Έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες γυναίκες που παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα ούρησης και υπερδραστήρια κύστη μπορεί πράγματι να επωφεληθούν από την εξάσκηση της κύστης. Η θεωρία πίσω από αυτή τη διαπίστωση έχει να κάνει με το ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να «διδάξει» το σώμα του ώστε να ανταποκρίνεται πιο σωστά στα σήματα της κύστης και να περιορίσει την ακράτεια.

Ορισμένες γυναίκες έχουν τη συνήθεια να αδειάζουν την κύστη τους πριν γεμίσει, πράγμα που μπορεί να κάνει το σώμα να αρχίσει να στέλνει πρώιμα σήματα για ούρηση πριν πραγματικά υπάρξει ανάγκη. Η άσκηση της κύστης αποσκοπεί στην εξάλειψη αυτών των υπολειτουργικών σημάτων, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να ουρούν με πρόγραμμα, «προπονώντας» εκ νέου ουσιαστικά το σώμα τους για να μειώσει τη συχνότητα της ούρησης.

Οι ειδικοί πολλές φορές συμβουλεύουν την εξάσκηση της κύστης μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, με μια μελέτη να διαπιστώνει, μάλιστα, ότι γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω που πραγματοποιούσαν ασκήσεις στην κύστη τους για έξι εβδομάδες κατάφεραν να μειώσουν τη διαρροή ούρων στο μισό σε σχέση με εκείνες που δεν έκαναν αυτές τις ασκήσεις.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να δοκιμάσετε την τεχνική, ξεκινώντας με την καταγραφή της συχνότητας που επισκέπτεστε την τουαλέτα και προσπαθώντας σταδιακά να αυξήσετε αυτά τα διαστήματα κατά 15 λεπτά με την πάροδο του χρόνου. Η καταγραφή της εξέλιξης της διαδικασίας θα σας βοηθήσει να δείτε αν σημειώνετε κάποια πρόοδο.

Δείτε επίσης

Η Νο1 άσκηση για τον έλεγχο της ακράτειας και της στύσης

Εμφυτεύσιμη συσκευή κατά της ακράτειας ούρων