Δεν είναι λίγοι, εκείνοι που αποφασίζουν να αποκτήσουν σκύλο και ανατρέχουν στο Διαδίκτυο για να ενημερωθούν για τις διάφορες φυλές. Θαμπώνονται από την εξωτερική του εμφάνιση: από το γυαλιστερό και περιποιημένο τρίχωμά του. Και υποθέτουν ότι η διατήρησή του είναι απλή υπόθεση. Αλλά, ένα προσεγμένο και επιμελημένο τρίχωμα είναι έργο επαγγελματία groomer.

Αρκετές φυλές σκύλων χρειάζονται κούρεμα. Άλλες πάλι, όχι. Μάλιστα, ο τρόπος κουρέματος εξαρτάται από την ποιότητα της τρίχας του σκύλου.
Μάθετε, λοιπόν, από τον επαγγελματία εκτροφέα σκύλων και groomer, Βασίλη Γιαμιά, ποιος είναι ο σωστός καλλωπισμός για τους αγαπημένους μας φίλους.

«Πολλές οικογένειες συμβουλεύονται το Διαδίκτυο για την επιλογή ενός σκύλου. Και αναζητούν τον ιδανικό σκύλο, τόσο μορφολογικά, όσο και σε χαρακτήρα.

Τις περισσότερες φορές γοητεύονται από την εξωτερική εμφάνιση ενός σκύλου. Από το ωραίο, συντηρημένο τρίχωμα. Αλλά, όταν ο σκύλος έρθει σπίτι, τις περισσότερες φορές, δεν έχει καμία σχέση με τον σκύλο της φωτογραφίας.

Βασίλης Γιαμιάς, επαγγελματίας εκτροφέας σκύλων και groomer

Ο καλλωπισμός του σκυλιού μας θα πρέπει να ξεκινά από την παιδική του ηλικία, καθώς το κομμωτήριο δεν είναι στη φύση του. Αν δεν το συνηθίσει, θα του γίνει μια αγχώδης συνήθεια. Αφού επιλέξουμε κομμωτήριο, καλό θα ήταν να το επισκεφτούμε, έτσι ώστε να ενημερωθούμε από τον groomer ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος καλλωπισμού για τον σκύλο που έχουμε αποκτήσει. Σκύλοι όπως τα Poodle, τα Κόκερ, τα Τεριέ και άλλοι, θέλουν συχνή περιποίηση, λόγω του ότι ο μανδύας τους μεγαλώνει γρήγορα.

Κάθε τύπος τριχώματος έχει διαφορετική τεχνική κουρέματος. Για παράδειγμα, οι σκύλοι Τεριέ θα πρέπει να κάνουν stripping, επειδή διαθέτουν διπλό μανδύα. Κι αν το κούρεμα γίνει με μηχανή, πιθανόν να εμφανίσουν αλλεργίες.

Το stripping είναι η εξάλειψη του νεκρού τριχώματος. Αν οι σκύλοι αυτοί ήταν στη φύση, θα αφαιρούσαν ένα μεγάλο μέρος του τριχώματός τους με το τρίψιμο σε δέντρα, κλαδιά, και με άλλες κινήσεις που θα έκαναν στη γη. Δεν έχουν, όμως, τη δυνατότητα αυτή, καθώς ζουν μέσα στο σπίτι μας. Ένας επαγγελματίας groomer καλείται να το κάνει αυτός για εκείνα.

Υπάρχει μια κατηγορία σκύλων, που απαγορεύεται δια ροπάλου να κουρευτούν. Σε αυτήν ανήκουν τα Λυκόσκυλα, τα Γκόλντεν Ριτρίβερ, τα Ακίτα, τα Τσόου – Τσόου και άλλες παρεμφερείς φυλές. Αυτή η ομάδα σκύλων χρειάζεται πολύ καλό και τακτικό βούρτσισμα από τους ιδιοκτήτες και, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έναν καλλωπισμό από ειδικό groomer.

Ο groomer, με τα εξειδικευμένα προϊόντα που διαθέτει, κάνει έναν βαθύ καθαρισμό στο τρίχωμα και, στη συνέχεια, με ειδική φισούνα και dryer στεγνώνει σε βάθος τον διπλό τους μανδύα, αφαιρώντας παράλληλα το υπόστρωμα, το οποίο πρέπει να φύγει. Έτσι, η τρίχα δεν πέφτει στο σπίτι μας.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι αυτοί οι σκύλοι, αν κουρευτούν με μηχανή, σίγουρα, θα χαλάσει η ποιότητα της τρίχας και του χρώματος. Επίσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν μια ασθένεια που ονομάζεται cliper αλωπεκία και προκαλεί απώλεια τριχώματος. Ο σκύλος μπορεί, είτε να μην ξαναβγάλει τρίχωμα, είτε να βγάλει χνούδι, το οποίο θα είναι και πολύ αραιό.

Βασίλης Γιαμιάς, επαγγελματίας εκτροφέας σκύλων και groomer

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος ότι το τρίχωμα των σκύλων λειτουργεί σαν μονωτικό του δέρματος: όπως τα προστατεύει τον χειμώνα από το κρύο, έτσι τα προστατεύει και το καλοκαίρι από τη ζέστη. Αν και το κάνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων, είναι μύθος πως αν ξυρίσουμε έναν σκύλο θα σταματήσει να ζεσταίνεται. Το ξύρισμα προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα στον σκύλο, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καεί το καλοκαίρι από τον ήλιο. Παράλληλα, είναι εκτεθειμένος στη σκνίπα, που όλοι οι ιδιοκτήτες φοβούνται. Αν είχε το τρίχωμά του, θα τον προστάτευε».

Συμβουλές:

«Ως επαγγελματίας εκτροφέας σκύλων και groomer θα συμβούλευα όλους τους ιδιοκτήτες που έχουν επιλέξει έναν σκύλο με τρίχωμα, να μην τον ξυρίσουν ποτέ. Να βρουν μια φόρμουλα με τον groomer τους, έτσι ώστε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να συντηρούν τον μανδύα του. Με ένα ωραίο σχέδιο ο σκύλος τους θα δείχνει όμορφος και περιποιημένος, και θα τον χαίρονται στην καθημερινότητά τους.

Όταν ο σκύλος συντηρείται σωστά, από έναν επαγγελματία groomer, είναι πιο καθαρός και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει μεγάλη απώλεια του τριχώματος μέσα στο σπίτι στο οποίο ζει».