«Αν δεν είστε κάποιος που καθαρίζει τακτικά το σπίτι του την άνοιξη, τη φετινή χρονιά πρέπει να αρχίσετε να το σκέφτεστε», δηλώνει ο Δρ. Todd Mahr, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου, Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας.

Ένα σχολαστικό καθάρισμα του σπιτιού μας βοηθάει να ξεφορτωθούμε αλλεργιογόνα όπως η σκόνη, η μούχλα, τα κατάλοιπα του κατοικιδίου μας και άλλα. Αρκετοί άνθρωποι θεωρούν πως η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι η εποχή που οι αλλεργίες εμφανίζονται λόγω της αλλαγής της εποχής. Ίσως δεν αντιλαμβάνονται ότι τα αλλεργιογόνα στους εσωτερικούς χώρους μπορούν επίσης να προκαλέσουν ‘χάος’ στη ρινική κοιλότητα και τους πνεύμονες και ότι ένα καλό καθάρισμα του σπιτιού μπορεί να βοηθήσει», εξηγεί ο Δρ. Mahr.

Το τρίχωμα και τα σάλια των κατοικιδίων είναι ανάμεσα στα αλλεργιογόνα τα οποία επικάθονται σχεδόν σε κάθε επιφάνεια του σπιτιού. Ο καλύτερος τρόπος για να τα ελέγξουμε και να τα περιορίσουμε είναι με σκούπισμα και πλύσιμο των επιφανειών του σπιτιού συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του κρεβατιού του κατοικιδίου. Καλό είναι επίσης να μην αφήνουμε ποτέ το κατοικίδιο να μπαίνει στο υπνοδωμάτιό μας. Καταπολεμούμε τα ακάρεα της σκόνης σκουπίζοντας συχνά και φροντίζουμε να πλένουμε το κρεβάτι και τα παιχνίδια των κατοικιδίων μία φορά τη βδομάδα.

Η μούχλα αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό αλλεργιογόνο εσωτερικού χώρου το οποίο συνήθως εντοπίζεται στο υπόγειο, το μπάνιο και την κουζίνα. Η μείωση της υγρασίας είναι το κλειδί για να την περιορίσουμε. Η διαρκής χρήση του εξαερισμού του μπάνιου και το άμεσο σκούπισμα των στάσιμων υγρών είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό. Χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό και νερό, σκουπίζουμε την ορατή μούχλα από τις επιφάνειες και ακολούθως στεγνώνουμε εντελώς τις επιφάνειες αυτές. Επίσης φροντίζουμε να κρατάμε την υγρασία εντός του σπιτιού κάτω από το 60% και να καθαρίζουμε συχνά τις υδρορροές.

Επιπλέον ο Δρ. Mahr συστήνει αυτή την εποχή να κρατάμε κλειστά τα παράθυρα στο σπίτι και στο αυτοκίνητό μας για να αποφεύγεται η επαφή με τη γύρη. Όσο για εκείνους που γνωρίζουν ότι έχουν αλλεργία τους προτείνει τη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής περίπου δύο με τρεις εβδομάδες πριν τη συνήθη εμφάνιση των συμπτωμάτων τους ώστε να αποφύγουν τα έντονα συμπτώματα.