Μάτια αμυγδαλωτά, γεμάτα εξυπνάδα. Κομψή σιλουέτα με ζηλευτό σγουρό τρίχωμα. Ο σκύλος της φυλής Τόι Κανίς είναι η χαρά της οικογενείας.

Απολαμβάνει να κεντρίζει τα βλέμματα όλων -και δεν του είναι καθόλου δύσκολο να το κάνει-, ευαίσθητος και πρόθυμος να μάθει.

Μάλιστα, το τρίχωμά του είναι υποαλλεργικό.

Μπορεί να μην είναι… πρώτο μπόι, όμως θεωρείται εξαιρετικός φύλακας και δένεται στενά με τους ανθρώπους του.

Ας γνωρίζουμε, λοιπόν, τον σκύλο της φυλής Τόι Κανίς με τη βοήθεια της εκτροφέα, Σόνιας Παυλάκη, η οποία διαθέτει 40ετή προϋπηρεσία ως dog groomer στην Ελλάδα και στην Αμερική.

H εκτροφέας και dog groomer Σόνια Παυλάκη

Ιστορία

«Το Τόι Κανίς είναι το μικρότερο της οικογενείας, και η καταγωγή του είναι, κάπως, περίπλοκη, καθώς διεκδικούν τη ράτσα η Γαλλία και η Γερμανία.

Το σίγουρο είναι ότι η φυλή υπάρχει εδώ και 500χρόνια. Κατά τον 17ο και 18ο αιώνα έγιναν πολύ διάσημα ως σκυλιά συντροφιάς.

Στη Γαλλία χρησιμοποιήθηκαν πολύ σε τσίρκα λόγω της εξαιρετικής νοημοσύνης τους.

Χαρακτηριστικά

Το μέγεθός τους είναι από 24 έως 28 εκατ. στο ακρώμιο και το βάρος τους κυμαίνεται από τρία έως τέσσερα κιλά.

Έχουν υπέροχο λεπτό κεφάλι, αμυγδαλωτά μάτια και ωραίο, τετράγωνο κορμό. Το σγουρό τρίχωμα με την υπέροχη υφή είναι υποαλλεργικό, και αυτό κάνει τη ράτσα επιθυμητή σε ανθρώπους με αλλεργίες. Επίσης, δεν μαδάνε.

Φροντίδα – περιποίηση

Το τρίχωμα των Κανίς μεγαλώνει συνεχώς και γι’ αυτό χρειάζεται πολλή φροντίδα. Για τα ενήλικα σκυλιά η συχνότητα επίσκεψης στο κομμωτήριο σκύλων είναι κάθε τρεις με έξι εβδομάδες, ενώ παράλληλα χρειάζονται βούρτσισμα στο σπίτι.

Μπορεί, βέβαια, να κουρεύονται σε κοντό, και με αυτόν τον τρόπο να είναι λίγο πιο εύκολη η συντήρησή του.

Τα περίεργα κουρέματα που βλέπουμε, γίνονταν από τότε που κυνηγούσαν στις λίμνες και στα ποτάμια για να προστατεύονται τα όργανά τους.

Σήμερα τα κάνουμε σε σκυλιά που πάνε σε εκθέσεις μορφολογίας.

Τα Τόι Κανίς τα βρίσκουμε στα εξής χρώματα: λευκό, μαύρο, ασημί, μπλε, κόκκινο, βερίκοκο, κρεμ, σοκολά.

Χαρακτήρας – προσωπικότητα

Τα Τόι Κανίς είναι εξαιρετικά έξυπνα και ευαίσθητα σκυλιά. Δένονται πολύ με την οικογένειά τους και θεωρούνται πολύ καλοί φύλακες για το μέγεθός τους.

Τους αρέσει να είναι το κέντρο της προσοχής και τους είναι πολύ εύκολο να ικανοποιούν τους αγαπημένους τους, πράγμα που τα κάνει τόσο επιθυμητά!

Είναι σκυλιά δραστήρια -μέσα και έξω από το σπίτι-, αλλά συγχρόνως είναι και του καναπέ.

Είναι παρά πολύ εύκολα στην εκπαίδευσή τους και γι αυτό είναι καλή επιλογή για όσους δεν είχαν ποτέ σκύλο. Λόγω μεγέθους, πιστεύω ότι δεν είναι καλή επιλογή για οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά. Ίσως, καλύτερα θα ήταν οι μινιατούρες, το αμέσως μεγαλύτερο μέγεθος.

Υγεία

Τα Τόι Κανίς αντιμετωπίζουν, συνήθως, προβλήματα στα γόνατα, αλλά και επιληψίας, διαβήτη, καθώς και γενετικές παθήσεις των ματιών και καταρράκτη.

Συμβουλές

Πριν προχωρήσετε στην απόκτηση ενός Κανίς Τόι ψάξτε και ρωτήσετε γνώστες της φυλής, εκτροφείς, ενημερωθείτε από το Διαδίκτυο, και να θυμάστε ότι είναι μια ράτσα με μακροζωία.

Εν κατακλείδι, είναι σκυλιά που δεν μαδάνε, έχουν υποαλλεργικό τρίχωμα και ζουν εύκολα στο διαμέρισμα. Δένονται πολύ με τους ανθρώπους τους, αλλά δεν είναι κατάλληλα για παιδιά μικρής ηλικίας και χρειάζονται πολλή περιποίηση».