Τις συνέπειες που μπορεί να έχει, τόσο για εκείνον που επιλέγει να αποκρύψει – είτε από δόλο είτε κατόπιν παρότρυνσης τρίτων – την αλήθεια για την κατάσταση της υγείας του, όσο και για τους υπόλοιπους λήπτες της ασφάλισης, περιγράφουν στο ygeiamou.gr αρμόδια στελέχη της αγοράς.

Ειδικότερα, όπως τόνισε σε πρόσφατη ημερίδα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλίσεων Υγείας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και επικεφαλής της Interamerican, κ. Γιάννης Καντώρος, υπάρχουν δύο πηγές προέλευσης της ασφαλιστικής απάτης:

  • Από τους παρόχους υπηρεσιών – νοσοκομεία και ιατρούς – που ενδέχεται να κοστολογήσουν με υπερβολικές τιμές θεραπεία ή φάρμακο, να χρεώσουν για τις ιατρικές υπηρεσίες που δεν εκτελούνται πραγματικά ή να παρουσιάσουν ως ξεχωριστή θεραπεία κάθε στάδιο μιας ιατρικής διαδικασίας και
  • Από τους ασφαλισμένους, οι οποίοι ενδέχεται να μην δώσουν πραγματικά στοιχεία για την κατάσταση της υγείας τους κατά την αίτηση είτε κατά την αποζημίωση, υποβάλλοντας στοιχεία για ιατρικές πράξεις διαφορετικές από αυτές που πραγματοποιήθηκαν και δεν καλύπτονται.

Ειδικά όσον αφορά στους τελευταίους, τα παραπάνω στελέχη διαμηνύουν πως οι εταιρίες έχουν πλέον το εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και τα μέσα, να τους εντοπίσουν, ενώ με τη σωστή πρόσβαση και χρήση δεδομένων, καθώς και τη σχεδίαση και υλοποίηση εξελιγμένων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, μπορούν κάλλιστα να εκτιμήσουν – φυσικά μέσα σε ένα όριο στατιστικής σημαντικότητας – πιθανά προφίλ πελατών, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν απάτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διατηρούν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε καταγγελία της σύμβασης, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι αφενός, εάν θα αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλη εταιρία θα πρέπει να περάσουν εκ νέου όλες τις αναμονές για την κάλυψη συγκεκριμένων παθήσεων και αφετέρου, ρισκάρουν να κηρυχθούν… έκπτωτοι από το ιδιωτικό σύστημα υγείας. Κι αυτό γιατί, η πρώτη ερώτηση που καλούνται να απαντήσουν πριν τη σύναψη νέου συμβολαίου με άλλη εταιρία είναι εάν είχαν υποβάλλει αίτηση σε άλλον εκπρόσωπο της ασφαλιστικής αγοράς, η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα, απορρίφθηκε, αναβλήθηκε ή έγινε δεκτή με επασφάλιστρα, εξαιρέσεις ή περιορισμούς.

Την ίδια στιγμή, η συγκεκριμένη συμπεριφορά έχει επίπτωση και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, αφού τις όποιες αποζημιώσεις στη βάση ψευδών δηλώσεων επωμίζεται το σύνολο με αυξήσεις ασφαλίστρων. Έχει υπολογιστεί ότι μία αύξηση ασφαλιστικής απάτης κατά 10% θα μπορούσε να αυξήσει τα ασφάλιστρα σε ποσοστό τουλάχιστον 20%. Όπως σημείωσε, άλλωστε και ο κ. Καντώρος, «το κόστος διαχείρισης της απάτης μπορεί να επιφέρει σημαντική αύξηση των ασφαλίστρων σε όλο το χαρτοφυλάκιο ασφάλισης, καθώς, επίσης, να οδηγήσει σε καθυστερημένη εκδίκαση αξιώσεων, γεγονός με αρνητική επίδραση στις τεχνικές προβλέψεις (υποχρεώσεις)».

 

Διαβάστε επίσης

Ασφαλιστικά πακέτα μόνο για άνδρες: Τι καλύπτουν

Ευρώπη: Προγράμματα Iδιωτικής Σύνταξης για όλους – Ενημερωθείτε

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Τρία πράγματα που πρέπει να ξέρετε