Η γιόγκα δίνει έμφαση στη σωστή αναπνοή και τον διαλογισμό – δυο τεχνικές που ηρεμούν και καθαρίζουν το μυαλό. Επομένως δεν προκαλεί και τόσο μεγάλη έκπληξη το γεγονό ότι η γιόγκα έχει όχι μόνο σωματικά αλλά και νοητικά οφέλη, όπως μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ είναι ότι η άσκηση αυτή βοηθά το μυαλό να δουλεύει καλύτερα.

Κοφτερό μυαλό

Όταν κάνουμε ασκήσεις με βάρη (αντιστάσεις) οι μύες μας ενισχύονται και μεγαλώνουν. Όταν κάνουμε γιόγκα οι νευρώνες του εγκεφάλου αποκτούν νέες συνδέσεις, ενώ παράλληλα δημιουργούνται αλλαγές στην δομή του εγκεφάλου αλλά και τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα βελτιωμένες γνωστικές λειτουργίες όπως η μάθηση και η μνήμη.  

Η πρακτική της γιόγκα ενδυναμώνει τις περιοχές του εγκεφαλου που παίζουν κομβικό ρόλο στην μνήμη, την συγκέντρωση, την προσοχή, τη σκέψη και την ομιλία. Μπορούμε να την σκεφτούμε ως άσκηση «ενδυνάμωσης» του εγκεφάλου.

Έρευνες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογίες απεικόνισης του εγκεφάλου όπως μαγνητικές τομογραφίες, έδειξαν ότι όσοι εξασκούν συστηματικά τη γιόγκα έχουν πιο ενισχυμένο εγκεφαλικό φλοιό (η περιοχή του εγκεφάλου επιφορτισμένη με την διαχείριση και επεξεργασία των πληροφοριών) και ιππόκαμπο (η περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μάθηση και τη μνήμη). Αυτές οι δυο περιοχές συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά στους μεγαλύτερους σε ηλικία γιόγκι διαπιστώθηκαν σαφώς λιγότερες απώλειες συγκριτικά με όσους δεν έκαναν γιόγκα. Στοιχεία που πιθανώς αποκαλύπτουν ότι η γιόγκα αποτελεί αντιγηραντικό ελιξήριο του εγκεφάλου.

Στα οφέλη της γιόγκα προστίθενται επίσης η βελτίωση της διάθεσης μέσω της ρύθμισης των ορμονών του στρες, αλλά και η συναισθηματική ισορροπία που επιτρέπει την πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση συναισθηματικά φορτισμένων καταστάσεων.

Ανασκόπηση 15 σχετικών μελετών που δημοσιεύθηκε στο Aging and Mental Health έδειξε ότι η γιόγκα και η μουσική αποτελούσαν τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης της κατάθλιψης και της αγχώδους διαταραχής, με την γιογκα να έχει την πιο μεγάλη διάρκεια δράσης!

Διαβάστε επίσης

Έξι βασικές ασκήσεις για όσους κάνουν γιόγκα για πρώτη φορά

Έξι ασκήσεις γιόγκα για ευεξία και αποτοξίνωση

Καλύτερος ύπνος και λίμπιντο – Και άλλοι οκτώ λόγοι να κάνουμε γιόγκα