Η απώλεια μυϊκής μάζας είναι φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης. Οι μεγαλύτερες γυναίκες με σαρκοπενία (απώλεια μυϊκής μάζας και λειτουργίας λόγω ηλικίας) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μειωμένης κινητικότητας, περιορισμένης ποιότητας ζωής, καρδιακών παθήσεων και τραυματισμών λόγω πτώσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Menopause, είναι λιγότερο πιθανό αυτές οι γυναίκες να παρουσιάζουν εξάψεις.

Μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο σαρκοπενίας ως αποτέλεσμα της γήρανσης και των αλλαγών στις ορμόνες του φύλου. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για τη σαρκοπενία που συνήθως αναπτύσσονται με την ηλικία είναι ο καθιστικός τρόπος ζωής, η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών της ανάπτυξης και η αυξημένη φλεγμονή.

Ωστόσο, αντίθετα με τη γνωστή σχέση ανάμεσα στη σαρκοπενία και την εμμηνόπαυση, ο συσχετισμός ανάμεσα στη σαρκοπενία και διάφορα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης παραμένει σχετικά άγνωστος. Τα αγγειοκινητικά συμπτώματα (εξάψεις) είναι από τα πιο κοινά και ενοχλητικά της εμμηνόπαυσης και σχετίζονται με διάφορες χρόνιες διαταραχές όπως η παχυσαρκία, η αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο, η οστεοπόρωση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όσον αφορά στην παχυσαρκία, προηγούμενες μελέτες για τις εξάψεις έχουν επικεντρωθεί στη σχέση ανάμεσα στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και την περίμετρο μέσης. Όμως, οι μετρήσεις αυτές είναι περιορισμένες επειδή δεν αντανακλούν την ακριβή σύνθεση του σώματος, όπως το ποσοστό του λιπώδους ιστού έναντι του μυϊκού ιστού. Σε αυτή τη νέα μελέτη, λοιπόν, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 300 γυναίκες 40-65 ετών από την Κορέα, οι επιστήμονες διερεύνησαν συγκεκριμένα τον συσχετισμό ανάμεσα στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, και τους δείκτες σύστασης του σώματος, όπως μετρήθηκαν από την αξονική τομογραφία κοιλίας και την ύπαρξη σαρκοπενίας.

Βασιζόμενοι στα αποτελέσματα της -πρώτης του είδους της- μελέτης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εξάψεις είναι λιγότερο συχνές στις γυναίκες με σαρκοπενία και ότι σχετίζονται θετικά με τη μυϊκή μάζα στη σπονδυλική στήλη. Οι περαιτέρω μακροχρόνιες μελέτες θα πρέπει να προσδιορίσουν τις σχέσεις ανάμεσα στις εξάψεις, τους δείκτες σκελετικής μάζας, την κατανομή λίπους και μυών και τη σαρκοπενία, καθώς και τους πιθανούς υποκείμενους μηχανισμούς.

Διαβάστε επίσης

Πιείτε αυτά τα αγαπημένα ροφήματα για να έχετε πάντα νεανικό σώμα

20 συμπτώματα προειδοποιούν ότι πλησιάζει η εμμηνόπαυση – Δεν είναι μόνο οι εξάψεις

Ημικρανίες: «Εξαφανίζονται» στην εμμηνόπαυση – Η σχέση τους με τις ορμόνες