Σχεδόν οι μισές γυναίκες παρουσιάζουν κάποιο είδος ακράτειας ούρων κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μπορεί να μην είναι πιθανό να αποτραπούν όλες αυτές οι περιπτώσεις, πολλές από τις οποίες προκαλούνται από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες στρατηγικές που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου.

Διατηρείστε ένα υγιές σωματικό βάρος. Το πλεονάζον σωματικό βάρος μπορεί να επιβαρύνει με περαιτέρω πίεση τους μύες του πυελικού εδάφους, το οποίο συγκρατεί την κύστη και άλλα εσωτερικά όργανα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια από προσπάθεια, προκαλώντας διαρροή ούρων όταν γελάτε ή φταρνίζεστε.

Ενδυναμώστε το πυελικό έδαφος. Οι ασκήσεις Kegel ενδυναμώνουν τους μύες της περιοχής και πιθανότατα βοηθούν στην αποφυγή της ακράτειας ούρων. Οι ειδικοί συνιστούν τη σύσφιξη των μυών στην περιοχή του κόλπου και του πρωκτού, ακριβώς όπως γίνεται για τον έλεγχο των ούρων και των αερίων. Πιέστε, για πέντε δευτερόλεπτα, χαλαρώστε και επαναλάβετε. Από 10 έως 15 επαναλήψεις τέτοιων ασκήσεων τρεις φορές την ημέρα μπορούν να ενδυναμώσουν τους μύες του πυελικού εδάφους με το πέρασμα του χρόνου.

Ασκηθείτε σε τακτική βάση. Εκτός των ασκήσεων Kegel, σημαντικό είναι να διατηρείτε και το υπόλοιπο σώμα σας δραστήριο. Μια μελέτη, μάλιστα, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ήταν πιο δραστήριες σωματικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ακράτεια.

Διακόψτε το κάπνισμα. Το τσιγάρο έχει συνδεθεί με αυξημένα περιστατικά ενός τύπου ακράτειας, γνωστού ως ακράτεια επιτακτικού τύπου, στον οποίο το άτομο αισθάνεται συχνά την ανάγκη ούρησης.

Αν, τελικά, δεν καταφέρετε να αποφύγετε την εμφάνιση ακράτειας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το πρόβλημα επιδέχεται θεραπείας, ενώ μάλιστα ο αριθμός των θεραπευτικών επιλογών είναι μεγάλος, γι’αυτό και θα πρέπει να συζητήσετε το ζήτημα με τον γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης

Υπερδραστήρια κύστη: Αυτή είναι η νέα μη επεμβατική λύση

Ακράτεια: Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική λύση

Εμφυτεύσιμη συσκευή κατά της ακράτειας ούρων