Θέμα μείζονος σημασίας για την υγεία ενός σκύλου είναι η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, καθώς τότε μπαίνουν οι βάσεις για έναν γερό και υγιή οργανισμό.
Είναι το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να παρέχουμε στο κουτάβι μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, έτσι ώστε να του εξασφαλίσουμε γερά και υγιή κόκκαλα, αλλά και πιο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα.
Η Ρεγγίνα Μπίμπα, διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, εφιστά την προσοχή μας γι΄αυτήν την κρίσιμη περίοδο ζωής του κουταβιού.
«Όταν το κουτάβι μας ακολουθεί μία ιδανική διατροφή, δεν εξασφαλίζουμε μόνο τη σωστή σκελετική ανάπτυξή του, αλλά και την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού, και την ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού του συστήματος.
Διατροφολογικά λάθη δεν γίνονται μόνο στην περίπτωση που ταΐζουμε το κουτάβι μας μαγειρευτό φαγητό, αλλά και στην περίπτωση που το κουτάβι καταναλώνει ξηρά τροφή, η οποία, συχνά, είναι ακατάλληλη, ποιοτικά ή και ποσοτικά, και δεν καλύπτει τις ανάγκες του.
Για παράδειγμα, σήμερα ξέρουμε ότι η υπερβολική ενέργεια στη διατροφή του κουταβιού προκαλεί υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και, στη συνέχεια, αύξηση του βάρους. Είναι αιτίες που οδηγούν σε ανωμαλίες του σκελετού και μικροτραυματισμούς στα οστά.
Ποια είναι η ισορροπημένη τροφή για το κουτάβι
Σε όλα τα κουτάβια το βάρος πολλαπλασιάζεται κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Το τελικό τους βάρος είναι, περίπου, το 40πλό-50πλό από το βάρος που γεννιούνται, ανάλογα με τη φυλή.
Από αυτό μπορούμε να κατανοήσουμε τη μεγάλη αξία μιας τροφής ισορροπημένης σε ενέργεια, πρωτεΐνες (αμινοξέα), λιπαρά (Ω3-Ω6), βιταμίνες (Α, D, E και ομάδα B) και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και άλλα), ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε φυλής, τις συνθήκες διαβίωσης και τις δραστηριότητες του κάθε κουταβίσιου οργανισμού.
Βέβαιο είναι ότι ο σκύλος σας θα φτάσει το γενετικά καθορισμένο ύψος του. Αλλά μια πιο αργή ανάπτυξη, που μας εξασφαλίζει τη σωστή διαμόρφωση των κοκκάλων και των ιστών, είναι σε κάθε περίπτωση προτιμότερη από ένα απότομο ψήλωμα.
Η παχυσαρκία, επίσης, επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς και αυξάνει τα αποθέματα λίπους σε όλα τα όργανα.
Ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη έχουν και τα ποσοστά του κάλσιου και του φωσφόρου στη διατροφή του κουταβιού μας. Η υπέρ-δοσολογία, ή η έλλειψη αυτών των στοιχείων, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στην ανάπτυξη των οστών.
Η ποικιλία στη διατροφή θωρακίζει το γαστρεντερολογικό σύστημα
Το ιδανικό για τα κουτάβια είναι να μάθουν να τρώνε μία μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά τρόφιμα, αποκτώντας έτσι ένα πιο ανθεκτικό γαστρεντερικό σύστημα, που τους προστατεύει από υπερευαισθησίες σε διάφορες ουσίες.
Τέλος, μία ιδανική διατροφή προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες του κουταβιού μας (φυλή, συνθήκες διαβίωσης, στάδιο ανάπτυξης) είναι η καλύτερη επένδυση για τη μακροζωία και υγεία του, ενώ συνεισφέρει τα μέγιστα και στην ψυχική του ισορροπία, που είναι η βασική προϋπόθεση για τη δυνατότητα συγκέντρωσης, χαλάρωσης και εκμάθησης.
Ανεξάρτητα από το αν ταΐζουμε με ξηρά τροφή, μαγειρευτό, ή BARF, το σημαντικότερο είναι, η τροφή να περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά, στις σωστές αναλογίες, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κουταβιού».
*Η Ρεγγίνα Μπίμπα είναι εκτροφέας σκύλων, ασχολείται με την ανατροφή κι εκπαίδευσή τους είναι πτυχιούχος διατροφολογίας σκύλων και γατών του Πανεπιστημίου ATN της Ελβετίας.
Διαβάστε επίσης
Τρία κόλπα για να πάψει να κλαίει το κουτάβι τη νύχτα