Η προπόνηση με βάρη δεν είναι μόνο για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αγώνες body-building. Αυτή η λανθασμένη αντίληψη κρατά μακριά αρκετούς μακριά από τις ασκήσεις με αντιστάσεις, ιδίως γυναίκες που φοβούνται ότι θα αποκτήσουν «όγκο», στερώντας όχι μόνο την ευκαιρία για καλοσχηματισμένους μύες αλλά τέσσερα ακόμη μοναδικά οφέλη.

Τρία προετοιμάζουν το σώμα για καλύτερη φυσική κατάσταση κατά το γήρας και ποιοτικότερη ζωή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητικότητα, καλύτερη υποστήριξη των αρθρώσεων και την ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης. Όπως άλλωστε επισημαίνουν οι ειδικοί, ο μοναδικός ρόλος της προπόνησης δύναμης σε βάθος χρόνου αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι αποτελεί «μονόδρομο» για όσους γυμνάζονται μετά τα 50.

Προτού, λοιπόν, φτάσετε να χρειάζεστε αφεψήματα για πιο εύκαμπτες αρθρώσεις ή να μετράτε τα δόντια σας για να υπολογίσετε αν θα μειωθεί η κινητικότητά σας, βάλτε στη ζωή σας τη μυική ενδυνάμωση που, συν τοις άλλοις, βοηθά και στην απώλεια σωματικού βάρους.

Το άμεσο όφελος αυτού του είδους ασκήσεων αφορά το σωματικό μας βάρος και τους στόχους που θέτουμε γι’ αυτό. Η μεγαλύτερη μυική μάζα αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και την καύση θερμίδων. Επιπλέον, η πυκνότερη μυική μάζα δεν αφήνει «χώρο» για το λίπος, κάτι που εξηγεί πώς μπορεί να φαίνεται πιο αδύνατος ένας που γυμνάζεται συγκριτικά με κάποιον που αποφεύγει την άσκηση, ακόμα και αν ζυγίζει περισσότερα κιλά.

Μέγιστα οφέλη με τον σωστό τρόπο

Για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη, θα πρέπει να ιδρώσετε. Και όχι, επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν σημαίνει πως πρέπει να περάσετε όλη την ημέρα στο γυμναστήριο. Αρκούν 20′ με 30′ προπόνησης με ασκήσεις που να γυμνάζουν όλες τις μυικές ομάδες, ιδίως τις μεγάλες, μέρα παρά μέρα.

Θα ιδρώσετε όμως για να υπερβείτε τις δυνάμεις σας. Όπως συστήνουν οι ειδικοί, σηκώστε μεγαλύτερο βάρος από αυτό που πιστεύετε ότι μπορείτε, θέστε μια πρόκληση στον εαυτό σας χωρίς όμως να ξεφύγετε από τα επίπεδα ασφαλείας.  Στόχος δεν είναι να τραυματιστείτε από τον υπερβάλλοντα ζήλο αλλά να έχετε κατά νου ότι, σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Σωματικής Άσκησης, οι περισσότεροι άνθρωποι υποτιμούν το βάρος που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην προπόνηση και αποτυγχάνουν να βελτιωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, αν η επαφή σας με τις ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης είναι πρόσφατη, μια καλή επιλογή είναι να συμβουλευτείτε κάποιον γυμναστή.