Τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι Έλληνες πολίτες για την προαιρετική συνταξιοδοτική αποταμίευση εκτιμάται ότι θα διευρύνει η άρση της φορολογικής διαφοροποίησης των ομαδικών προγραμμάτων που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρίες και των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ).

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της ασφαλιστικής αγοράς, καθώς τα ΤΕΑ υπάγονται σε πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς (σ.σ. η εισφορά μέλους Επαγγελματικού Ταμείου, το οποίο έχει συσταθεί με νόμο, εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα κατά ποσοστό 100%, ενώ η εφάπαξ παροχή δεν υπόκειται σε φόρο και απαλλάσσεται και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης), γεγονός που… υποσκάπτει τον ρόλο των εταιριών στον δεύτερο πυλώνα της ασφάλισης. «Σε αντίθεση με τα ΤΕΑ, η σύναψη ενός ομαδικού προγράμματος συνιστά μία απλή διαδικασία, ενώ μέσω της συλλογικής διαχείρισης που διενεργείται από την ασφαλιστική επιχείρηση για το σύνολο των αντίστοιχων προγραμμάτων που διαθέτει, επιτυγχάνονται σημαντικές οικονομίες κλίμακος προς όφελος των ασφαλισμένων», σχολιάζουν αρμόδιες πηγές.

Τα Ταμεία, πάντως, έχουν προαιρετικό χαρακτήρα. Οι ασφαλισμένοι, δηλαδή, μπορούν να ζητήσουν την ένταξή τους σε αυτά εφόσον και μόνον το θελήσουν, ενώ τα Ταμεία δεν μπορούν να την αρνηθούν. Στον αντίποδα, μία ασφαλιστική εταιρία δέχεται μεν, ασφαλισμένους με δική τους αίτηση (προαιρετική υπαγωγή), αλλά δύναται να αρνηθεί τελικώς την ένταξή τους βάσει δικών της κριτηρίων (έλεγχος των κινδύνων που απορρέουν από την ένταξη του εν λόγω ασφαλισμένου σε κάποιο πρόγραμμα). Μία τέτοια άρνηση ενδέχεται να αφορά συγκεκριμένες ασθένειες ή υποτροπές αυτών για παράδειγμα ή/και έντονες δραστηριότητες, όπως επικίνδυνα σπορ και άλλες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων ανήλθε σε 1,64 δισ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2020 έναντι 1,59 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 1,61 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2019. Αναλυτικότερα, οι συνολικές καταθέσεις των Ταμείων ήταν 212 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2020 έναντι 242 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 192 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2019. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού διαμορφώθηκε σε 12,8%,έναντι 15,2% και 11,9% αντίστοιχα, ενώ η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε χρεωστικούς τίτλους ήταν 731 εκατ. ευρώ έναντι 737 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2020 και 819 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2019, με το ποσοστό τους επί του συνόλου να έχει μειωθεί σε 44,3%. Η αξία των τοποθετήσεων σε μετοχές/μερίδια επενδυτικών οργανισμών ανήλθε σε 388 εκατ. ευρώ από 354 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 346 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2019 και το ποσοστό τους επί του συνόλου αυξήθηκε σε 23,5% έναντι 22,3% και 21,5% τα προηγούμενα διαστήματα. Τέλος, η αξία των τοποθετήσεων σε μετοχές και άλλες συμμετοχές σε κεφάλαιο πλην μετοχών/μεριδίων επενδυτικών οργανισμών ανήλθε σε 276 εκατ. ευρώ από 214 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 199 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2019 και το ποσοστό τους επί του συνόλου αυξήθηκε σε 16,7% από 13,5% το προηγούμενο τρίμηνο και 12,3% το δ’ τρίμηνο του 2019.

Διαβάστε επίσης 

Ιδιωτική σύνταξη: Γιατί πρέπει να την σκεφτείτε σοβαρά

Ιδιωτική Σύνταξη: Γιατί σας συμφέρει να έχετε έναν προσωπικό «κουμπαρά»