Γράφει η Άντα Στυλιανίδου

Το ολιστικό σύστημα της γιόγκα, μας δίνει τη δυνατότητα να δουλέψουμε με το σώμα μας και να προσφέρουμε ένα εσωτερικό μασάζ βοηθώντας έτσι τη διαδικασία αποτοξίνωσης, ενώ παράλληλα επιδρά στο νευρικό, νοητικό και ψυχικό επίπεδο ενθαρρύνοντάς μας να στρέψουμε την προσοχή προς τα μέσα και να ανακαλύψουμε το νέο μας, ανανεωμένο εαυτό.

Η πρακτική που ακολουθεί είναι σχεδιασμένη για να βοηθήσει το πεπτικό σύστημα να αποβάλλει τις τοξίνες μέσα από στροφές και ενεργοποίηση του κέντρου, ενώ παράλληλα ένας σύντομος διαλογισμός θα δημιουργήσει μια κατάσταση επίγνωσης και προετοιμασίας για τις όποιες αλλαγές φέρνει η νέα εποχή.

Uttanasana

Ξεκινάμε με μια κάμψη όπως η Uttanasana για να φέρουμε μια ηρεμία στο νευρικό σύστημα και να προετοιμάσουμε το σώμα για την πρακτική. Κρατάμε τα πέλματα στο άνοιγμα της λεκάνης και δοκιμάζουμε να φέρουμε τα μπροστινά πλευρά προς τους μηρούς. Αν νιώθουμε ένταση στη μέση, μπορούμε να λυγίσουμε λίγο τα γόνατα. Αν θέλουμε κλείνουμε τα μάτια και μένουμε  για 10-15 αναπνοές.

Parvrtta Parsvakonasana σε παραλλαγή 

Από την Uttanasana στέλνουμε το αριστερό πόδι πίσω σε ένα μεγάλο άνοιγμα και ανασηκώνουμε τον κορμό για να έρθουμε σε high lunge. Περνάμε τον αριστερό αγκώνα έξω από το δεξί γόνατο και ενώνουμε τις παλάμες στο κέντρο της καρδιάς για να στρίψουν τα μπροστινά πλευρά προς τη δεξιά μεριά. Πιέζοντας τον αγκώνα στην εξωτερική πλευρά του γονάτου βοηθάμε τον κορμό να στρίβει ενεργοποιώντας τους πλάγιους κοιλιακούς και κρατάμε την ισορροπία πιέζοντας το μπροστινό πέλμα στη γη. Στέλνουμε το δεξί γοφό προς τα πίσω καθώς ανασηκώνουμε την αριστερή πλευρά της λεκάνης και τεντώνουμε καλά το πίσω πόδι.

Μένουμε για 5-8 αναπνοές και επιστρέφουμε στην Uttanasana για να αλλάξουμε πόδι.

Σανίδα και Χαμηλή Σανίδα (Ardha chaturanga dandasana & dolphin plank)

Από την Uttanasana στέλνουμε και τα δυο πόδια πίσω στη θέση της σανίδας. Κρατάμε τους ώμους πάνω από τους καρπούς και τη λεκάνη στο ύψος των ώμων και πιέζουμε δυνατά το έδαφος για να ενεργοποιήσουμε τους κοιλιακούς. Μένουμε στη θέση για 5-8 αναπνοές και συνεχίζουμε στη σανίδα με στήριξη στους πήχεις. Φέρνουμε τους ώμους πάνω από τους αγκώνες και πιέζουμε  τις παλάμες στο έδαφος με το μεσαίο δάχτυλο του κάθε χεριού να είναι στην ίδια ευθεία με τον αντίστοιχο αγκώνα. Κρατάμε  τους ώμους μακριά από τα αυτιά απομακρύνοντας τις κλείδες τη μια από την άλλη, ενώ ταυτόχρονα στέλνουμε τις ωμοπλάτες προς το κέντρο της πλάτης και μαζεύουμε προς τα μέσα τα μπροστινά πλευρά. Ανοίγουμε τα πόδια στο άνοιγμα της λεκάνης και στέλνουμε ενέργεια προς τις φτέρνες, ενώ ταυτόχρονα μακραίνουμε από την κορυφή του κεφαλιού κρατώντας τον αυχένα παράλληλα με το έδαφος. Μένουμε για 5-8 αναπνοές. Τεντώνουμε ξανά τα χέρια για να επιστρέψουμε στη σανίδα και από εκεί στον κάτω σκύλο που θα τον χρησιμοποιήσουμε σαν μια θέση μετάβασης (Adho Mukha Svanasana – με τα πόδια στο άνοιγμα της λεκάνης και τα χέρια στο άνοιγμα των ώμων στέλνουμε τη λεκάνη προς τον ουρανό μακραίνοντας την πλάτη και σπρώχνουμε  φτέρνες προς τη γη για να διατείνονται οι οπίσθιοι μηριαίοι).

Parvrtta Trikonasana

Από τον κάτω σκύλο φέρνουμε το δεξί πόδι μπροστά ανάμεσα στα χέρια και κλείνουμε λίγο το άνοιγμα των ποδιών για να μπορούμε να έχουμε τεντωμένα και τα δυο πόδια. Ευθυγραμμίζουμε φτέρνα με φτέρνα ή κρατάμε τα πόδια στο άνοιγμα της λεκάνης και τεντώνουμε καλά και τα δυο πόδια χωρίς να σηκώσουμε την πίσω φτέρνα από το έδαφος. Τοποθετούμε την αριστερή παλάμη έξω από το δεξί πέλμα. Αν δε φτάνουμε χρησιμοποιούμε ένα τουβλάκι της γιόγκα ή 2-3 χοντρά βιβλία. Με την εισπνοή μακραίνουμε τη σπονδυλική στήλη ισιώνοντας όσο μπορούμε την πλάτη και με την εκπνοή στρίβουμε τον κορμό δεξιά και τεντώνουμε το δεξί χέρι προς τον ουρανό. Ενεργοποιούμε το εσωτερικό των μηρών προς το κέντρο και κρατάμε τα πόδια τεντωμένα διατηρώντας τη λεκάνη παράλληλη με το μπροστινό μέρος του στρώματος. Μένουμε  για 5-8 αναπνοές και επιστρέφουμε στον κάτω σκύλο για να αλλάξουμε πόδι.

Navasana

Από τον κάτω σκύλο καθόμαστε με τα πόδια μπροστά και ισορροπούμε στα οστά της λεκάνης. Μπορούμε  να τεντώσουμε τα πόδια ή να τα κρατήσουμε λυγισμένα για μεγαλύτερη ασφάλεια για τη μέση. Ενεργοποιούμε το εσωτερικό των μηρών προς το κέντρο και μαζεύουμε τους μηρούς προς την κοιλιά καθώς ανοίγουμε το στέρνο και κρατάμε τους ώμους μακριά από τα αυτιά. Κρατάμε τη θέση για 5 αναπνοές, ξεκουραζόμαστε και επαναλαμβάνουμε άλλες 3-5 φορές.

Sukhasana – Απλός Διαλογισμός 

Για να κλείσουμε την πρακτική ερχόμαστε σε μια άνετη θέση όπως η Sukhasana, σταυρώνοντας τις γάμπες και διατηρώντας ίσια την πλάτη. Μαλακώνουμε το βλέμμα εστιάζοντας στην άκρη της μύτης ή κλείνοντας τα μάτια και συγκεντρωνόμαστε στο κέντρο των φρυδιών. Χαλαρώνουμε τους ώμους και αφήνουμε τις παλάμες στα γόνατα. Χαλαρώνουμε τα χείλη και αφήνουμε το σώμα να ηρεμήσει για λίγες αναπνοές. Στρέφουμε την προσοχή προς τα μέσα παρατηρώντας το ρυθμό της αναπνοής. Αφήνουμε την αναπνοή ελεύθερη και φυσική. Όταν νιώσουμε το σώμα να έχει χαλαρώσει, συγκεντρωνόμαστε στο κέντρο του μετώπου και επαναλαμβάνουμε νοερά την πρόθεση που επιθυμούμε για αυτή την περίοδο, για παράδειγμα «νιώθω χαλαρός/ή», «είμαι χαρούμενος/η», «αλλάζω ό,τι δε με υπηρετεί πια» κλπ.

Μένουμε σε ηρεμία επιτρέποντας στην ενέργεια της πρόθεσης να γεμίσει το σώμα μας. Όποτε το μυαλό ξεφεύγει σε άλλες σκέψεις, επιστρέφουμε στην πρόθεσή μας επαναλαμβάνοντάς την νοερά. Μένουμε για 5-10 λεπτά ή όσο το χρειαζόμαστε.

Namaste

Η Άντα Στυλιανίδου είναι απόφοιτη δασκάλα του YogaWorks στην Αθήνα με δασκάλα και μέντορα την Άννα Ζώρζου και του School of Santhi στην Ινδία. Κατέχει πιστοποίηση διδασκαλίας 200 ωρών από το Yoga Alliance. Διδάσκει Vinyasa Flow, Hatha, Yin Yoga and Prenatal στην Αθήνα και συνεργάζεται με στούντιο γιόγκα και health clubs. Αποστολή της είναι να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει όλους να εξασκηθούν στη γιόγκα, καθώς πιστεύει στα οφέλη αυτής της πρακτικής και στη θεραπευτική τους ιδιότητα σε σώμα και νου. Εκτός από τη γιόγκα που αγαπάει και ακολουθεί, λατρεύει να περνάει χρόνο με τα δυο της παιδιά και την οικογένειά της, όπως επίσης και να βρίσκεται στη φύση για περπάτημα ή ποδήλατο. Μπορείτε να την ακολουθήσετε στο @yogawithadda.