Το ζήτημα της  παχυσαρκίας αποτελεί μείζον ιατρικό πρόβλημα με πολλές προεκτάσεις που αφορούν την σωματική και ψυχική υγεία, αλλά και την οικονομία. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα δημοσίευσε στατιστικά στοιχεία που σοκάρουν:

  • Περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι αυτή τη στιγμή παχύσαρκοι, με ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) >30.
  • Η παιδική παχυσαρκία αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% την επόμενη δεκαετία, αγγίζοντας τα 250 εκατομμύρια έως το 2030.
  • Οι ιατρικές υπηρεσίες ως απόρροια της παχυσαρκίας θα κοστίσουν πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2025.
  • Τα παχύσαρκα άτομα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν εάν βρεθούν θετικοί στον νέο κορονοϊό.

Μία από τις βασικές ερωτήσεις που καλείται να απαντήσει ένας ασφαλισμένος, ο οποίος ενδιαφέρεται να συνάψει ένα συμβόλαιο υγείας, είναι ποιο είναι το ύψος και το βάρος του. «Η καταγραφή της σωματομετρίας είναι απαραίτητη, τόσο για τον συμβαλλόμενο (σ.σ. το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με το οποίο η ασφαλιστική εταιρία συνάπτει την ασφάλιση και υποχρεούται στην καταβολή του ασφαλίστρου), όσο και για τον ασφαλισμένο ή τα προστατευόμενα μέλη (σύζυγος, παιδιά) σε περίπτωση οικογενειακής ασφάλισης», σχολιάζουν στο ygeiamou στελέχη της αγοράς και συνεχίζουν: «Πολλές εταιρίες δε, ζητούν να μάθουν εάν το βάρος του ασφαλισμένου έχει μεταβληθεί τον τελευταίο χρόνο και εάν η απάντηση είναι θετική, τότε ζητά διευκρινήσεις όσον αφορά στα κιλά που προστέθηκαν, αλλά και τους λόγους».

Όπως και να έχει, τα παραπάνω στελέχη υπογραμμίζουν πως τα αρμόδια τμήματα των εταιριών, έχοντας συλλέξει τις απαιτούμενες πληροφορίες μέσα από το ερωτηματολόγιο, αλλά και τυχόν εξετάσεις, στις οποίες υπεβλήθη ο ασφαλισμένος, καλούνται να αποφασίσουν εάν θα αρνηθούν ή θα αποδεχθούν την επίμαχη ασφάλιση, με ειδικούς όρους, ωστόσο και προϋποθέσεις.

Στο ενδεχόμενο, ωστόσο, θεραπείας ή χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, οτα παραπάνω στελέχη τονίζουν: «Ο γενικός κανόνας θέλει αυτού του τύπου οι επεμβάσεις να μην καλύπτονται από τα συμβόλαια υγείας, γεγονός που σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα πληρώσει εξ ολοκλήρου από την τσέπη του». Ενδεικτικά, σε ασφαλιστήριο συμβόλαιο μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίες που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ ορίζεται ρητά πως δεν καλύπτονται τα έξοδα διαγνωστικών εξετάσεων για τη διερεύνηση που έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τις επιπλοκές της, ενώ σε έτερο συμβόλαιο σημειώνονται τα εξής: «Δεν καλύπτεται η νοσογόνος παχυσαρκία, πάσης φύσεως έξοδα που αφορούν ιατρικούς χειρισμούς (χειρουργικές επεμβάσεις) με στόχο την απώλεια σωματικού βάρους, ανεξάρτητα εάν αυτοί πραγματοποιούνται για αισθητικούς ή ιατρικούς λόγους και επιπλοκές αυτών».

Δεδομένου, ωστόσο, ότι πάντοτε υπάρχουν και εξαιρέσεις, μιας και η εκάστοτε εταιρία εφαρμόζει την δική της πολιτική, καλό θα ήταν οι ασφαλισμένοι να «τσεκάρουν» προσεκτικά τους όρους του συμβολαίου τους.

Διαβάστε επίσης

Ασφαλιστική αποζημίωση: Πότε κινδυνεύετε να τη χάσετε – Η μεγάλη παγίδα

Τι θα συμβεί αν κλείσει η ασφαλιστική εταιρία – Μένουν ξεκρέμαστοι οι ασφαλισμένοι;

Προσωπικά δεδομένα: Πώς σας προστατεύει η ασφαλιστική εταιρία