Είναι η πρώτη βραδιά στο σπίτι μαζί με το κουτάβι σας. Εκείνο βρίσκεται στον «προσωπικό» του χώρο, που του έχετε ετοιμάσει, κι εσείς είστε έτοιμοι να κλείσετε τα μάτια σας και να πέσετε σε βαθύ ύπνο.

Και τότε, ο μικρός σας φίλος ξεσπά σε κλάματα: γοερά! Πετάγεστε και τρέχετε κοντά του, ενώ η ανησυχία σας κυριεύει.

Αυτό θα γίνεται κάθε βράδυ; Θα ξυπνήσει όλη η γειτονιά!

Γιατί, άραγε, ένα κουτάβι κλαίει τα βράδια, ενώ βρίσκεται στη ζεστασιά ενός σπιτιού; Μπορούμε να βοηθήσουμε το κουτάβι, έτσι ώστε να σταματήσει το κλάμα;

Ο Γιώργος Κωστόπουλος, διπλωματούχος εκπαιδευτής σκύλων – σύμβουλος συμπεριφοράς, μας καθησυχάζει και εξηγεί τους λόγους που το κουτάβι ξεσπά σε κλάμα.

O Γιώργος Κωστόπουλος, διπλωματούχος εκπαιδευτής σκύλος – σύμβουλος συμπεριφοράς

«Ένα πολύ συχνό φαινόμενο, το οποίο δεν πρέπει να σας ανησυχεί, είναι το κλάμα του κουταβιού κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο λόγος είναι ότι το κουτάβι υφίσταται πολύ έντονες ψυχικο-συναισθηματικές καταστάσεις.

Η πρώτη είναι ο αποχωρισμός από τη μητέρα και αδέλφια του. Και η δεύτερη, η αλλαγή περιβάλλοντος.

Επόμενο είναι να βιώνει, τις δύο τρεις πρώτες ημέρες, αυτά τα συναισθήματα, που συνέπεια έχουν, συνήθως, το κλάμα, το οποίο καμιά φορά διαρκεί για ώρες.

Το φαινόμενο αυτό έχει διάρκεια τρεις ημέρες, το πολύ. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση και θα ηρεμήσει. Αλλά επειδή, συνήθως, υπάρχουν και γείτονες, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε αυτά τα τρία πρώτα βράδια για να μπορούμε να κοιμόμαστε όλοι ήσυχοι.

Τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσει το κλάμα

1. Μπορούμε, και επιτρέπεται, για τρία βράδια, να πάρουμε το κουτάβι μαζί μας στην κρεβατοκάμαρα. Όχι πάνω στο κρεβάτι, αλλά στο κρεβατάκι του, που το τοποθετούμε δίπλα στο δικό μας.

Έτσι το κουτάβι αισθάνεται άλλη παρουσία στο χώρο που κοιμάται, δεν νοιώθει μόνο του, κι έτσι το βοηθάμε να καλύψει το κενό που νοιώθει.

2. Καλό θα ήταν, να πάρουμε το κουτάβι πρωί, εάν είναι δυνατόν Σαββατοκύριακο, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε περισσότερες ώρες μαζί του, σε αυτή την κρίσιμη πρώτη γνωριμία: να του δώσουμε τον χρόνο να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον, αλλά και να έχει κουραστεί μέχρι το βράδυ, ώστε να κοιμηθεί πιο εύκολα.

3. Η θερμοφόρα, ή ένα μπουκάλι με ζεστό νερό τυλιγμένο με πετσέτα, δίνει στο κουτάβι την ψευδαίσθηση ενός άλλου ζωντανού κουταβιού. Έχει, δηλαδή, την αυταπάτη ότι κοιμάται με το αδελφάκι του.

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να ανησυχείτε. Μέσα σε τρεις ημέρες το κουτάβι θα έχει εξοικειωθεί με το καινούργιο του σπίτι και θα αισθάνεται ασφάλεια. Υπομονή, και όλα θα περάσουν».