Σημαντικό ποσοστό γάτων και σκύλων μπορεί να κολλήσουν τη νόσο COVID-19 από τους ιδιοκτήτες/κηδεμόνες τους όπως υποδηλώνει η παρουσία αντισωμάτων στο αίμα τους, σύμφωνα με νέα ερευνητική μελέτη που φέρει την υπογραφή εμπειρογνωμόνων της Κτηνιατρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Γκελφ του Καναδά.

Πέραν της παρουσίας αντισωμάτων, αρκετά κατοικίδια αναφέρθηκε ότι είχαν παρουσιάσει και συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος την ίδια περίοδο κατά την οποία νοσούσε ο ιδιοκτήτης τους, επισημαίνεται στη μελέτη που παρουσιάζεται στο διαδικτυακό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID) με αντικείμενο τη νόσο COVID-19.

Πρόκειται μεν για μικρής κλίμακας μελέτη, ωστόσο η συνυπογράφουσα Dorothee Bienzle, καθηγήτρια Κτηνιατρικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Γκελφ, αναφέρει πως υπάρχουν πλέον επαρκή στοιχεία από αρκετές μελέτες, περιλαμβανομένης της καναδικής, ώστε να συσταθεί οι ασθενείς με COVID-19 να απομονωθούν εκτός από τους ανθρώπους, και από τα κατοικίδια.

Έχει ήδη αναφερθεί ότι ο ιός SARS-CoV-2 προσβάλλει αρκετά είδη ζώων, ωστόσο ούτε οι παράγοντες κινδύνου, ούτε η ευαισθησία ή τα κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου στα ζώα είναι επαρκώς καθορισμένα.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, ελήφθη ρινοφαρυγγικικό επίχρισμα από κατοικίδια εντός δύο εβδομάδων αφότου ο κηδεμόνας τους διαγνώστηκε με COVID-19 ή παρουσίασε συμπτώματα που αντιστοιχούν στη νόσο. Εάν είχε παρέλθει το διάστημα των δύο εβδομάδων, ελήφθη δείγμα αίματος για τον έλεγχο της παρουσίας αντισωμάτων.

Για να ανιχνευτεί ενεργή λοίμωξη στα κατοικίδια χρησιμοποιήθηκε η μοριακή μέθοδος PCR, ενώ χρησιμοποιήθηκαν οι τυπικές εξετάσεις (τεχνική ELISA) για την ανίχνευση παρούσας λοίμωξης (IgM αντισώματα) ή παρελθούσας λοίμωξης (IgG αντισώματα). Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με δείγμα αίματος σκύλων και γάτων προ του Δεκεμβρίου του 2019 (ομάδα ελέγχου).

Συγκεκριμένα, ελήφθη επίχρισμα από 17 γάτες, 18 σκύλους και ένα κουνάβι. Όλα τα τεστ PCR ήταν αρνητικά εκτός από το δείγμα μίας γάτας που θεωρήθηκε απροσδιόριστο. Ελήφθη, επίσης, δείγμα αίματος από οκτώ γάτες και δέκα σκύλους. Τα αποτελέσματα έδειξαν παρουσία IgG ή IgM σε 4 (50%) και 3 (38%) γάτες, αντίστοιχα. Στο δείγμα από τη γάτα με απροσδιόριστο αποτέλεσμα PCR ανιχνεύτηκαν αντισώματα IgM, γεγονός που υποδεικνύει ότι είχε νοσήσει πρόσφατα.

«Όλες οι γάτες με απροσδιόριστο PCR τεστ ή θετικά αποτελέσματα στον προσδιορισμό αντισωμάτων αναφέρθηκε από τους ιδιοκτήτες ότι είχαν εμφανίσει αναπνευστική ή άλλη ασθένεια την περίοδο γύρω από την οποία προσβλήθηκε από λοίμωξη ο κηδεμόνας» ανέφερε η καθηγήτρια Bienzle.

«Δύο (20%) σκύλοι είχαν θετικό αποτέλεσμα για IgG αντισώματα, που υποδεικνύει παρελθούσα λοίμωξη, και ένας από αυτούς αναφέρθηκε ότι είχε κάποιο αναπνευστικό επεισόδιο. Κανένας σκύλος δεν είχε θετικά αποτελέσματα IgM, κάτι που θα έδειχνε πιο πρόσφατη λοίμωξη» συμπλήρωσε η ίδια.

Η καθηγήτρια Dorothee Bienzle συνοψίζει πως αν και το δείγμα της μελέτης ήταν περιορισμένο λόγω του σχετικά χαμηλών κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή διεξαγωγής της έρευνας, τα προκαταρκτικά αυτά ευρήματα υποδηλώνουν ότι αναπτύσσει αντισώματα σημαντικό ποσοστό κατοικιδίων που ζουν με ασθενή με διαγνωσμένη COVID-19.

Και εξηγεί ότι λόγω του στενού χρονικού περιθωρίου για την ανίχνευση παρούσας λοίμωξης στα κατοικίδια, ειδικά εάν ο ιδιοκτήτης νοσεί ακόμη ή βρίσκεται σε καραντίνα, είναι προτιμότερη για την αξιολόγηση της μετάδοσης από τον άνθρωπο στο ζώο η μεταγενέστερη εξέταση αίματος στο κατοικίδιο για τον προσδιορισμό παρελθούσας λοίμωξης.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Οι γάτες τον κολλάνε εύκολα και τον μεταδίδουν σε άλλες γάτες, δείχνει έρευνα

Κορωνοϊός: Μπορεί να κολλήσουμε από τα κατοικίδια;

Kορωνοϊός: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη μετάδοση από τα κατοικίδια