Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association δείχνει ότι παρόλο που οι άνθρωποι με υψηλή μυϊκή μάζα έχουν λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις, φαίνεται ότι οι γυναίκες που έχουν υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους –ανεξάρτητα από τη μυϊκή τους μάζα- έχουν υψηλότερο βαθμό προστασίας από τις γυναίκες με λιγότερο ποσοστό λιπώδους ιστού στο σώμα τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για τη σύνθεση του σώματος 11.463 ανθρώπων άνω των 20 ετών που συλλέχθηκαν σε μια περίοδο 15 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: α) χαμηλή μυϊκή μάζα και σωματικό λίπος, β) χαμηλή μυϊκή μάζα και υψηλό σωματικό λίπος, γ) υψηλή μυϊκή μάζα και χαμηλό σωματικό λίπος και δ) υψηλή μυϊκή μάζα και υψηλό σωματικό λίπος.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι θάνατοι λόγω καρδιακών παθήσεων σε γυναίκες με υψηλότερη μυϊκή μάζα και σωματικό λίπος ήταν κατά 42% λιγότεροι σε σύγκριση με την ομάδα γυναικών με χαμηλότερη μυϊκή μάζα και σωματικό λίπος. Ωστόσο, οι γυναίκες με υψηλότερα ποσοστά μυϊκής μάζας αλλά λιγότερο σωματικό λίπος δεν φάνηκε να έχουν κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με την ομάδα σύγκρισης.

Από την άλλη πλευρά, στους άνδρες με υψηλότερη μυϊκή μάζα και σωματικό λίπος ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 26% (σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερη μυϊκή μάζα και σωματικό λίπος), τα μεγαλύτερη ποσοστά μυϊκής μάζας και το χαμηλό σωματικό λίπος μείωνε τον κίνδυνο κατά 60%.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση εκτιμά ότι περίπου πέντε εκατομμύρια άνδρες και τρία εκατομμύρια γυναίκες υφίστανται εμφράγματα κάθε χρόνο. Παρά τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων, όμως, και μια συνολική μείωση στους θανάτους που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις και για τα δύο φύλα τα τελευταία 50 χρόνια, ο αριθμός ανδρών και γυναικών που πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις παραμένει παρόμοιος.

Επιπλέον, η θνησιμότητα μεταξύ των γυναικών αυτές τις πέντε δεκαετίες έχει μειωθεί με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στους άνδρες και τα περιστατικά εμφραγμάτων φαίνεται να αυξάνονται μεταξύ των γυναικών ηλικίας 35-54 ετών. Πρόσφατη έρευνα βρήκε, επίσης, ότι οι γυναίκες έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα παραγόντων κινδύνου σχετικών με ανεπιθύμητες καρδιακές παθήσεις συγκριτικά με τους άνδρες.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της αναγνώρισης των σωματικών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αξιολόγηση της σύνθεσης του σώματος και του κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις, ειδικά όταν πρόκειται για διαφορές στο σωματικό λίπος που μπορούν να τροποποιήσουν αυτόν τον κίνδυνο.

Η έρευνα αναδεικνύει, τέλος, την ανάγκη ανάπτυξης οδηγιών ανάλογα με το φύλο όσον αφορά στην άσκηση και τη διατροφή ως προληπτικές στρατηγικές κατά της ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμα και με την έμφαση που δίνουν στις ημέρες μας οι ειδικοί υγείας στη μείωση του λίπους για τον χαμηλότερο κίνδυνο παθήσεων, μπορεί να είναι σημαντικό για τις γυναίκες να επικεντρωθούν περισσότερο στο χτίσιμο μυϊκής μάζας παρά στην απώλεια βάρους, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Ποιες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη νόσο – Οι ορμόνες που πρωταγωνιστούν

Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει πόσο υγιείς είστε – Ποιο είναι;

Η πιο αποτελεσματική προπόνηση για κάψιμο λίπους και απώλεια βάρους