Η χρήση αντιβιοτικών, και ειδικά εκείνων με μεγαλύτερο φάσμα μικροβιακής κάλυψης, ενδέχεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονώδους νοσήματος του εντέρου, σύμφωνα με μία μελέτη ερευνητών από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Στην πιο μεγάλη μέχρι σήμερα μελέτη που συνδέει την αντιβιοτική θεραπεία με τον κίνδυνο φλεγμονώδους νοσήματος του εντέρου, οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι η πιο συχνή χρήση αντιβιοτικών σχετίζεται με την ανάπτυξη φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου και συγκεκριμένα της ελκώδους κολίτιδσας και της  νόσου Crohn.

Μέσω της σουηδικής μελέτης ESPRESSO, οι ερευνητές εντόπισαν σχεδόν 24.000 νέα περιστατικά φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου (16.000 περιπτώσεις ελκώδους κολίτιδας και 8.000 περιστατικά νόσου Crohn) και τα συνέκριναν με 28.000 συγγενείς πρώτου βαθμού (αδέρφια) και 117.000 άτομα ελέγχου από τον γενικό πληθυσμό. Προηγούμενη χρήση αντιβιοτικών σχετίστηκε με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο φλεγμονώδους νοσήματος του εντέρου μετά την προσαρμογή σε διάφορους παράγοντες κινδύνου. Ο αυξημένος κίνδυνος σημειώθηκε τόσο για την ελκώδη κολίτιδα όσο και για τη νόσο Crohn με τις υψηλότερες εκτιμήσεις να αφορούν στα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος.

«Θεωρώ ότι επιβεβαιώνεται αυτό που πολλοί πιστεύαμε εδώ και καιρό, ότι δηλαδή τα αντιβιοτικά, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου, αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Ωστόσο, παρά το λογικό και φαινομενικά διαισθητικό συμπέρασμα, δεν είχαν υπάρξει μέχρι τώρα έρευνες σε πληθυσμιακή κλίμακα για να υποστηρίξουν αυτή τη θεωρία», επισημαίνει ο Δρ. Long Nguyen από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, προηγούμενες μελέτες στον τομέα ήταν μικρές και κάποιες είχαν περίοδο μετέπειτα παρακολούθησης λίγων ετών. Αντιθέτως, οι ερευνητές αυτής της μελέτης ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν όλους τους τακτικά επιλέξιμους ασθενείς από ένα μητρώο πληθυσμού με έναρξη φλεγμονώδους νοσήματος του εντέρου για μια περίοδο 10ετούς μελέτης, περιορίζοντας την προδιάθεση επιλογής και προσφέροντας εγκυρότερα ερευνητικά δεδομένα.

Διαβάστε επίσης

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου: Πέντε κορυφαίες εξελίξεις στη θεραπεία τους

Αρκούν δύο μέρες με πολλή ζάχαρη για να αυξηθεί ο κίνδυνος αυτών των νόσων

Νέο, μη επεμβατικό τεστ για τη διάγνωση των ΙΦΝΕ και της κοιλιοκάκης