Οι γυναίκες υπολογίζεται ότι έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ημικρανίες, οι οποίες συνδέονται με τις γυναικείες ορμόνες.

Για πολλές γυναίκες η εμμηνόπαυση δίνει ένα οριστικό τέλος στις ημικρανίες. Οι ορμονικές αλλαγές όμως που οδηγούν στην εμμηνόπαυση αρκετές φορές χειροτερεύουν την κατάσταση μέχρι να σταματήσει εντελώς η περίοδος της γυναίκας.

Τα συμπτώματα της ημικρανίας

Ο πόνος της ημικρανίας περιγράφεται ως ιδιαίτερα έντονος και παλλόμενος, συχνά μόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού. Πολύ συχνά κάποιος με κρίση ημικρανίας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.. Εκτός από τον πόνο, μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα όπως:

  • Ναυτία
  • Ευαισθησία στο φως
  • Έμετος
  • Λάμψεις (σαν να αναβοσβήνουν φώτα)

Παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν μία ημικρανία:

  • Έντονα φώτα
  • Έλλειψη ύπνου
  • Άγχος
  • Δυνατά αρώματα
  • Πείνα
  • Συγκεκριμένες τροφές ή ποτά
  • Ορμονικές αλλαγές

Οι ημικρανίες συνδέονται με τις γυναικείες ορμόνες

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν και χημικές ουσίες που σχετίζονται με τους πονοκεφάλους.

Η μείωση των οιστρογόνων έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες, έχουν εντονότατους πονοκεφάλους πριν από την περίοδο, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά.

Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται, πολλές γυναίκες σταματούν να έχουν ημικρανίες, οι οποίες όμως επιστρέφουν στη ζωή τους μετά τον τοκετό.

Ημικρανίες στην περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση

Όταν μία γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις και η περίοδος να είναι ακανόνιστη. Όταν οι ημικρανίες συνδέονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο μίας γυναίκας, τότε μπορεί να γίνουν τόσο απρόβλεπτες όσο και η περίοδός της.

Στην περιεμμηνόπαυση, δηλαδή 2-3 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, συχνά οι ημικρανίες είναι πιο συχνές και πιο επώδυνες. Είναι η μεταβατική περίοδος προς την εμμηνόπαυση, κατά την οποία πολλές γυναίκες αρχίζουν να παρουσιάζουν συμπτώματα όπως εξάψεις, αϋπνία, οξυθυμία και κατάθλιψη.

Αρκετές γυναίκες διαπιστώνουν ότι οι ημικρανίες τους βελτιώνονται όταν σταματήσει πια η περίοδός τους.

Οι γυναίκες που έχουν κάνει υστερεκτομή, έχουν αφαιρέσει τη μήτρα και τις ωοθήκες τους, συχνά παρουσιάζουν περισσότερες ημικρανίες σε σχέση με τις γυναίκες που μπαίνουν φυσιολογικά στην εμμηνόπαυση.

Μελέτη που έγινε με τη συμμετοχή χιλιάδων γυναικών οι οποίες έπασχαν από ημικρανίες, έδειξε ότι είναι 60% πιο πιθανό να υποφέρει μία γυναίκα από ημικρανίες επί τουλάχιστον 10  μέρες το μήνα όταν βρίσκεται στην περιεμμηνόπαυση.

Η μελέτη έδειξε ότι οι πιθανότητες να παρουσιάσει ημικρανία μία γυναίκα είναι πολύ μεγαλύτερος στο τελικό στάδιο της περιεμμηνόπαυσης, όταν δηλαδή έχουν αρχίσει να περνούν μήνες χωρίς να αδιαθετήσει η γυναίκα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στην περιεμμηνόπαυση, ενεργοποιούν με κάποιον τρόπο τις ημικρανίες.

Φαρμακευτική αγωγή για τις ημικρανίες

Υπάρχουν δύο είδη φαρμάκων για τις ημικρανίες: εκείνα που βοηθούν στην πρόληψη και εκείνα που ανακουφίζουν την ημικρανία μόλις ξεκινήσει.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Η λήψη υποκατάστατων των γυναικείων ορμονών, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις, συχνά βοηθούν στην πρόληψη της ημικρανίας.

Δυστυχώς η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο για όλες τις γυναίκες και κάποιες έχουν αναφέρει ότι οι ορμόνες έκαναν χειρότερες τις ημικρανίες.

Η κάθε γυναίκα πρέπει να συζητήσει με τον γιατρό της την επίδραση της ορμονικής υποκατάστασης στις ημικρανίες της και να αποφασίσουν τι είναι κατάλληλο σε εξατομικευμένο επίπεδο.

Υπάρχουν οι εναλλακτικές της αλλαγής της δόσης των ορμονών ή του τρόπου χορήγησής τους, παραδείγματος χάριν αντί για χάπια, επίθεμα (έμπλαστρο που παρέχει σταθερή, χαμηλή δόση οιστρογόνων) ή τζελ.

Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες που μπορεί να βοηθήσουν