Στον κόσμο των σκύλων υπάρχουν κι εκείνοι που παρουσιάζουν κάποιες ευαισθησίες, και αδυνατούν να διαχειριστούν και να αντεπεξέλθουν σε ορισμένες καταστάσεις.

Αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων, που ο μικρός τους φίλος δεν επιθυμεί την επαφή με αγνώστους, ή τρομάζει στη θέα τους.

Μια επίσκεψη στον groomer φαντάζει εξωπραγματική, αν και απαραίτητη. Είναι, όμως;

Ο επαγγελματίας εκτροφέας σκύλων και groomer, Βασίλης Γιαμιάς, έχει την απάντηση.

Ο επαγγελματίας εκτροφέας σκύλων και groomer, Βασίλης Γιαμιάς

«Δεν είναι λίγοι οι σκύλοι που αποφεύγουν την επαφή με αγνώστους, ή διακατέχονται από φόβο. Και όταν έρχεται η στιγμή να επισκεφτούν τον groomer, οι ιδιοκτήτες τους αισθάνονται το άγχος να κορυφώνεται κι έρχονται σε δύσκολη θέση. Γιατί δεν ξέρουν τι θα συμβεί.

Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: ο σκύλος είναι σκύλος, που σημαίνει ότι δεν είναι στη φύση του το κομμωτήριο, όπως και τίποτα από τη σύγχρονη ζωή των ανθρώπων στο αστικό περιβάλλον. Γι΄αυτό ο ιδιοκτήτης οφείλει να εκπαιδεύσει τον σκύλο του, από τη νεαρή του ηλικία, έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται σε διάφορες καταστάσεις.

Το grooming είναι απαραίτητο για τον σκύλο, και χρειάζεται αρκετές φορές το χρόνο, έτσι ώστε να τον έχουμε περιποιημένο!

Εξοικείωση σκύλου με τον groomer
Όσο ο σκύλος μας είναι κουτάβι θα πρέπει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να επισκεπτόμαστε τον επαγγελματία groomer που θα επιλέξουμε για τον τετράποδο φίλο μας, έτσι ώστε να του μάθουμε τη διαδικασία του μπάνιου και του καλλωπισμού. Κι αυτό το κάνουμε για να συνηθίσει τον επαγγελματία, αλλά και για να εξοικειωθεί με τη δραστηριότητα, και παράλληλα να συνδέσει τον χώρο, αλλά και τον άνθρωπο, με κάτι θετικό.

Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν όταν ο σκύλος είναι μεγάλος σε ηλικία και το πρόβλημα υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση και να δουλέψουμε με τον φίλο μας.

Ο επαγγελματίας εκτροφέας σκύλων και groomer, Βασίλης Γιαμιάς

Δεν είναι λύση να ναρκώνουμε τον σκύλο μας, γιατί έτσι δεν λύνουμε το πρόβλημα. Απλά το προσπερνάμε. Και δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία του ζώου.
Ως επαγγελματίας groomer προτείνω σε ανθρώπους με δύσκολους σκύλους να επισκέπτονται τακτικά τον groomer, προκειμένου να δώσουν χρόνο στον σκύλο να συνηθίσει τον χώρο.

Καλό θα ήταν, με θετικό τρόπο, να του μάθουμε το τραπέζι και τους θορύβους σε ένα grooming, όπως είναι η κουρευτική μηχανή ή το σεσουάρ που θα τον στεγνώσει.

Όταν ο σκύλος συνδέσει τον χώρο και τους θορύβους με θετικά πράγματα, θα αρχίσει να του αρέσει που βρίσκεται εκεί.

Σε αυτό το στάδιο έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά.

Το επόμενο βήμα είναι, οι ιδιοκτήτες να μάθουν ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν τον σκύλο τους στο κομμωτήριο όταν φθάσει ο κόμπος στο χτένι, γιατί η διαδικασία γίνεται επώδυνη για τον σκύλο και επίπονη για τον groomer.

Αν ο σκύλος επισκέπτεται τον χώρο σε νορμάλ κατάσταση, δεν θα χρειαστεί να παραμείνει ώρες για να γίνει σωστή δουλειά, ούτε θα πονέσει.

Το θέμα είναι, να καταλάβουν όλοι οι ιδιοκτήτες ότι ο σκύλος θέλει συχνή περιποίηση και να σκέπτονται όπως για τον εαυτό τους. Κανένας νορμάλ άνθρωπος δεν μένει άπλυτος για ένα χρόνο, ούτε πάει στο κομμωτήριο αφού γίνει το μαλλί του μια μπάλα από τζίβες.

Έτσι και ο σκύλος, για να είναι όμορφος και να μοσχομυρίζει, θέλει τακτική φροντίδα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να χαίρεται τη διαδικασία, κι όχι να του είναι δυσάρεστη και οδυνηρή».

Ο επαγγελματίας εκτροφέας σκύλων και groomer, Βασίλης Γιαμιάς