*Γράφει η personal trainer, Σοφία Περδίκη

Εάν είστε αρχάριος στη γιόγκα, είναι απολύτως φυσιολογικό να σας τρομάζουν οι γιόγκι που ζεσταίνονται για το μάθημα με τρελές ασκήσεις ισορροπίας. Ναι, ισορροπία. Αλλά θυμηθείτε, όλοι ξεκινάνε από κάπου. Θεωρητικά, δεν υπάρχουν στάσεις που πρέπει να γνωρίζετε ήδη πριν από ένα μάθημα, θα ξεκινήσετε για να μάθετε!
Ακόμα κι αν είναι η πρώτη ημέρα του ταξιδιού σας στον κόσμο της yoga, η αποστολή σας είναι απλή: Ρίξτε πάνω σας κάτι άνετο -μπορείτε να δείτε καλύτερα τη θέση του σώματός σας- και αποφύγετε να δυσκολευτείτε σε κάποιες κινήσεις.
Στη συνέχεια, εξοικειωθείτε με αυτές τις 6 βασικές θέσεις. Παρόλο που μπορεί να νιώθετε περίεργα, θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε, καθώς και θα σας κάνουν να νιώσετε πιο άνετα όταν ξεκινήσετε κανονικά μαθήματα yoga.
Πάρτε λοιπόν ένα στρώμα και κάντε πρακτική στις στάσεις για αρχάριους. Χαλαρώστε και ανακάλυψε τι είναι αυτό που σας κάνει να αισθάνεσαι όμορφα!
1. Κάτω σκύλος (down dog)
Αυξάνει το εύρος κίνησης διατείνει τους ώμους, δυναμώνει το κάτω μέρος του κορμού, τεντώνει οπίσθιους μηριαίους και γάμπες, ανακουφίζει από πόνους σε κνήμες, φτέρνες, πέλματα και πλάτη.

2. Πολεμιστής 1 (Virabhadrasana 1)

Η Virabhadrasana 1 είναι αφιερωμένη στον Virabhadra, πολεμιστή της Ινδικής μυθολογίας. Η Virabhadrasana 1 αποτελεί καλή προετοιμασία για τις πίσω κάμψεις, καθώς εκτείνει τους μύες του πίσω ποδιού.
3. Πολεμιστής 2 (Virabhadrasana 2)
Αναπτύσσει τη δύναμη και την αντοχή, ενώ ενισχύει την ευλυγισία των ισχίων.

4. Το δέντρο (vrksasana)

Η στάση Vrksasana είναι η στάση δέντρο και αφορά την ισορροπία του σώματος στο ένα πόδι. Σαν άσκηση γυμνάζει τα πόδια δυναμώνει την πλάτη, προκαλεί τη σταθεροποίηση του κέντρου του σώματος, ψηλώνει τη σπονδυλική στήλη, γραμμώνει τα πόδια και ανοίγει τα ισχία και τη λεκάνη και δημιουργεί καλή ισορροπία και δυνατούς αστραγάλους.

 

5. Στάση παιδιού (balasana)

Στρέφει τον νου προς τα έσω, γιατί σε ωθεί να εστιάσεις στην αναπνοή, σε ηρεμεί, σου αποσπά την προσοχή έστω και για λίγο από όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου, και σε βοηθά να συγκεντρωθείς και να χαλαρώσεις.

6. Σανίδα (kumbhakasaba)

Η στάση σανίδα είναι η στάση που χρειάζονται οι περισσότεροι, καθώς γυμνάζει τους ώμους, τα χέρια, την πλάτη, τους γλουτούς, τα πόδια και τους κοιλιακούς. Κοινώς, γυμνάζει όλο το σώμα!

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete Training by Sophia
Health is a state of body, Wellness is a state of being
Instagram: @famous_sp
@fit_for_life_by_sophia fitness,cross training,trx,pilates reformer,zoom classes 🧿
Facebook: Complete Training by Sophia