Έχει χαρακτηριστεί ως το ασθενές φύλο, η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι μάλλον διαφορετική. Κι αυτό γιατί οι γυναίκες αποδεικνύονται μαχήτριες σε όποιο πεδίο κι αν κατέλθουν. Ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, μάλιστα, έχει καθιερωθεί η 8η Μαρτίου σαν Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας. Εφέτος η επίμαχη ημέρα θα είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που πάλεψαν κατά της κρίσης του κορωνοϊού, η καθεμία με τον δικό της τρόπο.

Με την υγεία στο επίκεντρο, λοιπόν, οι γυναίκες πρέπει να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους: την πρόληψη και την φροντίδα. Η ιδιωτική ασφάλιση αναλαμβάνει να «θωρακίσει» τον οργανισμό τους, μέσα από «πακέτα» που περιλαμβάνουν, τόσο διαγνωστικά, όσο και νοσοκομειακά/εξωνοσοκομειακά προγράμματα. Προς επίρρωση, οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι σε θέση να αποκαλύψουν από μικρά (όπως, για παράδειγμα, μία δυσλειτουργία στον θυρεοειδή), όσο και πιο σύνθετα προβλήματα (βλ. υψηλές τιμές σακχάρου) που καλό θα ήταν να αντιμετωπιστούν πριν η γυναίκα, για παράδειγμα, αποφασίσει να γίνει μητέρα ή και σε μεγαλύτερη ηλικία. Το «πακέτο» των εταιριών καλύπτει το σύνολο των εξετάσεων, από απλές αιματολογικές μέχρι γυναικολογικές (μαστογραφία, τεστ ΠΑΠ κ.ο.κ.), προσφέροντας δωρεάν τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Σε περίπτωση δε, που εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα οι εταιρίες έχουν φροντίσει να αναπτύξουν συνεργασίες με ένα ευρύ δίκτυο γιατρών και κλινικών που μπορεί μία γυναίκα να επισκεφθεί, προκειμένου είτε να πάρει μία δεύτερη γνώμη είτε να προχωρήσει σε επέμβαση. Αντιστοίχως, στο ενδεχόμενο διάγνωσης μίας κακοήθειας (για παράδειγμα, καρκίνος μαστού που σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «χτυπά» 7.734 γυναίκες τον χρόνο, ποσοστό 27,2%) τα συμβόλαια καλύπτουν τη νοσηλεία της ασφαλισμένης ασθενούς, ήτοι τις δαπάνες για νοσηλεία σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο, στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, τις αμοιβές χειρουργού και αναισθησιολόγου, τα φάρμακα εντός νοσοκομείου, τα έξοδα πριν και μετά την νοσηλεία, τις χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες ή άλλες θεραπείες που θα χρειαστούν, τυχόν χειρουργικά επιδόματα, αλλά και σοβαρών ασθενειών, χρήσης δημόσιου ταμείου, αισθητικής αποκατάστασης κ.α.. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι να έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα ισχύος του συμβολαίου από την αρχική του έναρξη (συνήθως από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο) και εφόσον η ασφαλισμένη δεν γνώριζε ότι νοσούσε όταν σύναψε το συμβόλαιο.

Στον αντίποδα, τα συγκεκριμένα προγράμματα είθισται να μην καλύπτουν προϋπάρχουσες παθήσεις, δηλαδή παθήσεις που υπήρχαν ήδη πριν την υποβολή της αίτησης ασφάλισης, θεραπείες σε δόντια και οφθαλμούς, οι οποίες δεν οφείλονται σε ατύχημα, διακοπή κύησης ή προσπάθειες εξωσωματικής κ.ο.κ. Όσον αφορά στον τοκετό, μολονότι δεν παρέχεται πλήρης κάλυψη τα περισσότερα βασικά προγράμματα των εταιριών προσφέρουν επίδομα μητρότητας, το οποίο προσφέρεται εφάπαξ είτε για φυσιολογικό τοκετό είτε για καισαρική.

Διαβάστε επίσης 

Μα γιατί να κάνω ιδιωτική ασφάλιση; Υπάρχουν πολλοί λόγοι – Ενημερωθείτε

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πέντε λόγοι που δεν πρέπει να λείπουν από το συμβόλαιό σας

Κύηση και Τοκετός: Πώς καλύπτει τα έξοδα η ασφάλιση υγείας