Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή τυχόν ανανέωση αυτού παύει να ισχύει με τον θάνατο του ασφαλισμένου. Πολλές ασφαλιστικές εταιρίες, ωστόσο, δέχονται να συνεχίσουν την κάλυψη απέναντι στα παιδιά ή τον/την σύζυγο του ασφαλισμένου υπό την προυπόθεση της εμπρόθεσμης υποβολής αίτησης. Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από ασφαλιστήριο, το οποίο βρίσκεται σήμερα σε ισχύ, «στην περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου κατά τη διάρκεια ισχύος του ασφαλιστηρίου και κατά συνέπεια τη λήξη της ασφάλισης και των τυχόν εξαρτωμένων από αυτόν προσώπων (ο/η σύζυγος, τα παιδιά) παρέχεται το δικαίωμα συνέχισης της ασφάλισής τους με ατομικό ασφαλιστήριο, χωρίς έλεγχο ασφαλισιμότητας, με τις ίδιες καλύψεις εφόσον η εταιρία εξακολουθεί τότε να διαθέτει το ίδιο πρόγραμμα για κάθε κάλυψη και με όρους, όπως αυτοί θα έχουν διαμορφωθεί κατά τη στιγμή άσκησης του δικαιώματος αυτού ή με το πρόγραμμα κάθε κάλυψης που η εταιρία θα διαθέτει εκείνη τη χρονική στιγμή και θα περιέχει παρόμοιους όρους και παροχές. Το δικαίωμα αυτό ασκείται με έγγραφη αίτηση, η οποία πρέπει να υποβληθεί εντός ενός μηνός από την ημερομηνία θανάτου του ασφαλισμένου».

Όπως, ωστόσο, σπεύδουν να επισημάνουν πηγές της αγοράς, η κάθε εταιρία έχει την δική της πολιτική, γεγονός που σημαίνει ότι πριν την υπογραφή της οποιαδήποτε σύμβασης οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να μάθουν τι θα ισχύσει σε περίπτωση απώλειας της ζωής τους.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και σε περίπτωση ενηλικίωσης ή γάμου των παιδιών.

«Για τα ασφαλισμένα ως εξαρτώμενα πρόσωπα τέκνα του ασφαλισμένου η κάθε ασφαλιστική κάλυψη του ασφαλιστηρίου ή τυχόν ανανέωσης αυτού παύει να ισχύει στην επέτειο του ασφαλιστηρίου ή του ανανεωτηρίου που είναι πλησιέστερη προς την 25η – 28η επέτειο της γέννησής τους ή προς την ημερομηνία που θα παντρευτούν, εάν αυτή προηγηθεί. Ασφάλιστρα που καταβλήθηκαν για το ασφαλιστήριο μετά την για οποιοδήποτε λόγο παύση της ισχύος του δεν δημιουργούν καμία υποχρέωση για την εταιρία, παρά μόνο για άτοκη επιστροφή τους», τονίζεται χαρακτηριστικά στο επίμαχο συμβόλαιο και προστίθεται: «Στην περίπτωση παύσης ισχύος του ασφαλιστηρίου για παιδιά που ασφαλίζονται ως εξαρτώμενα μέλη λόγω συμπλήρωσης του παραπάνω έτους της ηλικίας τους ή λόγω γάμου τους παρέχεται δικαίωμα συνέχισης της ασφάλισής τους με ατομικό ασφαλιστήριο, χωρίς έλεγχο ασφαλισιμότητας, με τις ίδιες καλύψεις εφόσον η εταιρία εξακολουθεί τότε να διαθέτει το ίδιο πρόγραμμα για κάθε κάλυψη και με όρους, όπως αυτοί θα έχουν διαμορφωθεί κατά τη στιγμή άσκησης του δικαιώματος αυτού ή με το πρόγραμμα κάθε κάλυψης που η εταιρία θα διαθέτει εκείνη τη χρονική στιγμή και θα περιέχει παρόμοιους όρους και παροχές. Το δικαίωμα αυτό ασκείται με έγγραφη αίτηση, η οποία πρέπει να υποβληθεί εντός ενός μηνός από την παύση ισχύος της ασφάλισης.

Διαβάστε επίσης

Παραπανίσια κιλά: Μπορούν να γίνουν εμπόδιο στην ασφάλιση υγείας;

Ιδιωτική ασφάλιση: Όλα τα πακέτα που αφορούν τις γυναίκες

Ασφαλιστική αποζημίωση: Πότε κινδυνεύετε να τη χάσετε – Η μεγάλη παγίδα