Η ετήσια ανανέωση των συμβολαίων κρύβει κινδύνους τους οποίους δε μπορεί να αποφύγει ο ασφαλισμένος καθώς τα ισόβια συμβόλαια για προγράμματα υγείας που έχουν παραμείνει σε ισχύ, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, δεν ξεπερνούν τις 400.000.

Σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρίες στρέφονται προς τα ετήσια συμβόλαια υγείας για να περιορίσουν την επιβάρυνση. Για παράδειγμα τα ετήσια συμβόλαια παρέχουν ένα επίδομα για τον τοκετό ενώ τα παλαιά ισόβια συμβόλαια κάλυπταν τα έξοδα κατά 80% έως 100%.

Μπορεί οι παροχές να ήταν πιο γενναιόδωρες αλλά τα ισόβια προγράμματα προέβλεπαν αναπροσαρμογή κατ’ έτος, με αποτέλεσμα το κόστος σε πολλές περιπτώσεις να γίνεται δυσβάστακτο. Τα ασφάλιστρα για ένα ισόβιο συμβόλαιο μπορεί να φτάνουν τα 1.800 ευρώ ενώ για ένα ετήσιο τα 800.

Οι ασφαλισμένοι συχνά μετατρέπουν τα συμβόλαιά τους από ισόβια σε ετησίως ανανεούμενα για να περιορίσουν το κόστος. Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι επισημαίνουν τι πρέπει να προσέχει ο ασφαλισμένος κάθε χρόνο που ανανεώνει το συμβόλαιό του για να μην βρεθεί προ εκπλήξεων.

Ειδικότερα:

  • Να έχει τακτοποιήσει τις οφειλές του γιατί αν δεν πληρώσει φέτος δε θα έχει ασφάλιση του χρόνου.
  • Να προσέξει τους νέους όρους που έχει θέσει η εταιρία και να τους διαπραγματευτεί αν είναι εις βάρος του. Για παράδειγμα, η εταιρία, συνεκτιμώντας και κάποια επιβάρυνση ενδεχομένως της κατάστασης της υγείας του ασφαλισμένου, μπορεί να προτείνει εξαιρέσεις από καλύψεις.
  • Να προσέξει αν προβλέπεται αύξηση των ασφαλίστρων και να το διαπραγματευτεί. Το κόστος της περίθαλψης αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 42%, ποσοστό που προσπάθησαν να απορροφήσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες αυξάνοντας τα ασφάλιστρα από 0% έως και 8%.
  • Να ελέγξει διεξοδικά τους νέους όρους (ψιλά γράμματα) και να επιλέξει εταιρία με δυνατό χαρτοφυλάκιο που διαθέτει αξιόπιστα και σταθερά προγράμματα, τα οποία δε θα τροποποιεί μπροστά στην πρώτη δυσκολία.