Κάποιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι μπορούν να το αισθανθούν όταν η αρτηριακή τους πίεση ανεβαίνει, καθώς έχουν παρατηρήσει ότι το πρόσωπό τους κοκκινίζει και τους πιάνει πονοκέφαλος. Στην πραγματικότητα, όμως, κάτι τέτοιο είναι απίθανο.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Harvard, Δρ. Hope Ricciotti και Toni Golen, σε σχεδόν καμία περίπτωση δεν μπορεί ένας άνθρωπος να νιώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και δεν γνωρίζει ότι έχει υπέρταση. «Γι’αυτό, άλλωστε, η πάθηση είναι γνωστή και ως ΄σιωπηλός δολοφόνος’», σημειώνουν οι επιστήμονες.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να γίνει αντιληπτή συνήθως μόνο όταν το άτομο βρίσκεται εν μέσω υπερτασικής κρίσης –μια κατάσταση εξαιρετικά υψηλής αρτηριακής πίεσης με μετρήσεις άνω των 180/120 mmHg- όπου το άτομο βιώνει συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος. Αυτό θεωρείται ιατρικό περιστατικό και σε περίπτωση που συμβεί θα πρέπει άμεσα να καλέσετε βοήθεια.

Ωστόσο, ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν μπορεί να διαγνωσθεί βάσει μόνο των συμπτωμάτων. Ο μοναδικός τρόπος που θα δείξει πραγματικά αν ένας άνθρωπος έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι η μέτρηση με το πιεσόμετρο.

Αν, λοιπόν, βιώνετε συχνούς πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα τα οποία αποδίδετε στην υψηλή αρτηριακή πίεση, καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να επιβεβαιώσει ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε κάποια άλλη κατάσταση. Αν οι πονοκέφαλοι οφείλονται πράγματι στην ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση, θα πρέπει επίσης να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τη διαχείριση της κατάστασης.

«Η αρρύθμιστη, υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αναρίθμητες επιπλοκές, όπως οι βλάβες στις αρτηρίες, τον εγκέφαλο, την καρδιά και τα νεφρά», καταλήγουν οι Δρ. Ricciotti και Golen.

Διαβάστε επίσης

Υπέρταση: Πότε διπλασιάζεται ο κίνδυνος υψηλής πίεσης

Πονοκέφαλος: Εννέα τρόποι να ανακουφιστείτε άμεσα

Πίεση: Τρία προγράμματα άσκησης που τη ρυθμίζουν ανάλογα με τις τιμές της