*Γράφει η Βάλια Γιατζάκη, yoga instructor

Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) είναι μία κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσουν 8 στους 10 ενήλικες κάποια στιγμή στην ζωή τους. Επηρεάζει περισσότερο εκείνους που κάνουν βαριές χειρωνακτικές εργασίες, καθώς και τα παχύσαρκα άτομα. Μπορεί όμως να συμβεί και σε γυμνασμένους ή αδύνατους. Καθώς ο πόνος στην μέση είναι ένα σύμπτωμα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται στον μυικό σπασμό (π.χ. του ραχιαίου η τετραγώνου οσφυϊκού) λόγω της κακής στάσης του σώματος ή κάποιας απότομης κίνησης. Φυσικά, υπεύθυνος για την διάγνωση είναι ο γιατρός, δεδομένου ότι σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και κάποια σοβαρή παθολογία.

Ένα από τα πιο σημαντικά και αποτελεσματικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να κινείστε και να γυμνάζεστε, κάνοντας ενδυνάμωση και σταθεροποίηση των μυών του κορμού.

Παρακάτω θα βρείτε 6 ασκήσεις που θα σας ανακουφίσουν και θα λειτουργήσουν προληπτικά για την υγεία της μέση σας στο μέλλον:

Θέση 1: Ξαπλώστε στο έδαφος έχοντας την κοιλιά σφιχτή και την μέση να εφάπτεται καλά με το έδαφος, λυγίστε το δεξί γόνατο και κρατήστε το πάνω από την λεκάνη για 30″ – επαναλάβετε από την άλλη μεριά.

Θέση 2: Φέρτε και τα δυο γόνατα στο στήθος και μείνετε για 30″.

Θέση 3: Φέρτε το πέλμα του δεξιού ποδιού πάνω στον μηρό του αριστερού. Έπειτα φέρτε όσο πιο κοντά στο στήθος μπορείτε το αριστερό γόνατο. Μένετε για 30″. Επαναλάβετε από την άλλη μεριά.

 

Θέση 4: Σε τετραποδική στήριξη σηκώστε την μέση και την πλάτη κάνοντας καμπούρα όπως στη φωτογραφία, κρατώντας τους ώμους μακριά από τον αυχένα και το βλέμμα προς την κοιλιά. Μείνετε για 30″.

 

Θέση 5: Από την ίδια αρχική θέση τεντώστε αντίθετο πόδι και χέρι, σφίξτε την κοιλιά και τους γοφούς και μείνετε για 30″. και αλλάξτε μεριά.

 

Θέση 6: Σκύψτε ακουμπώντας τους γοφούς στις φτέρνες, το μέτωπο στο έδαφος με τα γόνατα ανοιχτά στο πλάι και τα χέρια καλά τεντωμένα μπροστά. Μείνετε όσο θέλετε.

 

Θέση 7: Ξαπλώστε με την πλάτη στο έδαφος, πιέστε τις φτέρνες και σηκώστε την λεκάνη στον αέρα. Είναι σημαντικό η κοιλιά να είναι σφιχτή. Μείνετε για 30″.

 

Η Βάλια Γιατζάκη αποφοίτησε από το τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού Κομοτηνής (Τ.Ε.Φ.Α.Α)το 2014 Το ίδιο έτος (2014) εκπαιδεύτηκε στην γιόγκα από τον εκπαιδευτικό οργανισμό YogaWorks της Αμερικής (200RTY). Ακολούθως, η αγάπη της για την γυμναστική την οδήγησε και σε άλλες εκπαιδεύσεις όπως αυτήν του Personal Trainer ,Group Fitness Instructor ,Pilates, TRX, Yoga kids. Συμπληρωματικά έχει εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες του ερυθρού Σταύρου . Η επαγγελματική της δραστηριότητα έκτοτε περιλαμβάνει την διδασκαλία γιόγκα σε τμήματα ενηλίκων και παιδιών, σε ομαδικά αλλά και σε ατομικά προγράμματα (personal) μεμονωμένα.

Βρείτε την Βάλια Γιατζάκη σε:

Διαβάστε επίσης

Η εναλλακτική άσκηση που ενισχύει τη δύναμη και το μυαλό των παιδιών

Τόνωση: Οι πέντε καλύτερες ασκήσεις για να γεμίσουμε ενέργεια το πρωί

Πρώτη φορά γιόγκα; Δέκα top tips για αρχάριους