Τα κατοικίδια ζώα όπως οι γάτες και οι σκύλοι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κορωνοϊό, είναι πιθανό, όμως, να αποδειχθούν θετικά σε χαμηλά επίπεδα του παθογόνου αν το κολλήσουν από τον ιδιοκτήτη τους.

Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα επιστημόνων από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι εξέτασαν ένα σκυλί που βρισκόταν σε καραντίνα, χρησιμοποιώντας δείγματα της ρινικής και στοματικής του κοιλότητας, και το βρήκαν ασθενώς θετικό στις εξετάσεις που διενεργήθηκαν στις 27 και 28 Φεβρουαρίου και στις 2 Μαρτίου.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης από τον COVID-19 ή ότι μπορεί να μολυνθούν τα ίδια», ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωπος των επιστημόνων, με τους ειδικούς να έχουν συμφωνήσει ομόφωνα ότι το σκυλί αυτό έχει χαμηλού επιπέδου λοίμωξη και πιθανότατα «πρόκειται για περίπτωση μετάδοσης από άνθρωπο σε ζώο».

Το κατοικίδιο, μαζί με ένα άλλο που βρίσκεται επίσης σε καραντίνα και έχει βρεθεί αρνητικό στον ιό, θα εξεταστούν ξανά πριν βγουν από τον περιορισμό, με τις αρχές της περιοχής να συνιστούν την εφαρμογή καραντίνας για όλα τα κατοικίδια που προέρχονται από νοικοκυριά με ανθρώπους που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Γενικότερα, πάντως, οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων πρέπει να διατηρούν καλά επίπεδα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, πλένοντας τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή τους με το φαγητό και τα υπόλοιπα αντικείμενα των ζώων όσο και με τα ίδια τα κατοικίδια και σε καμία περίπτωση να μην τα φιλούν. Επιπλέον, στους ασθενείς συνιστάται να αποφεύγουν την επαφή με τα κατοικίδια και να απευθύνονται σε κτηνίατρο αν παρατηρήσουν αλλαγές στην υγεία των ζώων.

«Εκτός από τις πρακτικές καλής υγιεινής, οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων δε χρειάζεται να ανησυχούν υπερβολικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταλείπουν τα ζώα», καταλήγουν οι επιστήμονες σε ανακοίνωσή τους.