Τις αναθεωρημένες Οδηγίες Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στην Κλινική Πράξη δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC) στην επιθεώρησή της European Heart Journal. Οι οδηγίες επικεντρώνονται στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, της πάθησης που αυξάνει τον κίνδυνο για εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια, περιφερική αρτηριοπάθεια και αιφνίδιο θάνατο από απόφραξη των αρτηριών.

Το 90% των παραπάνω καρδιαγγειακών συμβάντων αποδίδεται συνήθως στο κάπνισμα, τις κακές διατροφικές συνήθειες, τη μειωμένη σωματική άσκηση, το μεταβολικό σύνδρομο, την υπέρταση, τον διαβήτη, τη δυσλιπιδαιμία, σε ψυχολογικούς παράγοντες ή και το αλκοόλ, παράγοντες που προωθούν την εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Ωστόσο, με πέντε απλές κινήσεις μπορείτε να προφυλάξετε την υγεία της καρδιάς σας.

1. Διακοπή καπνίσματος

Η διακοπή της βλαβερής συνήθειας τοποθετείται στην κορυφή της λίστας με τις παρεμβάσεις που μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, με τις οδηγίες να καθιστούν σαφές πώς πρόκειται για την απαραίτητη κίνηση-κλειδί έστω και αν συνοδεύεται από αύξηση του βάρους, προσθέτοντας ακόμη την αναγκαιότητα αποφυγής και του παθητικού καπνίσματοςΣημειώνεται ότι οι καπνιστές κάτω των 50 ετών έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου συγκριτικά με τους μη καπνιστές.

2. Σωματική άσκηση

Οι νέες οδηγίες προτείνουν τη μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής μέσα από απλές καθημερινές δραστηριότητες οι οποίες είναι ευχάριστες, ενσωματώνονται εύκολα στην καθημερινή ρουτίνα και μπορούν έτσι να διατηρηθούν. Σταθερή για κάθε ενήλικα παραμένει ωστόσο η ανάγκη τήρησης ενός προγράμματος σωματικής άσκησης, 150-100 λεπτών εβδομαδιαίως για μέτριας έντασης και 75-150 αντίστοιχα για μεγάλης έντασης.

3. Υγιεινή διατροφή

Μια διατροφή βασισμένη σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και καρποί αποτελεί χρυσό κανόνα για την ασφάλεια τους καρδιαγγειακού συστήματος. Η νέα προσθήκη στις οδηγίες προκρίνει τη μεσογειακή και παρεμφερείς δίαιτες ως νούμερο ένα επιλογή, τη συμπερίληψη λιπαρών ψαριών τουλάχιστον μία φορά στο εβδομαδιαίο διατροφικό μενού, ενώ παράλληλα περιορίζει τη μέγιστη εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ στα 100 γρ. και προτείνει τη μείωση κατανάλωσης κρέατος, ιδίως επεξεργασμένου.

4. Διατήρηση υγιούς βάρους

Οι οδηγίες για υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς περιλαμβάνουν την απώλεια σωματικού βάρους προς μείωση της αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων στο αίμα και των πιθανοτήτων διαβήτη και κατ’ επέκταση καρδιαγγειακής νόσου, με τις βαριατρικές επεμβάσεις να προτείνονται πλέον ως εναλλακτική σε παχύσαρκους ασθενείς με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και αναποτελεσματικές τις παρεμβάσεις στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.

5. Καταπολέμηση του άγχους

Ψυχικές διαταραχές όπως αυτές προκαλεί το άγχος πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου και χειρότερης πρόγνωσης στους ήδη πάσχοντες. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες, κρίνεται αναγκαίο να εντατικοποιηθούν οι υποστηρικτικές υπηρεσίες στους ασθενείς αυτούς προς διευκόλυνση της προσαρμογής στις αλλαγές της καθημερινότητας και της συμμόρφωσης με φαρμακευτικές αγωγές.

Άλλες παρεμβάσεις

H Εταιρεία απαριθμεί επιπροσθέτως κάποια μέτρα δημόσιας υγείας για τη βελτίωση της καρδιακής υγείας, τα οποία στοχεύουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Προτείνεται η λήψη μέτρων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της χρήσης ορυκτών καυσίμων και της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, μέτρων για τη διεύρυνση των σχολικών αύλειων χώρων αλλά και περιορισμού της διαφημιστικής προώθησης ανθυγιεινών τροφίμων σε παιδιά μέσα από την τηλεόραση, τα social media, το διαδίκτυο ή και τις συσκευασίες και, τέλος, αναφορικά με το άτμισμα και το αλκοόλ, συστήνεται η υπαγωγή του πρώτου στο ίδιο καθεστώς ελέγχου με τα συμβατικά τσιγάρα -ιδίως για τα δημοφιλή μεταξύ των νέων ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις- και για το δεύτερο, η επισήμανση στις ετικέτες της περιεκτικότητάς του σε θερμίδες και των κινδύνων που συνεπάγεται η κατανάλωσή του.

 

Διαβάστε επίσης

Οι χώροι πράσινου συντελούν σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Αθηροσκλήρωση: Μετάλλαξη απειλεί το 25% του πληθυσμού

Έμφραγμα και Εγκεφαλικό επεισόδιο: Δείτε πόσο κινδυνεύουν όσοι παίρνουν συχνά παυσίπονα