Μήπως ο σκυλάκος σας, στο άκουσμα της λέξης μπάνιο γίνεται… Λούης; Ή, μήπως χρειάζεται να τον πάρετε σηκωτό για να τον βάλετε στην μπανιέρα;

Υπάρχει και ένα ποσοστό σκύλων, που αρνούνται σθεναρά να αποτινάξουν τη βρόμα από τη γούνα τους και εμφανίζουν επιθετικότητα.

Αν, λοιπόν, ο καλλωπισμός του σκύλου σας, σας έχει γίνει «πονοκέφαλος», υπάρχει το κατάλληλο… φάρμακο: το pet-grooming.

Ο επαγγελματίας pet-groomer έχει τις γνώσεις, την υπομονή και τους τρόπους για να χειριστεί το ζωάκι σας. Και κάτι ακόμα: μπορεί να εντοπίσει πιθανά προβλήματα υγείας.

Ο κ. Βασίλης Πορτοκάλης, επαγγελματίας pet-groomer, μας εξηγεί γιατί πρέπει να επισκεφτούμε, παρέα με τον μικρό μας φίλο, έναν τέτοιο χώρο.

O κ. Βασίλης Πορτοκάλης, επαγγελματίας pet-groomer

«Οι περισσότεροι κηδεμόνες κατοικίδιων θα προτιμούσαν να περιποιηθούν τα τριχωτά παιδιά τους, μόνοι τους. Αλλά, μια επίσκεψη σε έναν επαγγελματία groomer θα τους εξοικονομούσε χρόνο και ενέργεια. Ειδικά εάν μιλάμε για ένα κουτάβι, ένα ηλικιωμένο ζώο, ή κάποιο που εκδηλώνει προβληματική συμπεριφορά.

Η διαδικασία του καλλωπισμού ενός ζώου χρειάζεται υπομονή, φροντίδα και εξειδικευμένες γνώσεις. Συνήθως περιλαμβάνει μπάνιο, στέγνωμα, βούρτσισμα, κόψιμο νυχιών, καθάρισμα αυτιών και κούρεμα, σε όσα σκυλιά το χρειάζονται.

Ένας επαγγελματίας διαθέτει τον σωστό εξοπλισμό, κι όχι τις οικιακές κουρευτικές μηχανές και ψαλίδια, κατάλληλα σαμπουάν για κάθε είδους τρίχωμα, ή για σκυλιά με αλλεργίες και ερεθισμένο δέρμα, αλλά και ειδικά διαμορφωμένους χώρους, που εγγυώνται την ασφάλεια του ζώου σε όλα τα στάδια της διαδικασίας του grooming. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να μας φέρνουν τραυματισμένα ζώα μετά, από μια αποτυχημένη απόπειρα να τα κουρέψουν στο σπίτι, ή σκυλιά με δερματικά προβλήματα και ωτίτιδες, επειδή κάτι δεν έγινε σωστά στο μπάνιο.

Παράλληλα, οι groomer έχουν την ικανότητα, την υπομονή και τη γνώση να διαχειριστούν το ζώο. Εάν η Μπέλα εκδηλώνει επιθετικότητα, ή ο Ερμής μεγάλωσε αρκετά για να τον κυνηγάτε να μπει στην μπανιέρα, ένας επαγγελματίας έχει τον τρόπο να σας προσφέρει το καλύτερο δυνατό για το αγαπημένο σας «παιδί». Επίσης, είναι τέτοια η φύση της δουλειάς, που μας επιτρέπει να βλέπουμε και την παραμικρή αλλαγή πάνω στο σκυλί σας: καινούριες ενοχλήσεις, πόνους που δεν είχαν πριν, ή μια επιδείνωση σε ένα υπάρχον πρόβλημα, που η καθημερινή σας επαφή με το ζώο δεν σας επιτρέπει να παρατηρήσετε. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος groomer έσωσε τη ζωή ενός ζώου, παρατηρώντας κάτι “ύποπτο” και ενημερώνοντας τον ιδιοκτήτη.

Τελευταίος και πιο «βρώμικος» λόγος: ο groomer σας θα είναι εκεί να μπανιάρει το σκυλί σας, που βούτηξε στις λάσπες στην τελευταία σας βόλτα, να καθαρίσει τους αδένες του, που έχουν καλύψει κάθε άλλη μυρωδιά στο σπίτι, και να αφαιρέσει ψύλλους και τσιμπούρια που εγκαταστάθηκαν στη γούνα του. Είναι βέβαιο, ότι δεν θα σας χαροποιούσε καμιά από τις παραπάνω διαδικασίες, αλλά εμείς έχουμε τον τρόπο να σας γλιτώσουμε από αυτό το βάσανο.

Είναι δύσκολο να βρείτε έναν καλό groomer, ή αυτόν που σας ταιριάζει, αλλά μόλις τον βρείτε, θα σας γίνει απαραίτητος, όπως και στο ζωάκι σας».