Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με περισσότερο πράσινο ενδεχομένως να έχουν λιγότερο άγχος, πιο υγιή αιμοφόρα αγγεία άρα και μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, σύμφωνα με μια νέα, μικρής έκτασης μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν διάφορους βιοδείκτες του στρες και καρδιολογικών παθήσεων σε δείγματα αίματος και ούρων από 408 ασθενείς καρδιολογικής κλινικής στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Χρησιμοποίησαν, επίσης, δορυφορικά δεδομένα από τη NASA και το Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ (USGS ) για να εκτιμήσουν την έκταση του πρασίνου στην περιοχή που ζούσε κάθε άτομο.

Όπως έδειξε η μελέτη, σε σύγκριση με τους κατοίκους των περιοχών με το λιγότερο πράσινο, οι κάτοικοι των πιο πράσινων γειτονιών είχαν χαμηλότερα επίπεδα επινεφρίνης στα ούρα τους, ουσία που υποδεικνύει λιγότερο στρες. Επίσης, είχαν χαμηλότερη συγκέντρωση του F2-ισοπροστάνιου, που αποτελεί δείκτη οξειδωτικού στρες. Επιπλέον, οι άνθρωποι που ζούσαν σε πιο πράσινες περιοχές παρουσίασαν μεγαλύτερη ικανότητα να διατηρούν υγιή αιμοφόρα αγγεία από ό,τι οι κάτοικοι περιοχών χωρίς πολύ πράσινο.

«Τόσο το μέγεθος των επιπτώσεων όσο και η επίδραση του πρασίνου στην υγεία μας είναι εκπληκτικά», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Aruni Bhatnagar.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν κατά μέσο όσο 51 ετών, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν υπέρβαροι και πολλοί είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη, ενώ η πλειοψηφία ζούσε σε περιοχές με περιορισμένους χώρους πρασίνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας διατηρήθηκαν σχεδόν αναλλοίωτα, όταν αργότερα οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το κάπνισμα, η χρήση στατινών, η φτώχεια και η ατμοσφαιρική μόλυνση.