Ζωηρή συζήτηση έχει πυροδοτήσει το θέμα της επιλογής μασκών ενάντια στα μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξήγησε, μιλώντας στο Mega, τη λειτουργία της κάθε μάσκας.

«Από το να μην φοράω καθόλου μάσκα, είναι καλύτερο να φοράω έστω μια απλή, αρκεί να την αλλάζω όταν γίνεται υγρή» σημειώνει ο κ. Βασιλακόπουλος, προσθέτοντας πως οι καταλληλότερες, όμως και πιο ακριβείς είναι οι μάσκες τύπου Ν95.

«Ακολουθούν οι χειρουργικές, αρκεί να φορεθούν σωστά και να μην δημιουργούν κενά» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Τέλος, σημείωσε πως οι υφασμάτινες μάσκες με ένα μόνο ύφασμα δεν προσπατεύουν καθόλου, ενώ υπογράμμισε πως όσες μάσκες έχουν βαλβίδα δεν είναι κατάλληλες για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Τη χρήση της χειρουργικής έναντι της υφασμάτινης μάσκας προέκρινε, πριν από λίγες ημέρες, ο πρύτανος του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, για την προστασία απέναντι στον μεταλλαγμένο ιό, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι επικίνδυνοι στην Ελλάδα.

«Γνωρίζουμε ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία της προστασίας της μύτης, ότι οποιοσδήποτε τρόπος και φραγμός, είτε πάνινη είτε χειρουργική μάσκα, ήταν καλύτερο από το να μην χρησιμοποιούμε τίποτα. Ήταν και η παραγωγή χειρουργικών μασκών περιορισμένη, οπότε προκρίθηκε η χρήση διαφορετικών μέσων. Τώρα φαίνεται ότι η επάρκεια σε χειρουργικές μάσκες είναι τέτοια που κανείς θα προτιμήσει να χρησιμοποιήσει έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο, ιδιαίτερα σε συνθήκες συνωστισμού», είπε ο κ. Δημόπουλος αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με τις υφασμάτινες μάσκες.


Σχολιάζοντας ότι κάποιοι ίσως θεωρήσουν ότι αυτό γίνεται για λόγους κέρδους, ο ίδιος τόνισε ότι «Δεν νομίζω ότι υπουργεία Υγείας και επίσημοι οργανισμοί κρατών θα κινούνταν με κίνητρο το κέρδος. Το πρόβλημα με τον κορωνοϊό είναι ότι είναι μια νέα ασθένεια και είναι λογικό στο ευρύ κοινό να δημιουργούνται ερωτηματικά όταν υπάρχει αλλαγή στις οδηγίες. Κατά τη γνώμη μου οφείλεται στο γεγονός ότι προκύπτουν νέα δεδομένα».

Μεταλλάξεις και μάσκες

Σχετικά με την προστασία που προσφέρουν οι μάσκες απέναντι στα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, ο ΠΟΥ με ανακοίνωση του διευκρίνισε πως οι υφασμάτινες μάσκες παραμένουν αποτελεσματικές, καθώς ο τρόπος μετάδοσης των νέων στελεχών είναι ο ίδιος.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι υφασμάτινες μάσκες θα πρέπει να έχουν τρεις «στρώσεις» για να παρέχουν επαρκή προστασία. Η εσωτερική θα πρέπει να είναι από απορροφητικό υλικό- για παράδειγμα βαμβακερή- η μεσαία από υλικό όπως πολυπροπυλαίνιο χωρίς ύφανση, που λειτουργεί ως φίλτρο. Και η εξωτερική πλευρά πρέπει να είναι αδιάβροχη, για παράδειγμα από πολυεστέρα.

Αποτελεσματικά τα εμβόλια λένε Μόσιαλος και Βατόπουλος

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τα εμβόλια, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διεθνή fora για τον κορωνοϊό, Ηλίας Μόσιαλος, τόνισε ότι για την βρετανική μετάλλαξη ήδη υπάρχουν πειραματικά δεδομένα της Biontech που δείχνουν ότι το εμβόλιο που έχει κατασκευάζει μαζί με την Pfizer είναι αποτελεσματικό και γι’ αυτό το στέλεχος.

Για την μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τόνισε ότι με βάση όσα γνωρίζουμε τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά. Εξήγησε ότι υπάρχει αδημοσίευτη εργασία Νοτιοαφρικανών επιστημόνων σε ένα πολύ μικρό δείγμα 44 ατόμων, που δείχνει μεγάλη μείωση αντισωμάτων και συγκρίνοντας με αντίστοιχα παραδείγματα από τον ιό της γρίπης, βγάζει το συμπέρασμα ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξει το εμβόλιο.

Επεσήμανε ωστόσο ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης είναι από 29% έως 60% το πολύ ενώ του εμβολίου απέναντι στον κορωνοϊό φτάνει στο 95% «άρα μιλάμε για ανόμοια πράγματα, άρα έκαναν υπόθεση εργασίας που υπερέβησαν λίγο κάποια δεδομένα».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε πως «όλοι οι ιοί καθώς πολλαπλασιάζονται υφίστανται μεταλλαγές, μικροαλλαγές στο RNA τους. Οι κλώνοι που θα επικρατήσουν είναι αυτοί που μεταδίδονται ευκολότερα. Έχουν εμφανιστεί 2-3 τέτοιες μεταλλάξεις που φαίνεται ότι όντως μεταδίδονται ευκολότερα και έχουν επικρατήσει. Το εμβόλιο την καλύπτει τη μετάλλαξη προς το παρόν».