Η μοναξιά των ανθρώπων άνω των 50 ετών κατά τη διάρκεια των lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού συνδέεται με επιδεινούμενα συμπτώματα κατάθλιψης και άλλα συμπτώματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μεγάλης κλίμακας διαδικτυακή μελέτη.
Στη μελέτη της οποίας ηγήθηκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Exeter και το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, η μοναξιά αναδείχθηκε σε σημαντικό παράγοντα που συνδέεται με επιδεινούμενα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.
Οι επιστήμονες, που είχαν πρόσβαση σε δεδομένα συμμετεχόντων στη διαδικτυακή μελέτη PROTECT, βρήκαν ότι η μείωση της σωματικής δραστηριότητας από την έναρξη της πανδημίας σχετιζόταν με επιδεινούμενα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους το διάστημα που ακολούθησε. Άλλοι παράγοντες που φάνηκε να συντελούν είναι το φύλο (γυναίκες) και η συνταξιοδότηση.
«Ακόμα και πριν την πανδημία, τα επίπεδα μοναξιάς και φυσικής δραστηριότητας αποτελούσαν τεράστιο ζήτημα στην κοινωνία, ειδικά για τους γηραιότερους ανθρώπους. Η μελέτη μας μάς έδωσε τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τα συμπτώματα ψυχικής υγείας πριν και μετά την COVID-19 σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων άνω των 50 ετών. Βρήκαμε, λοιπόν, ότι κατά τη διάρκεια των lockdown, η μοναξιά και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα σχετίζονταν με περισσότερα συμπτώματα κακής ψυχικής υγείας και ιδιαίτερα κατάθλιψης. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να αυξήσουμε αυτά τα δεδομένα για να βρούμε νέους τρόπους να μετριάσουμε τον κίνδυνο χειρότερης ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας», εξηγεί ο Δρ. Byron Creese, που ηγήθηκε της μελέτης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, πριν την πανδημία οι μοναχικοί άνθρωποι ανέφεραν κατά μέσο όρο δύο συμπτώματα κατάθλιψης για αρκετές ημέρες σε διάστημα δύο εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια του lockdown, οι άνθρωποι αυτοί ανέφεραν είτε αύξηση στη συχνότητα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε έως και μισές από τις ημέρες των δύο εβδομάδων, είτε ένα νέο σύμπτωμα. Οι άνθρωποι που δεν ήταν μοναχικοί, δεν παρουσίασαν κάποια διαφορά στα επίπεδα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
«Βρήκαμε συνδέσεις ανάμεσα στη μοναξιά, τη μειωμένη σωματική άσκηση και τα επιδεινωμένα συμπτώματα ψυχικής υγείας. Για το λόγο αυτό πρέπει να βρούμε τρόπους να διατηρήσουμε τους ανθρώπους κοινωνικά δραστήριους. Η πλατφόρμα PROTECT αποσκοπεί σε αυτό, ωστόσο η τεχνολογία μπορεί να είναι μόνο ένα τμήμα της γενικής εικόνας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να παραμείνουν δραστήριοι και κοινωνικοί, είτε χρησιμοποιούν το διαδίκτυο είτε όχι», αναφέρει ο Zunera Khan, ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη.
«Μόλις τώρα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε τις επιπτώσεις της COVID-19 στην υγεία και το ευ ζην των γηραιότερων. Η επίδραση των οικονομικών συνεπειών, για παράδειγμα, δεν έχει αναδειχθεί ακόμη. Η μεγάλης κλίμακας μελέτη μας θα διαρκέσει πολλά χρόνια και θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της COVID-19 στην ψυχική υγεία και, αν τελικά η κατάσταση αυτή επηρεάζει σημαντικά πτυχές της γήρανσης, όπως η εγκεφαλική λειτουργία και η μνήμη», καταλήγουν οι επιστήμονες.
Διαβάστε επίσης
Ξυπνάτε συχνά μέσα στη νύχτα; Δείτε που μπορεί να σας οδηγήσει αυτό
Lockdown: Δείτε ποιοι αντέχουν περισσότερο την απομόνωση
Κατάθλιψη: Πέντε ερωτήσεις αποκαλύπτουν αν πάσχετε – Όλα τα συμπτώματα