Οι ενήλικες που πάσχουν από περιοδοντίτιδα μπορεί να έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με άτομα που έχουν υγιή ούλα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Hypertension.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει έναν συσχετισμό ανάμεσα στην υπέρταση και την περιοδοντίτιδα, ωστόσο οι έρευνες που επιβεβαιώνουν τις λεπτομέρειες αυτού του συσχετισμού είναι σπάνιες. Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη των ιστών των ούλων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προχωρημένη φλεγμονή και απώλεια δοντιών. Η πρόληψη και η θεραπεία της ασθένειας μπορεί να μειώσει τους συστηματικούς δείκτες της φλεγμονής.

«Οι ασθενείς με παθήσεις των ούλων συχνά παρουσιάζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση ειδικά όταν υπάρχει ενεργή φλεγμονή στα ούλα. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι συνήθως ασυμπτωματική και πολλά άτομα μπορεί να μην γνωρίζουν ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών. Εμείς θελήσαμε να διερευνήσουμε τον συσχετισμό ανάμεσα στην σοβαρή περιοδοντίτιδα και την υψηλή αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες χωρίς επιβεβαιωμένη διάγνωση υπέρτασης», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Eva Muñoz Aguilera, από το Οδοντιατρικό Ινστιτούτο Eastman του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου.

Η μελέτη περιελάμβανε 250 ενήλικες με γενικευμένη σοβαρή περιοδοντίτιδα (λοίμωξη των ούλων στο 50% των δοντιών) και μια ομάδα ελέγχου 250 ενηλίκων που δεν έπασχαν από σοβαρή ασθένεια των ούλων, όλοι εκ των οποίων ήταν υγιείς και δεν είχαν άλλες χρόνιες παθήσεις. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 35 έτη και το 52,6% ήταν γυναίκες.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εκτεταμένες περιοδοντικές εξετάσεις, που περιελάμβαναν λεπτομερείς μετρήσεις της σοβαρότητας της ασθένειας των ούλων, όπως η πλάκα, η αιμορραγία των ούλων και το βάθος στις τρύπες των δοντιών. Αξιολογήσεις της αρτηριακής πίεσης πραγματοποιήθηκαν τρεις φορές σε κάθε συμμετέχοντα για να διασφαλιστεί ακρίβεια, ενώ συγκεντρώθηκαν επίσης δείγματα αίματος νηστείας, τα οποία αναλύθηκαν για υψηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και C-αντιδρώσας πρωτεΐνης υψηλής ευαισθησίας (hsCRP), καθώς και τα δύο αποτελούν δείκτες αυξημένης φλεγμονής στο σώμα. Αναλύθηκαν, επίσης, επιπλέον πληροφορίες ως συνυπάρχοντες παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, το φύλο, η εθνικότητα, το κάπνισμα και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η διάγνωση παθήσεων των ούλων σχετιζόταν με υψηλότερες πιθανότητες υπέρτασης, ανεξάρτητα από κοινούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Τα άτομα με παθήσεις των ούλων είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν υψηλές τιμές συστολικής αρτηριακής πίεσης (πάνω από 140 mm Hg) σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους (14% και 7% αντίστοιχα).Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι:

  • Η παρουσία ενεργής φλεγμονής των ούλων (όπως εντοπίστηκε από την αιμορραγία) σχετιζόταν με υψηλότερη συστολική πίεση.
  • Οι συμμετέχοντες με περιοδοντίτιδα παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, LDL-«κακής» χοληστερόλης, C-αντιδρώσας πρωτεΐνης υψηλής ευαισθησίας και λευκών αιμοσφαιρίων, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα HDL-«καλής» χοληστερόλης, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
  • Σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων με παθήσεις των ούλων και το 42% της ομάδας ελέγχου είχαν τιμές αρτηριακής πίεσης ενδεικτικές για διάγνωση υπέρτασης, δηλαδή περίπου 130/80 mmHg.

«Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα περιοδοντικά βακτήρια προκαλούν ζημιά στα ούλα και πυροδοτούν τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη συστημικών παθήσεων όπως η υπέρταση. Αυτό σημαίνει ότι η σύνδεση ανάμεσα στις ασθένειες των ούλων και την αυξημένη αρτηριακή πίεση συμβαίνει πολύ πριν ο ασθενής αναπτύξει υπέρταση. Η μελέτη μας επιβεβαιώνει, επίσης, ότι ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός ατόμων δεν γνωρίζουν την πιθανή διάγνωση υπέρτασης», αναφέρει ο επίσης συγγραφέας, Francesco D’Aiuto.

«Η ενσωμάτωση του ελέγχου για υπέρταση από τους οδοντιάτρους με αναφορά στους επαγγελματίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ο έλεγχος για περιοδοντικές παθήσεις από τους γιατρούς με αναφορά στους περιοδοντολόγους θα μπορούσε να βελτιώσει τον εντοπισμό και τη θεραπεία και των δύο παθήσεων με στόχο τη βελτίωση της στοματικής υγείας και τη μείωση του βάρους της υπέρτασης και των επιπλοκών της. Οι στρατηγικές στοματικής υγείας όπως το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές στον έλεγχο και την πρόληψη των πιο συχνών στοματικών παθήσεων και τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι αποτελούν ένα δυναμικό και οικονομικά προσιτό εργαλείο για την πρόληψη της υπέρτασης», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

Απίστευτο: Του κόλλησε ποπκόρν στα δόντια και έφτασε να κάνει επέμβαση ανοιχτής καρδιάς

Πίεση: Έξι μικρές αλλαγές που την ρίχνουν χωρίς φάρμακα

Καρκίνος στομάχου και οισοφάγου: Ο παράγοντας που αυξάνει πάνω από 40% τον κίνδυνο νόσου