Oι ασφαλισμένοι που διατηρούν ασφαλιστήριο υγείας και είχαν αναβάλει προγραμματισμένες επεμβάσεις (που μπορούσαν βέβαια να περιμένουν) φαίνεται ότι μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων για τον κορωνοϊό αρχίζουν να κλείνουν ραντεβού με τον γιατρό τους στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ας δούμε τι πρέπει να προσέξει ο ασφαλισμένος και πώς να προετοιμαστεί προκειμένου να αποζημιωθεί χωρίς ταλαιπωρία και απρόοπτα από την εταιρία του:

1. Καταρχήν ο ασφαλισμένος πρέπει να ενημερωθεί για το χρόνο αναμονής που συνοδεύει τη θεραπεία της πάθησής του. Για παράδειγμα η επέμβαση για κήλη, αμυγδαλές, ρινικό διάφραγμα έχουν ένα χρόνο αναμονής στις περισσότερες εταιρίες. Δηλαδή ο ασφαλισμένος αποζημιώνεται αν η επέμβαση προγραμματιστεί 12 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του συμβολαίου του. Επίσης η εταιρία θα ελέγξει αν είχε κάποιο ιστορικό σχετικά στο παρελθόν που σημαίνει ότι η πάθηση ήταν προϋπάρχουσα. (Σ΄αυτήν την περίπτωση δεν την καλύπτει). Αυτό μπορεί να εξακριβωθεί από το  βιβλιάριο υγείας του και τις απεικονιστικές εξετάσεις.

2. Στη συνέχεια πρέπει να ενημερωθεί αν το συμβόλαιό του τον καλύπτει κατά 100% μόνο σε περίπτωση νοσηλείας σε συμβεβλημένο νοσοκομείο ή σε όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

3. Οφείλει να τσεκάρει το ύψος της απαλλαγής που πρέπει να καταβάλλει από την τσέπη του (τα υπόλοιπα έξοδα νοσηλείας τα καταβάλλει η εταιρία) αλλά και την ελευθερία που έχει να επιλέξει τη θέση νοσηλείας.

4. Κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο πρέπει να δηλώσει ότι θα κάνει χρήση του δημόσιου φορέα, προσκομίζοντας το βιβλιάριο υγείας του, καθώς και της ιδιωτικής του ασφάλειας αναφέροντας τον αριθμό του συμβολαίου του.

5. Κατά την έξοδο του από το νοσοκομείο μπορεί να πληρώσει μετρητά, με κάρτα ή με πιστωτική και να εξοφλήσει σε δόσεις το ποσό της συμμετοχής του. Η ασφαλιστική εταιρεία είχε στείλει εγγυητική για την κάλυψη του ασφαλισμένου της, μετά το ποσό της απαλλαγής. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι μια επέμβαση κήλης στοιχίζει συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών των ιατρών, 3.571 ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ συμμετείχε κατά 467 ευρώ. Ο πελάτης πλήρωσε σε δόσεις μέσω της πιστωτικής του κάρτας το ποσό των 1.000 ευρώ. Το νοσοκομείο, κατόπιν ειδικής συμφωνίας, απορρόφησε το υπόλοιπο ποσό της απαλλαγής. Η ιδιωτική του ασφάλεια κάλυψε τις υπόλοιπες δαπάνες, ήτοι κατά 1.426 ευρώ. Η κάλυψη από το δημόσιο φορέα έγινε απευθείας στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε, χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσει οποιαδήποτε δικαιολογητικά στη συνέχεια. Τελικώς, ο ασφαλισμένος επέστρεψε σπίτι του με πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος υγείας, χωρίς να ασχοληθεί περαιτέρω με το οικονομικό σκέλος.