Τα εμβόλια Pfizer και Moderna φαίνεται πως είναι ασφαλή για τους ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, βάζοντας τέλος στην ανησυχία και αυτής της ευάλωτης ομάδας ασθενών. Το γεγονός αυτό αναδεικνύουν τα στοιχεία νέας έρευνας που εξέτασε δεδομένα από αμερικανικά μητρώα εμβολιασμού 246 ασθενών με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Οι πάσχοντες από αυτές τις νόσους, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα (ΙΦΝΕ), παρουσιάζουν διάφορες διαταραχές του εντερικού συστήματος που μπορεί να τους οδηγήσουν σε ενοχλητικά συμπτώματα δια βίου. Φυσικό επακόλουθο είναι επομένως η τυχόν ανησυχία τους, δεδομένου ότι εάν το εμβόλιο επιδεινώσει τα συμπτώματα που ήδη βιώνουν, θα δυσκολέψουν περαιτέρω την καθημερινότητά τους. Η θετική έκβαση είναι πως σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Gastroenterology, μόλις ένα μικρό μέρος των ασθενών με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου παρουσίασε γαστρεντερικές διαταραχές οι οποίες ήταν σύντομες και σταδιακά υποχώρησαν.

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν κάποια ιδιαιτερότητα στις παρενέργειες του εμβολίου καθώς οι ασθενείς ανέφεραν ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα: πόνος και πρήξιμο στην περιοχή του εμβολίου, κόπωση, κεφαλαλγία και ζαλάδες, πυρετός ή ακόμα και γαστρεντερικά συμπτώματα. Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα δεν ήταν σοβαρά και διήρκησαν μόλις μερικές ημέρες, ενώ μόλις δύο ήταν οι ασθένεις που ανέφεραν κάποιο σοβαρό γαστρενετρικό πρόβλημα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο συγγραφέας της έρευνας  Δρ. Gil Melmed, διευθυντής της Ερευνητικής Κλινικής για τα ΙΦΝΕ στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, σχεδόν το 80% των συμμετεχόντων λάμβαναν εξελιγμένες θεραπείες για την αναστολή της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού και ίσως αυτός ο παράγοντας να αιτιολογεί την εμφάνιση λιγότερων παρενεργειών σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Τέλος, ο ίδιος επισημαίνει τη σημασία του εμβολιασμού εφόσον δεν εγκυμονεί κινδύνους: «Η έρευνα αποδεικνύει ότι ακόμα κι αν πάσχετε από ΙΦΝΕ, οι παρενέργειες δεν έχουν καμία διαφορά σε σύγκριση με αυτές που θα βιώνε οποιοσδήποτε άλλος χωρίς κάποια εντερική νόσο. Εάν μάλιστα λαμβάνετε εξελιγμένες θεραπείες, οι παρενέργειες αυτές θα είναι ηπιότερες. Επομένως, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας ικανός να σας αποτρέψει από την διαδικασία του εμβολιασμού».

Διαβάστε επίσης: 

Φλεγμονώδεις Νόσοι Εντέρου: Νέο ελπιδοφόρο μοντέλο θεραπείας

Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου: Σε ποιο σημείο του σώματος κρύβεται ο παράγοντας που τις επιδεινώνει