Τα… λοίσθια φαίνεται πως πνέει το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με την κάλυψη των συνταξιοδοτικών παροχών να παρουσιάζει στο μέλλον ακόμα περισσότερες προκλήσεις για τους συνταξιούχους των επόμενων γενεών, καθιστώντας επιτακτική την αγορά μιας ιδιωτικής ασφάλισης.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από σχετική ανάλυση του ασφαλιστικού τμήματος της Alpha Bank, ριζικές δημογραφικές αλλαγές, όπως ο συνδυασμός της γήρανσης του πληθυσμού με την παρατεταμένη μακροζωία και τα χαμηλότερα ποσοστά γεννητικότητας, αποτελούν βασικούς παράγοντες χρηματοοικονομικών πιέσεων ή ελλειμμάτων στο δημόσιο συνταξιοδοτικό ταμείο. «Η Ελλάδα, ως χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου, γνώρισε σημαντικές δημογραφικές αλλαγές τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, αλλά και της μείωσης του ρυθμού νέων γεννήσεων. Το ποσοστό της ηλικιακής ομάδας άνω των 65 ετών στο συνολικό πληθυσμό αναμένεται να φτάσει στο 32.8% έως το 2070, ενώ ο δείκτης εξάρτησης των ατόμων άνω των 65 ετών προς τα άτομα ηλικίας 15-64 ετών, ο οποίος έχει ζωτικό ρόλο στη βιωσιμότητα του συστήματος, προβλέπεται να αυξηθεί από το 35 το 2019, στο 60 το 2070. Ταυτόχρονα, η διάμεση ηλικία αναμένεται να φθάσει τα 51 χρόνια, το ποσοστό γεννητικότητας να παραμείνει κάτω από το 1,6 και το προσδόκιμο ζωής να αυξηθεί στα 86,4 και 90,3 χρόνια για άνδρες και γυναίκες αντιστοίχως έως το 2070», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στην αγορά διατίθενται σήμερα δύο τύποι συνταξιοδοτικών προγραμμάτων: αυτά με σταθερό επιτόκιο που υπόσχονται εγγυημένη απόδοση για όλη τη διάρκεια της καταβολής των εισφορών και τα επενδυτικά ή unit linked. Στα πλεονεκτήματά τους συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων:

  • Η άμεση συνταξιοδότηση. Ο ασφαλισμένος, δηλαδή, ένα μήνα πριν τη λήξη του συμβολαίου του ειδοποιείται από την ασφαλιστική εταιρία προς ενημέρωση της απόφασής του, είτε για την καταβολή του εφάπαξ ή την έναρξη της συνταξιοδότησής του στην ημερομηνία που ορίζεται εντός του συμβολαίου του.
  • Η δυνατότητά του να προγραμματίσει ο ίδιος το πότε θα συνταξιοδοτηθεί, με την ηλικία συνταξιοδότησης να παραμένει αμετάβλητη, διασφαλίζοντας, έτσι, τον προγραμματισμό, ώστε να εξασφαλίσει περισσότερα έτη μπροστά, για να απολαύσει τους καρπούς της εργασίας του.

Σε περίπτωση δυσκολίας δε, οικονομικής ή άλλης, ο ασφαλισμένος μπορεί είτε να σταματήσει να πληρώνει και να «σηκώσει» το απόθεμα – εντόκως – όποτε ο ίδιος το αποφασίσει είτε να αναστείλει τις πληρωμές για κάποια χρόνια και εν συνεχεία, να επαναφέρει το συμβόλαιο σε ισχύ, καταβάλλοντας, ωστόσο, τα χρήματα των προηγούμενων ετών και με βάση τον σχεδιασμό του.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η υψηλή φορολογία εισοδήματος και τα ποσοστά εισφορών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για την επέκταση της συμμετοχής σε ιδιωτικούς πυλώνες συντάξεων, καθώς οι πόροι απορροφώνται από το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. «Σε αυτήν την κατεύθυνση, η μείωση των ποσοστών ασφαλιστικών εισφορών μπορεί, ceteris paribus, να αυξήσει την κατανάλωση ή/και την αποταμίευση και να αφήσει χώρο για συμμετοχή σε επαγγελματικά ταμεία και ατομικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, τα οποία με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και θα ενισχύσουν τις επενδύσεις στις εγχώριες αγορές», καταλήγει η τράπεζα.

Διαβάστε επίσης

Είναι «πεταμένα λεφτά» – Και άλλοι πέντε μύθοι για την ιδιωτική ασφάλιση

Τα βασικά «συστατικά» μιας ασφαλιστικής σύμβασης: Ενημερωθείτε για να μην μπερδευτείτε

Αεροδιακομιδή: Η παροχή που σώζει ζωές