Ως μία εξαιρετική λύση, η οποία μπορεί να αποδειχθεί επωφελής, τόσο για τις εταιρείες, όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτές, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, την ομαδική ασφάλιση. «Οι μεν, επιχειρήσεις επωφελούνται από άποψης φορολογίας, αλλά και αποδοτικότητας, μιας και τα στοιχεία καταδεικνύουν αύξηση της απόδοσης του προσωπικού. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην καλύτερη φήμη, προσελκύοντας ικανά στελέχη ή διακρατώντας τα υπάρχοντα. Άρα, η ύπαρξη ενός ομαδικού προγράμματος, είτε αφορά στο κομμάτι των επενδύσεων είτε της υγείας, για το ένα συμβαλλόμενο μέρος, ήτοι την εταιρεία, έχει οφέλη», σχολίασε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του Insurance Intermediaries Forum, με θέμα «Οι λύσεις της ασφαλιστικής αγοράς εν καιρώ COVID-19», για να προσθέσει: «Και εκείνος, ωστόσο, που αποκτά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο βγαίνει κερδισμένος, αφού συνδυάζοντάς το με το ατομικό του πρόγραμμα μπορεί να είναι πλήρως καλυμμένος και, μάλιστα, με χαμηλό κόστος. Είμαι μία ‘win win’ λύση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Συγκεκριμένα για τα ομαδικά ασφαλιστήρια υγείας, αυτά καλύπτουν τα έξοδα σας, εντός και εκτός νοσοκομείου, με κάποιο ποσοστό κάλυψης που είθισται να «αγγίζει» το 80%. Το υπόλοιπο 20% καλύπτεται ολόκληρο ή σε ένα ποσοστό από τον ΕΟΠΥΥ και από εσάς. Έστω, για παράδειγμα, ότι το κόστος μίας νοσηλείας διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ. Η εταιρεία θα ξεκινήσει να αποζημιώνει μετά τα 8.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι τα πρώτα 2.000 ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν από εσάς και το δημόσιο Ταμείο. Την ίδια στιγμή, τα ομαδικά καλύπτουν μέχρι ενός ποσού για κάθε χρόνο ασφάλισης (συνηθέστερα τις 10.000 – 12.000 ευρώ/έτος, συμπεριλαμβανομένου των διαγνωστικών εξετάσεων).

Σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, η επίμαχη ασφάλιση ενέχει τον κίνδυνο να διακοπεί (λόγω απόλυσης ή συνταξιοδότησης του εργαζομένου ή απόφασης της ίδιας της επιχείρησης να το παύσει). Προκειμένου, λοιπόν, να μην βρεθείτε ξεκρέμαστοι καλό θα ήταν αυτό να το συνδυάσετε και με ένα ατομικό πρόγραμμα. «Αρκετά συμβόλαια παρέχουν τη δυνατότητα επέκτασης με ένα ατομικό, το οποίο θα καλύπτει τη συμμετοχή του ασφαλισμένου σε κάθε νοσηλεία, αλλά και τα έξοδα, όταν το όριο του ομαδικού εξαντλείται», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στο ygeiamou.gr.

Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε τι θα συμβεί εάν – για τον οποιοδήποτε λόγο – παύσει το ομαδικό σας πρόγραμμα Εάν, δηλαδή, θα μπορείτε να «γυρίσετε» σε ένα ατομικό πρόγραμμα χωρίς να ξαναπεράσετε ιατρικό έλεγχο. Όπως εξηγούν τα παραπάνω στελέχη, η συγκεκριμένη παράμετρος είναι πολύ σημαντική ειδικότερα για τους άνω των 50 ετών ασφαλισμένους, οι οποίοι στατιστικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

 

Διαβάστε ακόμα

Ομαδικά συμβόλαια υγείας: Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι και τι οι επιχειρήσεις

Τι παρέχουν τα ομαδικά συμβόλαια υγείας

Ασφαλιστική Απάτη: Σκέφτεστε να αποκρύψετε την αλήθεια για την υγεία σας; Τι θα χάσετε