Η διατροφολογία κατοικίδιων ζώων είναι ένας σχετικά νέος επιστημονικός κλάδος, που ήρθε για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο… πιάτο των αγαπημένων μας τετράποδων. Ώστε να γίνει πλέον σαφές, ότι η σωστή διατροφή είναι υψίστης σημασίας και για τα κατοικίδια.

Τη βαρύτητα που έχει η σωστή διατροφή του σκύλου μας, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική του υγεία, μας επισημαίνει η διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρεγγίνα Μπίμπα.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο σκύλος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον λύκο, ένα κατεξοχήν σαρκοφάγο ζώο. Κατά την εξέλιξή του, και σε συνδυασμό με τη συνύπαρξή του με τον άνθρωπο, το πεπτικό του σύστημα διαφοροποιήθηκε από αυτό του λύκου, με αποτέλεσμα να μπορεί να μεταβολίζει το άμυλο.

Με το πέρασμα του χρόνου ο σκύλος έμαθε να τρέφεται με τις τροφές των ανθρώπων. Πριν από μερικές δεκαετίες, όμως, παράλληλα με το «γρήγορο» φαγητό για τον άνθρωπο ήρθε και το «γρήγορο» φαγητό για τον σκύλο, δηλαδή η ξηρά τροφή και η κονσέρβα. Πρόκειται για μία τροφή που είναι εύκολη στην ανεύρεσή της, οικονομική, αλλά, δυστυχώς, πολλές φορές περιέχει χαμηλής ποιότητας επεξεργασμένα θρεπτικά στοιχεία σε λάθος αναλογίες. Οι συνέπειες μιας τέτοιας αφύσικης διατροφής για τον σκύλο είναι η συχνή εμφάνιση αλλεργιών και η αύξηση των εκφυλιστικών ασθενειών (καρκίνος, καρδιοπάθειες, σάκχαρο, νεφροπάθειες κ.λπ) και των μυοσκελετικών παθήσεων.

Η διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρεγγίνα Μπίμπα

Ακόμα πιο πρόσφατα παρουσιάστηκε η ΒARF από υποστηρικτές της φυσικής διατροφής του σκύλου. Ωστόσο, ακόμα και αυτή, στη βιομηχανική της μορφή μπορεί να μην περιέχει τη σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών.

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμα και το φρέσκο μαγειρεμένο φαγητό από τον άνθρωπο μπορεί να μην είναι η κατάλληλη διατροφή για τον σκύλο μας, αν αυτό δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που του είναι απαραίτητα στις συνιστώμενες δοσολογίες.

Ποια είναι η ισορροπημένη διατροφή για έναν σκύλο 

Μία ισορροπημένη διατροφή για έναν σκύλο πρέπει να περιέχει μία συγκεκριμένη ποικιλία θρεπτικών στοιχείων, προερχόμενων από διαφορετικές πηγές, ζωικές και φυτικές, που να καλύπτουν όλες τις διατροφικές του ανάγκες. Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι η διατροφή κάθε σκύλου είναι μοναδική, όπως μοναδικός είναι και ο κάθε σκύλος.

Αναλυτικότερα, η διατροφή εξαρτάται από την ηλικία, τη φυλή, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας του. Για παράδειγμα, οι διατροφολογικές ανάγκες ενός μικρού σε ηλικία ελληνικού ποιμενικού που εργάζεται στην εξοχή είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες ενός ηλικιωμένου Cavalier King Charles Spaniel που ζει μέσα στο διαμέρισμα, σε μία πόλη. Επίσης, διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις έχει ένα κουτάβι που βρίσκεται σε ανάπτυξη, από έναν ενήλικο υγιή σκύλο που πρέπει απλώς να διατηρεί την καλή του φυσική κατάσταση.

Ασπίδα για την υγεία του σκύλου η σωστή διατροφή

Η σωστή διατροφή προστατεύει τον τετράποδο σύντροφό μας από πολλές ασθένειες, ενισχύοντας και θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα. Παράλληλα, όμως, τού προσφέρει και μία ισορροπημένη ψυχολογία και συμπεριφορά. Παραδείγματος χάριν, ένας σκύλος που ζει σε ένα διαμέρισμα, έχοντας μια διατροφή με πολύ υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης θα έχει υπερβολικά πολλή ενέργεια, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει υπερκινητικότητα και επιθετικότητα.

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει από τον σύγχρονο τρόπο ζωής του σκύλου, είναι οι λιχουδιές που αυτός καταναλώνει πέρα από τα κυρίως γεύματά του. Όπως ακριβώς για τον άνθρωπο, αυτές οι λιχουδιές, όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα από διατροφικής άποψης, αλλά συχνά διαταράσσουν την αναλογία των θρεπτικών συστατικών που μπορεί να έχει ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο.

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε τη σημασία ενός εξατομικευμένου διατροφολογίου για τους σκύλους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Μια σωστή διατροφή είναι αυτή που θα συνηγορήσει στο να αποδώσει τάχιστα η κτηνιατρική θεραπεία, με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες.

Τι είναι διατροφολογία κατοικίδιων ζώων; 

Η διατροφολογία κατοικίδιων ζώων είναι ένας αρκετά πρόσφατος επιστημονικός κλάδος, που έχει ως αντικείμενο μελέτης τις διατροφικές ανάγκες του ζώου σε σχέση με τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσής του και τη φυσική του κατάσταση. Συνδυάζοντας γνώσεις βιολογίας, χημείας και κτηνιατρικής, ασχολείται με την επίδραση της τροφής στον οργανισμό του ζώου και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους κηδεμόνες του, και ειδικά σχεδιασμένα διατροφολόγια.

Κάθε κηδεμόνας που έρχεται αντιμέτωπος με προβλήματα υγείας του σκύλου του, ή απλά ανησυχεί για τον αν η διατροφή καλύπτει τις ανάγκες του, καλό θα ήταν να συμβουλευτεί έναν διατροφολόγο για να λύσει κάθε πιθανή απορία».

 

Διαβάστε ακόμη:

Τροφική δυσανεξία: Πώς επηρεάζει τον σκύλο και τη γάτα

Κουτάβι: Γιατί είναι σημαντικό να μάθει ότι ο κόσμος του όλος δεν είναι η αυλή

Κορωνοϊός: Δέκα tips για να φροντίσουμε σωστά τα κατοικίδια