Οι άνθρωποι που επιλέγουν το τρέξιμο για την καθημερινή τους άσκηση, θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν κινούνται κοντά σε άλλους, τονίζει η καθηγήτρια Trish Greenhalgh, ειδικός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Συγκεκριμένα, η επιστήμονας αναφέρει ότι οι δρομείς θα πρέπει να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους επειδή μπορεί άθελά τους να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους στον δρόμο.

Η ίδια πάντως, προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι που τρέχουν όντες ασυμπτωματικοί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους άλλους, αν δεν φοράνε μάσκα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ιός βρίσκεται στον αέρα. Άρα, αν εισπνεύσει αέρα που κάποιος φορέας του κορωνοϊού έχει εκπνεύσει, μπορείς εύκολα να κολλήσεις. Ο άνθρωπος που αθλείται τρέχοντας εκπνέει μεγάλες ποσότητες αέρα, τον οποίο ένας περαστικός μπορεί να εισπνεύσει, επομένως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Επιπλέον, πρέπει να αναφέρουμε ότι το 40% των περιστατικών COVID-19 οφείλονται σε ασυμπτωματικούς. Άρα, όταν κάποιος τρέχει μόνος πιστεύοντας ότι είναι ασφαλής και την επόμενη ημέρα αναπτύξει συμπτώματα, είναι πολύ πιθανό να έχει εκπνεύσει τον κορωνοϊό σε κάποιον άλλο. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντική η ατομική ευθύνη», εξηγεί η ειδικός.

Την έντονη διαφωνία τους με την άποψη αυτή, ωστόσο, εκφράζουν ειδικοί της Βρετανίας, «κατηγορώντας» την Δρ. Greenhalgh ότι δημιουργεί υστερία στον κόσμο.

«Η πίεση για την χρήση μάσκας από τους δρομείς θα αποτελούσε μια δυσανάλογη απόκριση στον κίνδυνο που θέτουν, αν λάβουμε υπόψη ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται λιγότερο στους εξωτερικούς», υποστηρίζουν.

Ο διάλογος αυτός εντείνεται στη Βρετανία έπειτα από δηλώσεις της Δρ. Susan Hopkins από τον εκεί Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, η οποία ανέφερε ότι οι μάσκες προσώπου με τουλάχιστον δύο ή τρία στρώματα είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Devi Sridhar, ειδικός υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, προσθέτει ότι τόσο οι δρομείς όσο και οι ποδηλάτες θα πρέπει να φορούν μάσκες όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μπορούν να την βγάζουν και να κινούνται ελεύθερα όταν δεν περιβάλλονται από άλλους ανθρώπους.

«Ουσιαστικά εξαρτάται από την απόσταση που έχει ο ένας άνθρωπος από τον άλλο και από το πόσο βαριά αναπνέει», εξηγεί καταληκτικά η Δρ. Sridhar.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Μάσκα: Πώς να την φοράμε για να περιορίσουμε κατά 95% τη μετάδοση

Θα βγείτε για τρέξιμο στην παγωνιά; Να γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Ποιες είναι οι καταλληλότερες μάσκες για προστασία από τις μεταλλάξεις κορωνοϊού