισης (συνηθέστερα τις 10.000 – 12.000 ευρώ/έτος, συμπεριλαμβανομένου των διαγνωστικών εξετάσεων). «Καθώς στις ημέρες μας ο οικογενειακός προϋπολογισμός συνεχώς συρρικνώνεται οι καταναλωτές είναι λογικό να ζητούν όλο και πιο οικονομικές λύσεις. Στην ασφάλεια υγείας, ωστόσο, θέλει ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή επιλογή προγράμματος και ασφαλιστικής εταιρίας και όχι της πλέον οικονομικής επιλογής», επισημαίνουν στο ygeiamou στελέχη της αγοράς.

Διαβάστε επίσης 

Πρωτοβάθμια περίθαλψη: Τι προσφέρουν οι καλύψεις του ασφαλιστηρίου υγείας

Νοσηλεία: Δύο tips για να επισπεύσετε την καταβολή αποζημίωσης