Άλλοι το ξέρουν, ως αγριοτριανταφυλλιά, άλλοι το έχουν ακουστά ως αγριόροδο ή ροδή και κάποιοι άλλοι ως κυνόροδο.

Το φυτό αυτό είναι αυτόχθον (ιθαγενές ή γηγενές) των χωρών της Ευρώπης και της Μεσογείου, ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο (ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την έκθεση) και οι καρποί του ωριμάζουν το φθινόπωρο.

Τα κυνόροδα συνήθως χρησιμοποιούνται ως αφέψημα ή για την παραγωγή σιροπιού, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης στην αρτοποιία και στη ζαχαροπλαστική (τάρτες, μαρμελάδες).

Σε μορφή ροφήματος, τα κυνόροδα παρουσιάζουν αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται ως στυπτικό, αντιδιαρροϊκό, για αναπνευστικές οδούς σε βρογχίτιδα, για την πρόληψη και τη θεραπεία του κρυολογήματος, σε αιμόπτυση, ως πηγή βιταμίνης C και εξωτερικώς σε πλύσεις οφθαλμών.

Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν στην οστεοαρθρίτιδα καθώς μειώνουν τους πόνους και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων -όπως το περπάτημα, η είσοδος και η έξοδος από το αυτοκίνητο-, χωρίς εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Το κυνόροδο θα πρέπει να βραστεί ώστε να αποδώσει τη βιταμίνη C (αφέψημα), αλλιώς θα πρέπει να παραταθεί ο χρόνος παρασκευής του εγχύματος (έως 30 λεπτά).

Πηγή: Με… Νου αρωματόκηπος & ευεξία -Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των βοτάνων, Μαρία Στικούδη, Ελένη Μαλούπα, Διαμάντω Λάζαρη, Νίκος Κρίγκας – Εκδόσεις Πατάκη