H στοματική μας υγιεινή φαίνεται πως επηρεάζει πολύ περισσότερες πτυχές της καθημερινής μας ζωής απ’ ότι νομίζουμε, ειδικότερα όσο γερνάμε. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε τα ευρήματα νέας έρευνας, σύμφωνα με τα οποία οι ηλικιωμένοι ενήλικες που είχαν χάσει ελάχιστα δόντια, είναι πιο ευκίνητοι και μπορούν να εκτελέσουν ευκολότερα καθημερινές εργασίες; Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του University College του Λονδίνου και του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Πανεπιστημίου του Τόκιο και δημοσιεύτηκε στο Journal of American Geriatrics Society. Αφορούσε 5,631 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών από την Αγγλική Μακροσκοπική Έρευνα της Γήρανσης (ELSA).

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει μια συσχέτιση μεταξύ της απώλειας δοντιών και της μειωμένης λειτουργικής ικανότητας, αλλά δεν κατάφεραν να απέδειξουν κάποια αιτιώδη σχέση. Στη συγκεκριμένη έρευνα, οι επιστήμονες θέλησαν να ερευνήσουν εάν η απώλεια των δοντιών συνδέεται με την ικανότητα να εκτελούμε καθημερινές απλές διαδικασίες. Αφού έλαβαν υπόψιν τους παράγοντες όπως την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων και την φθίνουσα κατάσταση της υγείας τους, διαπίστωσαν ότι υπήρχε ανεξάρτητη σχέση μεταξύ της απώλειας δοντιών και της ικανότητας εκτέλεσης καθημερινών εργασιών, όπως δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα.

Τι εξέτασαν ακριβώς οι ερευνητές; Κατέγραψαν πόσα δόντια είχαν οι συμμετέχοντες, με τους πιο ηλικιωμένους να έχουν χάσει εώς και 32 δόντια με την πάροδο των χρόνων. Έπειτα, χρησιμοποιώντας δεδομένα που είχαν συλλεχτεί την περίοδο 2014-2015, οι ερευνητές κατάφεραν να εκτιμήσουν το πώς είχε επηρεάσει αυτή η απώλεια των δοντιών την καθημερινότητα των συμμετεχόντων σε απλές δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες περιλάμβαναν την προετοιμασία ενός γεύματος, τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, τη λήψη φαρμάκων, τις δουλειές του σπιτιού ή του κήπου ή την οικονομική διαχείριση. Όπως επισήμαινει ο καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας Γεώργιος Τσάκος από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Υγείας του University College, οι ηλικιωμένοι ενήλικες με μόλις 10 «δικά τους» δόντια είχαν εώς και 30% μεγαλύτερες πιθανότητες να δυσκολευτούν σε αυτές τις καθημερινές διεργασίες σε σύγκριση με όσους είχαν 20 φυσικά δόντια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερα δόντια τελικά καταλήγουμε να έχουμε σε προχωρημένη ηλικία τόσο και καθυστερούμε την εμφάνιση κινητικών δυσλειτουργιών αλλά και τον πρόωρο θάνατο. Ακόμα, η απώλεια δοντιών μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες συνδέονται με την κακή ποιότητα ζωής. Υποστηρίζουν επίσης ότι η απώλεια των δοντιών μπορεί να συνδέεται με την κακή διατροφή η οποία αποτελείται από λιγότερα θρεπτικά συστατικά.

Παρόλα αυτά, τονίζουν ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση αυτής της συσχέτισης. Ο άλλος συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπίστημιο του Τόκιο Yusuke Matsuyama επισημαίνει μάλιστα ότι: «Δεδομένου του υψηλού επιπολασμού της απώλειας δοντιών, αυτό το αποτέλεσμα είναι σημαντικό και η διατήρηση καλής στοματικής υγείας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της απώλειας λειτουργικής ικανότητας».

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός – Μόλυνση: Πόσο κινδυνεύουμε από την επίσκεψη στον οδοντίατρο

Οι καλές και υγιεινές τροφές που «χαλάνε» τα δόντια