Η ακράτεια ούρων επηρεάζει εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, ενώ εκτιμάται ότι αφορά και το 2-3% των εφήβων. Σχεδόν το 25% των γυναικών βιώνουν ακράτεια ούρων λόγω στρες για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τον τοκετό, με αρκετές από αυτές να αναφέρουν ότι το φαινόμενο αυτό τις αποτρέπει από το να συμμετάσχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Επίσης, η ακράτεια επηρεάζει το 11-34% των ηλικιωμένων ανδρών, με το πρόβλημα πλέον να θεωρείται ευρέως διαδεδομένο. Υπάρχει, όμως, μια πολύτιμη άσκηση που μπορεί να κάνει κάποιος για να περιορίσει ή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ασκήσεις του πυελικού εδάφους
Το πυελικό έδαφος αποτελείται από μύες που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη και το έντερο. Αν αυτοί οι μύες αποδυναμωθούν, μπορεί να παρουσιαστεί διαρροή ούρων κατά το βήξιμο, το γέλιο ή το φτάρνισμα. Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους, λοιπόν, γνωστές και ως ασκήσεις Kegel, στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μυών που υποστηρίζουν τα όργανα αυτά, στη βελτίωση του ελέγχου της ουροδόχου κύστης και στην πρόληψη της διαρροής ούρων.

Μια επανεξέταση μελετών από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Otago στη Νέα Ζηλανδία συνέκρινε τις ασκήσεις αυτές με την απουσία θεραπείας, διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι που έκαναν ασκήσεις Kegel είχαν 2,5-17 φορές περισσότερες πιθανότητες να απαλλαγούν από την ακράτεια ούρων.

Άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά ανακάλυψη ότι η προσθήκη του χορού στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους αποτελούσε τη συνταγή της επιτυχίας. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή του συνδυαστικού προγράμματος οδήγησε σε μείωση της καθημερινής διαρροής ούρων σε γυναίκες άνω των 65 ετών, συγκριτικά με την εφαρμογή του προγράμματος μόνο για ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους.

Η ομάδα αποκάλυψε ότι το στοιχείο της διασκέδασης στον χορό κινητοποιούσε τις γυναίκες να προσέρχονται στα προγράμματα φυσικοθεραπείας κάθε εβδομάδα, βελτιώνοντας τη συχνότητα της πρακτικής τους και ενδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τους μύες του πυελικού εδάφους. Επίσης, ο χορός επέτρεψε στις γυναίκες να κάνουν ασκήσεις στους μύες αυτούς, οι οποίες συνήθως γίνονται σε στατική θέση, κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι μετά την εμμηνόπαυση οι φυσικοθεραπείες που περιλαμβάνουν ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους μειώνουν σημαντικά τη διαρροή ούρων, σε ποσοστό που φτάνει το 75% σε γυναίκες με ακράτεια και οστεοπόρωση.

Τι περιλαμβάνουν οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους
Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους θα πρέπει να γίνονται σε καθιστή θέση με τα πόδια στο πάτωμα και τους αγκώνες πάνω στα γόνατα. Υπάρχουν δύο είδη ασκήσεων, οι λεγόμενες ασκήσεις αργών συσπάσεων και γρήγορων συσπάσεων, που πραγματοποιούνται συνδυαστικά -πρώτα οι αργές και μετά οι γρήγορες- για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Ουσιαστικά, οι ασκήσεις αυτές περιλαμβάνουν τη σύσφιξη των μυών γύρω που περιβάλλουν την ουρήθρα και τον πρωκτό όπως όταν θέλουμε να διακόψουμε την ούρηση. Στόχος είναι η διατήρηση κάθε σύσπασης για 10” σε 10 επαναλήψεις.

Διαβάστε επίσης

Ακράτεια ούρων: Οι top ασκήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Η Νο1 άσκηση για τον έλεγχο της ακράτειας και της στύσης

Ακράτεια: Τέσσερις τρόποι να την αποφύγετε