*Γράφει η personal trainer, Σοφία Περδίκη

Τα sliders είναι από αυτά τα «εργαλεία» γυμναστικής με τα οποία έχω μια πραγματική σχέση αγάπης/μίσους.

Κάθε φορά που λέω ότι είναι καιρός να τα χρησιμοποιήσω, γεμίζουν οι μαθητές μου με φόβο. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, είμαι σίγουρη ότι σκέφτονται πότε θα τελειώσει το βασανιστήριο. Αλλά μετά, επίσης είμαι σίγουρη ότι νιώθουν υπέροχα. Νιώθουν σαν να έχουν καταφέρει κάτι πραγματικά δύσκολο και έχουν κάνει κάτι πολύ καλό για το σώμα τους. Και μετά ξεχνάνε πάλι τα συναισθήματα του ενθουσιασμού και της ικανοποίησης και ο κύκλος φόβου-υπερηφάνειας ξεκινά ξανά από την αρχή σε κάθε καινούριο μάθημα.

Όταν πιέζετε τα sliders στο έδαφος, ουσιαστικά βάζετε δύναμη στο έδαφος και επειδή το έδαφος δεν κινείται, στέλνει την ένταση προς τα πάνω (προς τα εσάς). Οι μύες σας – ιδιαίτερα στα χέρια και τον πυρήνα σας– ενεργοποιούνται πραγματικά για να αντισταθούν σε αυτή τη δύναμη και να διατηρήσουν το σώμα σας σταθερό, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δουλεύετε σκληρά καθ ‘όλη τη διάρκεια της κίνησης αν δεν θέλετε να γίνετε ένα με το πάτωμα!

Τα sliders είναι ιδανικά για τη βελτίωση της σταθερότητας και την ενίσχυση του πυρήνα.

Ο ευκολότερος (αν και δεν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω αυτές τις ασκήσεις εύκολες) τρόπος για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε sliders στις προπονήσεις σας είναι να προσθέσετε διάφορες παραλλαγές σανιδών (plank) για να ενεργοποιήσετε τον πυρήνα σας.

Αν θέλετε δυνατούς μυς γύρω από τη σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη, προσπαθήστε οι ώμοι και τα ισχία σας να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις!

Η προσθήκη sliders σε διάφορες παραλλαγές σανίδων σάς επιτρέπει μετακινώντας απλά ένα το πόδι ή χέρι σας παράλληλα να διατηρείτε το άλλο μισό του σώματός σας ακίνητο. Όταν κινείστε με αυτόν τον τρόπο, κρατάτε τον μυ σε ένταση αλλά επίσης επιμηκύνετε τον συνδετικό ιστό γύρω από τον μυ και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους σας κάνει να κουράζεστε τόσο πολύ. Είναι επίσης ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να γυμνάζεται πολλούς μύες ταυτόχρονα!

Πάμε λοιπόν να γλιστρήσουμε…

  • 6 ασκήσεις 30″ η κάθε άσκηση χωρίς διάλειμμα (1 κύκλος)
  • 2 -3 κύκλους
  • Μεταξύ κάθε κύκλου 1′ ξεκούραση!

1. Προβολές προς τα πίσω 30″ και σταθερή μικρές πιέσεις 30″ τελειώνουμε το ένα πόδι και πάμε στο άλλο

2. Πλαϊνές προβολές 30″ και σταθερή θέση μικρές πιέσεις 30″ τελειώνουμε το ένα πόδι και πάμε στο άλλο

3. Από θέση σανίδα με στήριξη στις παλάμες τραβάμε πόδια εναλλάξ προς το στήθος 30″

4. Από ίδια θέση ανοίγουμε και κλείνουμε πόδια κρατώντας σταθερή την λεκάνη για 30″

5.Από την ίδια θέση τραβάμε ψηλά την λεκάνη μου και επαναφέρουμε σε σανίδα για 30″

6. Από θέση σανίδας στους αγκώνες φέρνουμε εναλλάξ πόδι πλάι για 30″

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το βίντεο των ασκήσεων

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24, 6972017822

Διαβάστε επίσης

Η προπόνηση που «χτίζει» δύναμη, συντονισμό και ισορροπία – Βάλτε την στο πλάνο

Επτά ασκήσεις που όλοι μπορούμε να κάνουμε για αντοχή και δύναμη

Έτσι θα χτίσετε μύες και θα χάσετε λίπος – Τι να τρώτε και πώς να ασκείστε